ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Водолазна складова Sea Breeze 2021 ‒ найбільша в історії навчань

Армія і суспільство Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 2 Липня 2021, 13:34

В Одесі в рамках українсько-американських навчань Sea Breeze 2021 більш ніж 130 військових водолазів із шести країн працюють разом у одній команді. Дайвери перевіряють устаткування, готуються до занурення та передають досвід один одному.

Як зазначив начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров, цього року водолазна складова є найбільшою за всю історію навчань. Зокрема, працюють військові водолази з 9 різних підрозділів шести країн. Від України залучено близько пів сотні дайверів. Серед них як представники Військово-Морських Сил ЗС України, так й інших військових формувань.

‒ Ми облаштували 5 навчальних місць. На першому займаються плануванням та проведенням суднопідйомної операції. Друге навчальне місце розташоване на базі Водолазної школи. Тут працюють представники Латвії та підрозділ із розмінування ВМС США. Вони відпрацьовують питання щодо пошуку, ідентифікації та знищення вибухонебезпечних предметів як на суші, так і під водою, зокрема, на гідротехнічних спорудах й на підводній частині корпусів кораблів. На третій позиції за тим же напрямком працюють представники Канади та Польщі. Під час роботи водолази використовують гідролокатори бокового обзору, підводні ручні сонари, різні типи спорядження, а також інтегруються в одні міжнародні водолазні правила, ‒ розповідає капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Щодо четвертого навчального місця, то воно представлене медичною станцією, де в контейнері розташована барокамера, призначена для надання медичної допомоги дайверу  в разі виявлення професійних захворювань. П’ята навчальна точка розташована в тактичних класах Водолазної школи, де учасники навчань закріплюють теоретичну частину.

Варто зазначити, що представники всіх країн-учасниць приїхали надзвичайно підготовленими і готовими ділитися своїм досвідом із українськими колегами.

‒ Ніщо не стоїть на місці і постійно розвивається. Не виключенням є й водолазне спорядження та обладнання. Представники всіх країн привезли якісь новинки з собою. Особливо досягли в цьому напрямку гарних результатів представники Латвії. У силу свого географічного розташування ця країна й досі має проблеми з вибухонебезпечними предметами, які залишилися їм «у подарунок» ще з часів Другої світової війни, тому їхні фахівці надзвичайно підготовлені, а обладнання – сучасне. Водолазні підрозділи США привезли чимало обладнання по суднопідйому – це пили, гідравлічні інструменти, суднопідйомні понтони тощо. Також приємно здивувала Польща. Їх водолази прибули зі своїм човном та зі спорядженням по відкритій, замкнутій та напівзамкнутій схемах дихання, ‒ зауважив начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

За словами офіцера, українські учасники водолазної складової поділені на 5 груп, які щоденно змінюють навчальне місце, аби кожен міг спробувати зануритися з різним обладнанням,  попрацювати з різною технікою та інструментами.

Своїми враженнями від перших днів навчання поділився польський представник лейтенант Піотр Брускі, який вперше бере участь у Sea Breeze.

‒ Останні декілька днів ми співпрацюємо з нашими колегами з інших країн, робили спуски під воду, використовували пошуковий сонар, тренувались підіймати з-під води небезпечні предмети. Під час взаємодії ми обмінювались досвідом, дивилися, що можна взяти собі на практику в майбутньому. Кожен водолазний  спеціаліст, який бере участь у навчанні, добре  підготовлений, усі чудово працюють. Завдання, які ми відпрацьовуємо, високого рівня. Для нас це перший Sea Breeze, сподіваюся, що і надалі все буде так круто, ‒ говорить Піотр Брускі.

Загалом, як зазначив Олексій Нестеров, перший тиждень –  це підготовча частина, під час якої військові водолази знайомляться між собою, відбувається їхнє злагодження, вони обговорюють правила, працюють з різним спорядженням, тобто відпрацьовують всі необхідні елементи, аби під час активної фази навчання бути готовими виконати ввідні, що надійдуть зі штабу керівництва Sea Breeze 2021.

Отже, попереду на водолазів чекає спільне завдання.

— За сценарієм, може виникнути небезпека, у разі якої є вірогідність затоплення нашого військового корабля. У рамках навчань за командою штабу сумісні водолазні підрозділи повинні бути готові знайти вибухонебезпечні предмети, ідентифікувати їх, а за необхідністю також бути готовими ліквідувати наслідки (спланувати та провести суднопідйомну операцію),  — повідомив начальник пошуково-рятувальної служби Військово-Морських Сил ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, військовослужбовець (вся Україна).

від 20277 до 120277 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Інспектор прикордонної служби (Гвардія наступу “Сталевий кордон”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область

Бойовий медик

Київ

67 ОМБр ДУК

Кухар, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Геодезист, топограф, картограф

від 25000 до 75000 грн

Одеса

Військова частина А3674