ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці відкрилась виставка зброї та військового спорядження

MilitaryArt
Прочитаєте за: 2 хв. 20 Липня 2021, 13:34

У Великому та Малому виставкових залах Вінницького обласного краєзнавчого музею розпочала роботу виставка, яка репрезентує раритетну зброю й військове спорядження з фондових зібрань Національного музею історії України (288 предметів) та Вінницького обласного краєзнавчого музею. Співробітники музею говорять, що це стало можливим завдяки реалізації проєкту міжмузейного обміну, започаткованого торік.

В археологічній частині експозиції представлено предмети озброєння від кам’яної доби до середньовіччя. З-поміж найдавніших експонатів – гостроконечники та вістря доби середнього палеоліту (100-40-30 тис. років тому), перші кам’яні сокири епохи неоліту (VII-V тис. до н. е.). Також експонується чимало видів зброї, які виникли ще за кам’яної доби, зокрема, списи, ножі, сокири та луки зі стрілами. Є тут і кам’яні сокири та булави, а також зброя доби бронзи: ножі, сокири, вістря списів та сокири-кельти (V-II тис. до н. е.). Доповнюють експозицію унікальні предмети з колекції ВОКМ – знахідки з курганного могильника XV-X ст. до н. е. із с. Гордіївка, що на Вінниччині – бронзові ножі та загадкові шпильки-стилети.

Озброєння скіфів репрезентують короткі залізні мечі-акінаки, вістря стріл та списів, деталі обладунків, кінська збруя та похідне спорядження VІІ-ІV ст. до н. е. Військову культуру сарматів ілюструють матеріали з всесвітньо відомого комплексу поховання сарматського вождя І ст. н. е., яке було виявлене біля с. Пороги колишнього Ямпільського району Вінницької області.

Відвідувачам екскурсоводи музею розповідають, що новий етап в історії військового мистецтва розпочався в IX ст. після утворення Давньоруської держави. Тут експонують численні зразки озброєння як давньоруських воїнів, так і представників кочівницького світу. Це насамперед залізні мечі – одноручні, півтораручні, палаші, а також наконечники списів.

Особливу увагу відвідувачів, кажуть музейники, привертають захисні обладунки гусара Речі Посполитої й італійського кірасира XVII ст. Представлено в експозиції й різні типи іранських, турецьких, польських та угорських шабель, що були на озброєнні в українському козацькому війську впродовж XVI-XVIII ст.

Вогнепальну зброю репрезентовано різноманітними зразками рушниць, пістолетів з ударно-кремінними, колісцевими і капсульними замками, виготовленими майстрами Західної Європи, Близького Сходу, Кавказу та Японії XVII-XIX ст.

Окремо представлено колекцію холодної зброї, передану до фондової збірки у 2014 році управлінням СБУ у Вінницькій області: англійський палаш кінного полку лейбгвардії початку XIX ст., японські мечі, африканська церемоніальна зброя ХІХ-ХХ ст. тощо.

Журналістові АрміяІnform у музеї розповіли, що цей знаковий для Вінниччини виставковий проєкт організатори присвятили 30-й річниці Незалежності України. І реалізували за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України й облдержадміністрації. Триватиме виставка зброї до 5 грудня.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Тракторист, військовослужбовець

від 20460 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область

Гранатометник, помічник гранатометника

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілок, військовослужбовець

від 21000 до 22000 грн

Київ, Київська область

Офіцер штабу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Оператор БПЛА (окремий батальйон сил ТрО)

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО