ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як комфортніше почуватись у спеку і не порушувати форму одягу

Важливо Лайфхак
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Липня 2021, 17:29

Настала спекотна пора, але військовослужбовці не можуть вчиняти, як звичайні цивільні — носити мінімум одягу та скрізь використовувати кондиціонери. Військові постійно мають перебувати у визначеній формі, а «покращувач клімату» може бути лише в кабінеті. Військової техніки з кондиціонерами — катма. Що ж робити під час екстремальної спеки і як рятуватися, водночас не порушуючи норм щодо носіння військового однострою?

Загальні поради

До початку бойових дій у 2014 році на форму одягу не надто звертали увагу з погляду ергономіки чи температурних режимів. Узимку всі так само ходили в літніх берцях, влітку заправляли кітель у штани, а штани в берці. Вентиляції для організму залишали мінімум. Утім, все змінилось з 2015-го: кітель перестали вимагати заправляти в штани, а їх, своєю чергою, вже не заправляють у берці. Тому головна порада для зменшення температури і провітрювання тіла військовослужбовця — дотримуватись правил носіння військового одягу! І це круто, що є такі норми! А ще — носіть головні убори та пийте достатньо рідини.

У пунктах постійної дислокації

Не заправляти штани в берці та кітель у штани. Якщо отримали сорочку поло — носити без вагань, бо це найкращий варіант знизити температуру тіла. Для комфортнішого перебування в берцях слід використовувати трекінгові шкарпетки. У ЗСУ вони мають зелений колір, а трикотажні чорні лінії слугують саме для швидшого відведення тепла й вологи. Головний акцент шкарпетки мають виглядати максимально з-понад черевиків. У такому разі та ще й з вільним нижнім краєм штанів, не заправленим у взуття, буде ідеальна вентиляція ніг!

Якщо відсутня сорочка поло, то під час носіння кітеля потрібно закочувати рукава на два відвороти. Так отримуємо великий діаметр рукава та вільний рух руки в ньому. Для адептів закочування рукавів по лікоть одразу хочу сказати: такий варіант закриває прохід повітря й залишає відкритим сам лікоть, а це може призвести до травмування. Логічним може здатись факт, що тоді буде більше відкритої руки, яка краще обвітрюватиметься. Але це не так. Свіже повітря краще заходить до грудної клітки, коли рукава закочені на два закоти, а не коли тугий рукав перетискає лікоть.

У польових умовах та під час бойових дій

Сорочки поло вже немає, але ми знаємо, як правильно носити кітель. А головним «радіатором» для голови стає панама. Це специфічний головний убір, котрий має багато вентиляційних отворів і своїми «полями» захищає вуха від перегрівання й «горіння» на сонці.

У берці, але залежно від місцевості та висоти трави, також можна не заправляти штани. Для використання бронежилета розроблена та присутня у військах сорочка бойова. Вона має дуже тоненьку тканину на передній та тильній частині, що дозволяє швидко відводити температуру й вологу тіла з-під бронежилету. При цьому рукава залишаються від кітеля та захищають лікті від травмування.

Висновки

За минулі 5 років у речовому забезпеченні зроблено величезний ривок уперед. Розробки впроваджували за сучасними вимогами до спорядження й екіпіровки. Навіть правила носіння військової форми одягу розробляли з дотриманням анатомічних, ергономічних та температурних вимог. І за це все можна і треба сміливо дякувати фахівцям з Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення, а виконувати і дотримуватись — кожному особисто. Пережити спеку можна і у військовій формі, головне — знати як.

А як ви боретесь зі спекою у формі та які ще знаєте лайфхаки? Пишіть нам, залюбки поділимося із нашими читачами!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 в ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби 18 квітня з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Краматорськ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Заряджаючий, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ