ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Смачні ліки»

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Липня 2021, 19:22

Так називають свої страви кухарі Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, що у Харкові. З шостої ранку й до пізнього вечора вони готують для поранених військових.

Наш кореспондент завітав до їдальні військового госпіталю перед обідом і на власні очі побачив, що на столах у військовослужбовців. Того дня за 15-ю лікувальною нормою на обідній стіл подали такі страви: тушковані кабачки, гороховий суп, смажені биточки, рисову кашу, компот, запіканку та хліб. За три години до цього — на другий сніданок — воїнам запропонували молочну кашу, сік, булочку чи печиво на вибір, сік і фрукти. На вечерю були заплановані макарони зі смаженою печінкою, овочевий салат, чай і бутерброди. Особливу гордість у колективі їдальні госпіталю викликає той факт, що завдяки новим сучасним жаровим шафам у них з’явилася можливість щодня готувати для пацієнтів свіжу випічку.

— У їдальні госпіталю останнім часом багато що змінилося на краще, — розповіла начальниця продовольчої служби лейтенант Катерина Балабан. — У 2021-му ми придбали жарові шафи, пароконвекційні печі, холодильні камери різного призначення тощо. Проте основні кошти пішли на ремонт у наших приміщеннях і на зовнішні роботи, що розпочалися у лютому.

За словами командування ВМКЦ ПнР, цього року виділено близько 10 мільйонів гривень для потреб продовольчої служби з метою покращення організації харчування пацієнтів.

— Робота наших кухарів має свою специфіку, адже в нас організовується лікувальне харчування. Ми готуємо їжу аж за 15-ма різними дієтичними нормами. У процесі підготовки меню-розкладу, окрім фахівців продовольчої служби, беруть участь начальники клінік чи відділень ВМКЦ ПнР. Причому доводиться враховувати лікувальні особливості, різноманітність асортименту й калорійність одночасно, — розповіла лейтенант Катерина Балабан.

Пані Катерина переконує, що тут усіляко намагаються урізноманітнити меню. Часто готують національні страви, як-от вареники по-домашньому, подають смачні десерти, обов’язково соки чи компоти. Влітку на столах буває полуниця, черешня. А взимку — яблука, груші, мандарини.

— На сьогодні в нас працює 8 досвідчених кухарів. Усі розуміють, що від них певним чином залежить одужання поранених воїнів. Тому вкладають душу в кожну свою страву. Причому їм не треба нагадувати про особливе меню на свята. Навпаки — часто ініціатива йде саме від них, бо до пацієнтів ставляться як до рідних. До речі, приймання їжі, окрім основної їдальні, організовується ще в 11 буфетах-їдальнях, розташованих у клініках чи лікувальних відділеннях. А для тих, хто не може самостійно пересуватись, наші офіціантки-буфетниці приносять страви у палати, — зазначила лейтенант Катерина Балабан.

Понад 40 років працює в госпіталі старший кухар Парасковія Морозова. Ось що вона розповіла:

— Усі наші дівчата-кухарі відповідально ставляться до своєї роботи. Коли я тільки-но прийшла сюди працювати, то тут було не так гарно та зручно, як нині. Протягом останнього року-двох тут чимало змінилося на краще. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб почути від пацієнтів слово «Дякую!», — розповіла жінка.

Я поспілкувався також з одним з пацієнтів госпіталю, який одужує тут після поранення, з воїном-сапером Артемом. «Я побував у різних військових частинах по всій Україні, тут справді різноманітний раціон, смачні та якісні страви. Особливо мені подобається гороховий суп та український борщ, майже як за рецептом моєї мами. Дуже вдячний усім, хто дбає, щоб солдатський стіл був багатим, щоб ми скоріше одужували й повертались у свої частини», — розповів Артем.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Діловод, бухгалтер

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів

Чернігівський зональний відділ ВСП

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бойовий медик

від 23000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО