ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як у Силах спеціальних операцій до стрибків з парашутом готуються

Вишкіл Новини Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 10 Червня 2021, 17:45

На Хмельниччині в одній з військових частин спецпризначення Сил спеціальних операцій триває інтенсивна фаза підготовки до практичного виконання стрибків з парашутом, які за два-три тижні відбудуться на загальному тактичному тлі тактико-спеціальних навчань.

З досвідченими операторами ССО, за спиною яких десятки, сотні, а в когось і за тисячу стрибків, перше в житті десантування виконають тридцять «першачків».

– Переважно це військовослужбовці, які уклали перші контракти зі Збройними Силами і прибули до нас у кінці минулого та в перші місяці цього року, пройшли спецвишкіл у навчальному центрі ССО, – каже начальник повітрянодесантної служби військової частини майор Андрій. – Вишкіл на тренажерах ПДК (повітрянодесантний комплекс) – відпрацювання під керівництвом інструкторів повітрянодесантної служби, командирів підрозділів, практичних дій від одягання парашутної системи до приземлення. Це такий же елемент бойової підготовки, як і практичні стрибки. Дрібниць чи винятків тут немає ні для кого – ти «першоразник» чи інструктор-парашутист, – запевняє офіцер.

…Щоразу, коли стою на краю рампи, кров бурлить і серце калатає

У командира групи роти спеціальних дій із позивним «Сімба» в активі 61 стрибок з парашутом. У полку – з 2012-го. Пригадуючи свій перший, каже, що в пам’яті лишились тільки спогади про максимальну концентрацію.

– Тоді я лише після приземлення і розуміння того, що все пройшло, як у книжці, зміг розслабитись. До того, у голові постійно тримав порядок і алгоритм дій, аби нічого не забути, не пропустити. Зрештою, інструктори з повітрянодесантної підготовки: від теорії, знання ТТХ, укладки парашутних систем, порядку на борту повітряного судна, дій під час і після відділення від рампи, реагування на позаштатні ситуації, приземлення, натаскували нас так, що розбуди мене уночі, я чітко, точно і правильно відповів би на будь-яке запитання. З роками і досвідом ці знання, навички, вміння і впевненість зростали. Та все одно, щоразу, як стою на краю рампи, кров бурлить і серце калатає.

У підготовці спецпризначенців ССО не так важлива кількість стрибків, як їхня якість. За 9 років військової служби «Сімба» десантувався з вертольота Мі-8, військово-транспортних літаків Ан-26, Іл-76 удень і вночі, в повному бойовому спорядженні у бронежилеті, з шоломом, рюкзаком, із кулеметом, РПГ, виконував стрибки на воду.

Стрибаєш уперше чи розміняв третю сотню – готуйся з повною віддачею

Сьогодні його завдання – вчергове для досвідчених операторів і молодих контрактників наголосити: незалежно від того, стрибаєш уперше, чи розміняв третю сотню, готуватися до кожного стрибка слід з повною віддачею і максимальною концентрацією.

– Звісно, мимоволі більше уваги приділяю «першоразникам», їх у мене двоє. Моє завдання – підготовка і тренування на стапелях підвісних систем, трамплінах, макетах повітряних суден ПДК до автоматизму, коли починає працювати не мозок, а м’язова пам’ять, – каже командир групи.

На тренажері підвісної системи військові відпрацьовували дії за часткового чи повного не розкриття основного купола парашута. Тобто – дії десантника із застосування запасного парашута в екстрених ситуаціях, коли його крутить вправо чи вліво, коли він приземляється на дерева, лінії електропередач чи приводнюється. Правильне і швидке відділення парашутної системи, групування з наближенням до дерев, оптимальне положення тіла, нижніх кінцівок.

Усе колись буває вперше…

Оператори групи спеціальних дій Олександр і Вадим підписали контракт у березні цього року. Два тижні тому повернулися з навчального центру ССО, що на Житомирщині, де три місяці проходили вишкіл.

– З парашутом ще не стрибав, наразі готуюсь до першого! – каже Олександр.

Запитую, чи знають хлопці що робити і як діяти під час десантування, коли тебе вітер несе на гілля дерев, воду, дроти ЛЕП чи іншу перешкоду. Кажуть, що знають. І по черзі розповідають, доповнюючи один іншого.

– Найперше, що маю зробити – уникнути потрапляння туди. Спробую її обійти, виконуючи маневри стропами управління, вільними кінцями. Якщо бачу, що все-таки йду на воду, готую підвісну систему до повного відділення безпосередньо перед приводненням. Спочатку від’єдную запасний парашут, грудну перемичку і, розстебнувшись вже за півтора-два метри до води, виконую проворот убік, виходжу з-під підвісної системи. Знаю, розповідали інструктори, що підвісна система швидко набирається водою (площа купола основного парашута 83 метри кв. – Авт.) і це може завадити парашутисту врятуватися. Після приводнення маю швидко відпливти на безпечну відстань, аби купол не накрив. У кращому випадку взятися руками за  парашут, що стабілізує, аби не втратити систему, і разом з нею випливти на берег, – упевнено відповів Олександр.

Вадим розповів, як діяти, показав положення тіла, окремо – положення рук, ніг, коли летиш на гілля дерев, аби ті не завдали важких уражень при зіткненні на високій швидкості. Так само впевнено, буквально по секундах, розклали і озвучили хлопці алгоритм перших секунд після відділення від рампи.

Кілька побратимів, підслухавши випадково нашу розмову, а точніше відповіді молодих контрактників, схвально закивали головами. Мовляв – молодці хлопці, все правильно.

«Сімба», підсумовуючи, додав: будуть люди з цих козаків, та головний іспит у них попереду – перший стрибок і дружнє посвячення в парашутисти-десантники!

«Перерва скінчилася, продовжуємо. Біля макета Мі-8 в одну шеренгу ставай!» – віддав команду «Сімба» і його група продовжила підготовку на ПДК.

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Сапер, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Стрілець окремого батальону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Майстер-солдат, вибухотехнік

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Гранатометник відділення морської піхоти

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область