ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Контрольна точка перехоплена!», або Як влітку відпочивають діти ветеранів у Вінниці

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 14 Серпня 2021, 9:00

Щотижня від початку літа діти військовослужбовців і ветеранів збираються в пейнтбольному клубі у Центральному парку  Вінниці. Уже понад сто хлопців і дівчат віком від 7 до 14 років  отримали особливі емоції та відчули командний дух під час змагання із лазерного бою – лазертагу.

Лазертаг – спортивна командна гра, у якій противника необхідно вразити лазерним променем. Як зброя використовується тагер. Променем потрібно вразити датчики на голові суперника. Кожен гравець має нескінченну кількість життів, але потрібен час на підзаряджання – «поновлення» життів, яке відбувається на базі кожної команди.

Привабливість цієї гри полягає в тому, що ризик виникнення травм, синців, саден і подряпин є мінімальним. «Поранення» лазером безпечні на 100% та безболісні. Зброя для лазертагу неважка, що дає змогу залучати до гри дітей різного віку. Тагер має ергономічну форму і зручно лягає в дитячі руки.

На початку гри інструктор розповідає про правила гри та заходи безпеки.

Потім кожний учасник отримує спорядження – пов’язку на голову та зброю. Усі команди та повідомлення про ураження передаються через рацію, вбудовану в тагер.

Діти діляться на дві команди – «червоні» та «сині» – і вирушають на базу. Розпочинається бій.

Сьогодні гра проходить у двох режимах. Перший – гра на ураження. Завдання – команда має заробити якомога більше балів за влучення в противника.

Другий режим – захоплення контрольної точки, яка розміщена в центрі. Завдання гравців – підбігти до точки, вистрілити в неї та утримати впродовж 5 хвилин, відбиваючи напад команди-суперника. Про захоплення повідомляється фразою: «Контрольна точка перехоплена» і світовим сигналом кольору команди, яка влучила. Завдання іншої команди – перехопити ініціативу.

Цього разу виграла команда «червоних». Діти зморені, але щасливі.

Катерина – учасник команди, яка програла. Але дівчинка налаштована позитивно. Вона вже не вперше бере участь у лазерному бою, тож є досвідченим гравцем і знає, що спортивне завзяття і наполегливість допоможуть здобути перемогу наступного разу. Така цілеспрямованість у дівчинки – від тата. Він військовослужбовець.

– Мій тато служить у Повітряних Силах, був в АТО.  Коли їхав туди, сказав, що вирушає на курси англійської. Але я здогадалась, що він не на курсах. Коли йому телефонувала, то щоразу запитувала, яке нове англійське слово він вивчив. І чула в трубку, як друг батька, який знає добре англійську, йому підказував. Я дуже пишаюсь своїм татом і тим, що він захищає Україну. Пам’ятаю, із яким захопленням дивились на мене однокласники, коли він у формі приходив за мною в початковій школі, – поділилась Катерина.

Ростислав – один із найкращих гравців цього змагання. Грає теж не вперше. Йому дуже подобається змагатися у влучності. Говорить, що тренуватись потрібно постійно. Адже витривалість, точність і координація вимагають практики. Тато хлопця –  військовий пенсіонер, а мати служить в одній із частин Вінницького гарнізону радіотелеграфісткою. Минулого року мама Ростислава виконувала обов’язок у районі проведення ООС.

– Ми дуже за неї переживали, але намагались цього не показувати. По телефону завжди її підтримували, підбадьорювали. Я дуже її люблю і пишаюсь тим, що вона військова.

Наприкінці заходу учасників змагання пригостили солодощами.

Ігри з лазертагу для дітей учасників бойових дій проводять громадська організація «Рух заради життя» спільно з Veteran Hub Вінниця та управлінням у справах ветеранів війни Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА.

Як розповів кореспонденту АрміяInform керівник ГО «Рух заради життя» Олександр Побережний, допомагати дітям ветеранів вони почали ще в 2016 році.

– Ми намагаємось організувати емоційне та безпечне дозвілля для дітей наших захисників. Зараз літо – час, коли просто необхідно відірвати дітей від гаджетів. Але ми хочемо не просто вивести їх на вулицю, а зайняти цікавою та корисною для здоров’я справою. Тому вибрали лазертаг, який поєднує в собі  гру і реальність, рух і цифрові технології, – розповів Олександр. – Ця гра цікава та безпечна, водночас вчить дітей взаємодіяти з однолітками в команді.

У планах «Руху заради життя» – започаткувати  разом з Veteran Hub програму психологічної реабілітації ветеранів через  фізичну активність.  Олександр Побережний зазначив, що в правлінні ГО є учасники бойових дій, які мають досвід роботи із травмами та готові застосувати свої знання на практиці, аби допомогти товаришам.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Під час невдалої втечі затримали «крота» фсб, який коригував ракетні удари по Харківщині

Військова контррозвідка Служби безпеки спільно з підрозділами ЗСУ запобігла втечі агента фсб, який коригував ракетно-бомбові удари по Харківщині.

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

Накрили декілька ворожих автівок «Урал», знищили склад боєприпасів: бригада Сил ТрО звітує про досягнення

На південному напрямку виконує завдання бригада Сил ТрО. Вона не дає росіянам почуватися в безпеці. Днями її воїни уразили кілька ворожих автомобілів та польовий склад боєприпасів, зафіксовані ураження бліндажів противника.

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

На Херсонщині окупанти скинули вибухівку на вантажівку, є постраждалий

Поблизу села Осокорівка Херсонської області російські війська з безпілотника атакували автомобіль, постраждав чоловік.

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Речник Повітряних Сил розповів, чим ворог цілив по Черкащині

Вранці, 25 квітня, війська рф завдали ракетного удару по місту Сміла Черкаської області. Попередньо, це була ракета «Іскандер-К».

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

«Вишкіл капітанів» став курсом професійної військової освіти тактичного рівня L-1C

Цього року вперше «Вишкіл капітанів» перейшов у структуру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти «Командний курс тактичного рівня L-1C „Вишкіл капітанів“». Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України.

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

ОВА показала наслідки російського удару по Смілі, через який пошкоджено 47 будинків

Уночі 25 квітня російські окупанти вдарили по місту Сміла Черкаської області. Через ворожий удар пошкоджено майже півсотні будинків, постраждали люди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Опеpатоp-топогеодезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кравець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Офіцер групи планування штабу

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Номер обслуги, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Автомеханік

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО