ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сигнуманістика в Київській фортеці: про колекцію символіки українських миротворців (1992-2020)

Історія Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 14 Липня 2021, 13:50

15 липня відзначається День українських миротворців. Участь підрозділів ЗСУ в операціях з підтримання миру й безпеки в інших державах розпочалася 1992 року — з місії на території колишньої Югославії. Однією з цікавих складових цієї сторінки нашої військової історії є символіка миротворчих підрозділів.

Про історію символіки й знаків розрізнення українських та іноземних миротворців, виставку колекції таких знаків і емблем та тематичний двотомний альманах читачам АрміяInform розповів офіцер ЗСУ Іван Бондарчук.

Іван Леонідович зацікавився символікою миротворчих підрозділів ще в курсантські роки. У 1996-му старшокурсник училища зв’язку (нині Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут) на стажуванні познайомився зі старшиною Станіславом Шабаєм, учасником миротворчої місії в Югославії, який на згадку подарував майбутньому лейтенантові свій нарукавний знак «блакитних шоломів» ООН. Цей подарунок започаткував не лише унікальну колекцію миротворчої символіки, а й породив бажання молодого офіцера-зв’язківця самому поїхати у закордонну місію.

Іван Бондарчук (ліворуч) під час миротворчої операції в Республіці Ірак

Друге бажання здійснилося у 2004 році, коли Іван Бондарчук очолив відділення командно-штабних машин вузла зв’язку штабу управління 6-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. Це було його перше відрядження в Ірак. А щодо колекції символіки, то її за роки служби поповнили сотні предметів. Але й дотепер серед «експонатів» є найперші: особисті речі, нарукавні знаки, форма, нагороди знайомих та друзів, самого Івана Бондарчука.

— Джерела надходження нагород і знаків у колекцію різні, — розповідає Іван Бондарчук. — Деякі — це подарунки, як-от югославська медаль прапорщика Олександра Шапка, інші — купляю, вимінюю. Хлопці знають, що я цим займаюся, і кожна ротація наших підрозділів приносить нові нарукавні знаки, нашивки, предмети форми тощо у колекцію. Тепер маю нарукавні знаки миротворчих підрозділів Франції, Італії, Великої Британії, африканських країн…

У колекції є військова форма, що тоді ще лейтенанту Бондарчуку подарував його наставник Євген Березуцький, який служив у 60-му батальйоні у місії в колишній Югославії. Інший дарунок — медаль місії ОБСЄ — нагорода Миколи Красного за участь у грузинській місії у 2003 році. Також тут можна побачити і власні нагороди полковника Бондарчука: медаль від польського командування Міжнародних стабілізаційних сил в Іраку, нагрудний знак «Воїн-миротворець», досить рідкісна українська медаль «За миротворчу діяльність» й інші.

За 29 років існування миротворчих місій у ЗСУ офіційно затверджені тільки «прапорці» на рукавах (з 2003-го) і два нарукавні знаки — 6-ї окремої механізованої бригади і 81-ї тактичної групи — обидва підрозділи виконували місії в Республіці Ірак (2004 та 2005 роки).

Коли Іван Бондарчук розбирався в деталях сигнуманістики (так називають колекціонування нашивних знаків), його колекція була майже невпорядкованим зібранням різноманітних предметів — в пакетах і коробках. Тепер домашня колекція має максимальну наочність, компактність й перебуває під захисними покриттями.

— Коли погодили рішення про першу виставку в музеї «Київської фортеці» у 2013 році, я оформив колекцію буквально за два тижні, — розповідає Іван Бондарчук. — Зрештою, вона вийшла саме такою, як потрібно для експозиції: впорядкована, пронумерована, на єдиному тлі, зі зрозумілими підписами українською та англійською мовами.

Вал та Головна брама Госпітального укріплення Київської фортеці

На виставці в «Київській фортеці» демонстрували нарукавні нашивки, емблеми й інші знаки й нагороди ООН, НАТО, ОБСЄ, України та інших держав. На манекенах був представлений однострій миротворців, головні убори, шоломи, розвантажувальні системи, фляги для води й багато іншого.

Окрім виставки, колекція Івана Бондарчука представлена у виданому на початку 2021 року альманаху.

Наразі в колекції Івана Бондарчука, за його підрахунками, понад 200 нарукавних знаків і нашивок — це близько 96 % усіх існуючих, виготовлених з 1992 року.

— Те, що відсутнє в колекції, може бути просто унікальним, — розповідає Іван Бондарчук. — Часто нашивки виготовляли партіями не більше ніж 100–120 штук — під якусь окрему ротацію. Але в мене є документи, що підтверджують існування багатьох видів символіки, є і світлини з прикладами носіння.

Ескіз нарукавної емблеми 17-го вертолітного загону, створений прапорщиком Олександром Дедеєм, став основою для наступних вертолітних підрозділів миротворчих сил ЗСУ: 14-го (Косово), 56-го (Ліберія), 20-го (Сьєрра-Леоне), 18-го (ДР Конго).

Світлини й документи, за словами пана Бондарчука, дуже важливі для каталогу, бо завдяки сучасним технологіям колекційний ринок наповнений підробками на основі ескізів нашивок і знаків, насправді не виготовлених.

Серед раритетів колекції: повний комплект розпізнавальних знаків останньої ротації 56-го окремого вертолітного загону (місія в Ліберії, 2004-2018 рр.)

— Мій альманах, випущений Клубом військової символіки «Колекціон», — єдиний нині повний каталог символіки миротворців, а ті зразки, що з’явилися вже після виходу першого тому, включать до другого, — розповідає Іван Бондарчук. — На жаль, з часом з пам’яті учасників миротворчих місій та операцій стираються подробиці подій, тож альманах з колекцією, гадаю, становить цінність для всіх, хто цікавиться воєнною й військовою історією.

До другого тому видання увійдуть також нагороди українських миротворців від ОБСЄ, НАТО, ООН, від Польщі, Бельгії, Литви та інших держав, а також коїни (пам’ятні монети) підрозділів.

— Виховання молоді повинно мати якесь підґрунтя, — ділиться думками Іван Бондарчук. — У нас є загальний вектор — герої УПА, визвольних змагань початку XX століття і так далі. Але потрібні живі люди, які можуть розповісти і про війну «зсередини», внутрішні переживання, спілкування з місцевим населення, про той-таки побут. Ветерани Другої світової вже надто старі, та й залишилось їх зовсім мало, ветерани «інтернаціональних» війн 1945-1991 років — трохи не той приклад, який хотілося б показати молоді незалежної України. А нині є Герої російсько-української війни, не варто забувати і про учасників миротворчих операцій. Наприклад, тільки вони можуть розповісти про взаємодію підрозділів країн-партнерів, військовослужбовці яких навчалися в різних військових школах за різними підручниками, а тепер об’єдналися для виконання спільних завдань.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

сапер, радіосапер

від 25000 до 130000 грн

Згурівка, Київська область

Водій-сапер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Бухгалтер

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина А1476

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область

Розвідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область