ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Моя робота дуже відповідальна – забезпечення засекреченим зв’язком усього університету»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Серпня 2021, 19:56

Ольга Стадніченко – старший механік відділення засекречування та передачі даних об’єднаного інформаційно-телекомунікаційного вузла Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. У системі забезпечення зв’язком навчального закладу жінка служить з 2010 року, а тому цю справу знає досконало.

– Мій батько і дід були військовими. Увесь час жила у військовому містечку, тому багато знала про армійські будні. Після навчання працювала у сфері цивільного зв’язку. Пізніше одружилася та й сама вирішила пов’язати долю зі Збройними Силами. Підписала контракт з оборонним відомством і продовжила службу в ХНУПС старшим телеграфістом. Через деякий час призначена старшим механіком відділення засекречування та передачі даних, – говорить старший солдат Ольга Стадніченко.

Завдяки старанності та наполегливості жінка швидко здобула повагу в колективі й вагомий авторитет у командирів. На її плечах лежить низка важливих завдань, які забезпечують повноцінне функціонування військового організму.

– Моя робота дуже відповідальна – забезпечення засекреченим зв’язком усього університету. Мої чергування цілодобові, потім маю час на відпочинок. Переважно займаюся прийомом та передачею телеграм, підключенням телефонів засекреченого зв’язку. Ми вже перейшли на сучасну цифрову апаратуру, яка значно пришвидшила й полегшила зв’язок у виші, – розповідає Ольга Миколаївна.

Улітку 2017-го жінку відрядили в район проведення АТО, де вона забезпечувала засекречений зв’язок.

– Мене прикомандирували до однієї з механізованих бригад поблизу Бахмута. Заступала на добове чергування на командних пунктах у районі відповідальності частини. Моє робоче місце було в кунгу вантажівки, де температура повітря рідко опускалася нижче +30 градусів. Покидати його без потреби ми не могли. Нас постійно охороняли озброєні воїни, адже вся оперативна інформація проходила через наші руки. Особливо велике навантаження, як правило, було вночі. Саме в цей час противник вів інтенсивні обстріли. Часто доводилося опрацьовувати до 300 телеграм на добу! – зазначає Ольга Стадніченко. – Після кожної зміни я мала добу на відпочинок, а потім знову сідала за робоче місце. Навантаження – колосальне, однак завдяки цьому відрядженню змогла набути нового досвіду і навичок, які неодноразово ставали в пригоді пізніше.

Жінка-зв’язківець постійно вдосконалюється і підвищує фаховий рівень. Після бойового відрядження Ольга Стадніченко з відзнакою закінчила навчання на курсах лідерства базового рівня у Василькові. Пізніше навчалася у Полтаві в навчально-тренувальному центрі військ зв’язку ЗС України, де успішно закінчила курси фахової підготовки сержантського складу базового рівня.

За словами жінки, під час підвищення кваліфікації викладали канадські інструктори, які досконало навчили відпрацьовувати бойові накази за стандартами країн НАТО. Також постійно вивчали сучасну апаратуру зв’язку, у полі відпрацьовували бойове розгортання станцій тощо.

– Я ніколи не зупиняюся на досягнутому, постійно намагаюся навчатися нового. Приміром, планую пройти навчання на курсах лідерства середнього рівня. Окрім цього, нині здобуваю вищу освіту на факультеті післядипломної освіти ХНУПС за напрямком підготовки радіотехнічні війська. Навчання завжди подобалося, – усміхається жінка.

У вільний від служби та навчання час Ольга разом із чоловіком виховують трьох доньок. Родину Стадніченків без перебільшення можна назвати династією військових. Ба більше, старша донька Анастасія цього року самостійно вирішила піти шляхом батьків, обравши кар’єру військового. Наразі навчається на першому курсі факультету зенітних ракетних військ ХНУПС.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор-дешифрувальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

бухгалтер розрахункової групи фінансово-економічної служби ЗСУ

від 20000 до 50000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Олександрія

Старобільський РТЦК та СП

Стрілець-санітар

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Санітарний інструктор

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського