ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Пекти смаколики і стріляти з автомата: як готують харківських кадеток

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Липня 2021, 12:31

Першого вересня у строю Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус», що в Харкові, стоятимуть понад 600 кадетів і кадеток. Цьогорічна вступна кампанія залишилася позаду, тож, поки вихованці на канікулах, командири підрозділів та викладачі організували ремонт у приміщеннях і на закріпленій території.

Цього року до 9–10 класів набрано рекордну за всю історію навчального закладу кількість 70 юних панянок

Так, особливу увагу нині приділяють розширенню гуртожитку для кадеток. Адже цього року до 9–10 класів набрано рекордну за всю історію навчального закладу кількість — 70 юних панянок.

— Велику гордість у всього колективу викликає рекордний конкурс під час вступних випробувань 2021-го серед дівчат, — каже начальник Кадетського корпусу генерал-майор Олексій Середа. — Шість юнок претендувало на одне місце. Через велику кількість охочих вчитися в нас довелося вдвічі збільшити кількість місць для майбутніх кадеток.

Два роки тому вперше набрано дівчат до харківської «кадетки»

У зв’язку зі збільшенням кількості кадеток наразі чимало роботи в командира 6-ї роти майора Аліни Крокун-Баранової.

— Наприкінці серпня кадетки-старшокласниці повернуться з канікул. І водночас до нас прийдуть 70 новеньких. І ті, й інші не повинні відчувати якогось дискомфорту в нашому гуртожитку для кадетів-дівчат. Тому нині ми активно готуємо до заселення вісім нових кімнат. Також оновимо три навчальні класи і зробимо, так би мовити, апгрейд у всіх основних приміщеннях навчального підрозділу. Зауважу, все необхідне для успішного навчання й комфортного відпочинку маємо, але постійно щось вдосконалюємо, — розповіла майор Аліна Крокун-Баранова.

Також офіцер додала, що два роки тому, після першого відбору кадеток на навчання, спочатку важко було перебудовуватися на нові рейки роботи. Адже доти вона працювала із юнаками, і там є свої особливості.

— Якщо порівнювати з хлопцями, юнки в однострої відповідальніші, — розказує майор Аліна Крокун-Баранова. — Отримати незадовільну оцінку для них є великою трагедію, тож вони старанніше ставляться до самопідготовки. Проте зранку їм треба відводити трошки більше часу для особистої підготовки, ніж юнакам. Адже в цей час вони укладають волосся, наносять легкий макіяж. А рівень патріотизму та командний дух у наших кадетів і кадеток однаковий. Це є основою виховного процесу.

За час навчання дівчата стають майстринями на всі руки

До речі, у «кадетці» є пекарня. Там юнки під наглядом професійних кухарів вчаться готувати булочки, ватрушки, пироги й інші смаколики.

— Розумієте, вони прийшли до нас з різних сімей, із певними життєвими стереотипами. Деякі навіть звичайну яєчню не вміли готувати. У нас же обмінялися досвідом із подругами, навчилися прати, шити, куховарити. Отже, до випускного дня стануть майстринями в різних побутових сферах, і їхні батьки щиро дякують за це нашим офіцерам та цивільним працівникам, — додала командир 6-ї роти.

Вона уточнила, що за два-три роки її підопічні змінюються й щодо морально-психологічного аспекту.

— У перші два тижні я, так би мовити, живу в гуртожитку із новачками. Підказую, як правильно одягати однострій, як вирішувати свої проблеми через командира групи, викорінюю негативні явища. У цьому дуже допомагають старшокурсниці. Поступово процес адаптації завершується і далі мені легше працювати. Адже дівчата розуміють, що таке бути однією командою, — зазначила майор Аліна Крокун-Баранова.

Завжди «озброєні» на всі сто

Цікавий момент є в тім, що в харківській «кадетці» командир 6-ї роти своїх дівчат називає просто і водночас поетично — богинями.

— Така назва з’явилася в нашому військовому колективі не просто так. За будь-яких обставин: на полігоні чи в затишному класі дівчата намагаються мати гарний вигляд. Тому вони пізніше лягають спати, трішки раніше прокидаються за хлопців, щоб до початку занять бути, як кажуть, «озброєними» на всі сто, — зазначила офіцер.

Вона пригадала, що пів року тому був випадок: одна з кадеток ушкодила ногу, тож лікарі дозволи їй носити кросівки. Проте вона за межами гуртожитку продовжила носити берці. На логічне ж запитання комроти  відповіла, що на неї ж дивляться хлопці, а у спортивному взутті вона не така красива!

З-поміж відмінників навчання є кадетка 6-ї роти (10 клас) Анастасія Шепеленко, яка влітку перейшла на останній рубіж навчання і може поділитися цінною порадою для новачків.

— Коли я прийшла сюди вчитися у 2020-му, було важко звикати до життя за розкладом і пересування територією строєм. Щось спочатку не виходило, а в чомусь була гіршою за інших. Та я все переборола, стала однією з найкращих і жодного разу не пошкодувала, що прийшла сюди. Найяскравішим спогадом стали бойові стрільби із автомата Калашникова. Спочатку боялася зброї, але дуже постаралася і набрала необхідну кількість балів. Тому головна порада для вчорашніх абітурієнтів — ніколи не відступати перед труднощами, не відриватися від колективу, — вважає кадетка Анастасія Шепеленко.

Новий навчальний рік, нові висоти розвитку

У планах командування «Кадетського корпусу» є відбір дівчат уже після 7-го класу. Мріють тут і увійти до рейтингу 60-ти найкращих шкіл міста Харкова, лишитися в призерах у змаганнях з військово-спортивного семиборства та зійти на інші п’єдестали.

— Ми відносно молодий навчальний заклад. У 2013-му сформувалися, а роком пізніше переїхали на нове місце і відтоді не припиняємо розвиватися. У нас є добра традиція — напередодні Дня знань відкриваємо якийсь клас чи приміщення, впроваджуємо освітні інновації. Цьогоріч оновимо внутрішній дворик «кадетки», там з’являться нові саджанці, квітники, зручні лави і стенди з патріотичними чи мотиваційними гаслами. Твердо впевнений: усі амбітні плани ми обов’язково реалізуємо, — насамкінець наголосив генерал-майор Олексій Середа.

Фото автора

Державна гімназія-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» заснована 2013 року. Це державний заклад спеціалізованої освіти, що забезпечує освіту військового профілю одночасно зі здобуттям базової середньої освіти, де здійснюється набір юнаків до 7, 8, 9, 10-го класів, а дівчат — до 9, 10-го класів. З умовами вступу та навчання можна ознайомитися на офіційному сайті Кадетського корпусу: http://khkadet.org.ua

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Міноборони створює єдину ефективну систему надання допомоги на основі стандартів НАТО  

Міноборони створює єдину ефективну систему надання допомоги на основі стандартів НАТО  

Про це заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова розповіла під час обговорення реформування системи допомоги при бойовій травмі.

ГУР отримав розвідувальні БПЛА майже на 60 мільйонів гривень

ГУР отримав розвідувальні БПЛА майже на 60 мільйонів гривень

Розвідники отримали комплекси безпілотників тактичного рівня EOS від одного з українських благодійних фондів.

Авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження противника

Авіація Сил оборони завдала ударів по 15 районах зосередження противника

Протягом доби авіація Сил оборони України завдала ударів по 15 районах зосередження особового складу противника.

60 бойових зіткнень за добу: Генштаб ЗСУ повідомив про ситуацію на фронті

60 бойових зіткнень за добу: Генштаб ЗСУ повідомив про ситуацію на фронті

Протягом доби на фронті зафіксовано 60 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 46 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Парашутист, укладальник парашутів, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець-гранатометник (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Начальник відділу (пожежної обслуги)

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ