ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Змагання «Сталева міць» — на межі можливостей

Новини Події Спорт
Прочитаєте за: 3 хв. 30 Липня 2021, 20:22

На Дніпропетровщині відбувся чемпіонат Сухопутних військ ЗСУ з багатоборства «Сталева міць». У змаганнях узяли участь 17 команд, які представляли оперативні командування, навчальні центри й військові частини безпосереднього підпорядкування Сухопутних військ.

За словами головного судді чемпіонату – начальника служби фізичної підготовки та спорту оперативного командування «Схід» підполковника Євгена Коробки, особливість змагань у тому, що спортивні вправи максимально наближені до умов і завдань, притаманних бойовим діям.

— Наприклад, був елемент раптового зіткнення з противником — боротьба. Це те, що може стати у пригоді на полі бою. Було метання гранати на влучність, два марш-кидки складною місцевістю, «вибуховий» біг на короткі відстані, естафета з евакуації пораненого повзучи і бігом. А ще вправа на скритне облаштування окопів для стрільби лежачи та з коліна. Зазначу, що цю вправу виконували безпосередньо після десятикілометрового забігу, коли організм учасника виснажений майже до межі. Втомлена людина мала максимально швидко облаштувати собі сховище. Були й етапи командної роботи у великих і малих групах. Наприклад, у змаганнях з перетягування канату чи забігу з колодою. Зокрема, двоє спортсменів бігли з колодою через болото. Так вони відпрацьовували можливі дії з евакуації пораненого або транспортування боєприпасів — на кшталт ракети до зенітно-ракетного комплексу, — розповідає Євген Коробка.

«Сталеву міць» започатковано в ОК «Схід» 2018-го. Вже вдруге змагання проводять у масштабах Сухопутних військ. У цьогорічному чемпіонаті взяли участь збірні всіх чотирьох оперативних командувань, навчальних центрів і частин безпосереднього підпорядкування — загалом 17 команд.

— Ми назвали ці змагання «Сталева міць» тому, що впродовж двох діб на спортсмена дається максимальне навантаження. Його організм не встигає відновитися після виконання вправ першого дня, а наступного на нього чекають нові випробування. У другий день змагань я підняв табір по тривозі о 4-й годині за допомогою вибухових пакетів. Поміж наметів бігали інструктори й командували: «За мною, бігом, руш!», створюючи паніку та хаос. Люди мали негайно прокинутися, одягнутись і висунутися у вказаному напрямку. Все, як під час справжнього ворожого обстрілу. Учасники почали бігти в темряві, а повернулися, коли нещадно пекло сонце, здолавши 10 кілометрів лісом і болотами, — розповідає Євген Коробка.

Попри спеку й складнощі, перемогу здобули господарі — команда ОК «Схід». Друге місце виборола збірна оперативного командування «Південь», третє — ОК «Захід».

Серед частин безпосереднього підпорядкування Сухопутних військ ЗС України перша сходинка п’єдесталу підкорилась команді Президентського полку, друга — окремій ракетній бригаді «Свята Варвара», третя — окремій бригаді армійської авіації «Херсон».

— З роками рівень майстерності зростає, за перше місце боролися дві команди — наша й команда оперативного командування «Південь». Одесити дали справжній бій за першість, але посіли заслужену другу сходинку п’єдесталу. За третє місце билися одразу три команди — до етапу командної естафети важко було визначити претендентів на «бронзу», але спортсмени ОК «Захід» зрештою вибороли перемогу злагодженістю командної роботи.

Дуже погано те, що держава матеріально не заохочує переможців цих надскладних змагань. Якщо переможці фінальних змагань ЗСУ на найкращий танковий взвод чи артилерійську батарею отримують чималу грошову винагороду, то тут хлопці отримують лише кубки, медалі та грамоти.

У майбутньому хотілося б заохочувати фіналістів хоча б подарунками, гадаю, що на це можна передбачити відповідний кошторис. Наразі на рівні гарнізонних змагань та у межах оперативного командування начфіз має за власний кошт закупити нагородну атрибутику — кубки, медалі. Це неправильно, знижує мотивацію як організаторів, так і учасників. Попри це, найкращі спортсмени ОК «Схід» з бригад «Холодний Яр», «Запорізька Січ», 91-го окремого полку оперативного забезпечення показали свою силу, витривалість і майстерність. Дякую їм і вітаю із заслуженою перемогою, — наголосив Євген Коробка.

Фото пресцентр ОК «Схід»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший стрілець-оператор

від 21000 до 21000 грн

Звенигородка

Військова частина А7325

Механік-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Старший бойовий медик автомобільної роти

від 23000 до 53000 грн

Знам'янка

Військова частина А1201

Міноментник

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Оператор радіоелектронних станцій

від 22000 до 120000 грн

Рівне

Військова частина А0532