ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Щорічна виплата до 5 травня: яка причина затримки та що може змінитися

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2021, 9:35

Останнім часом у військовому середовищі досить часто обговорюють тему щорічної виплати учасникам бойових дій до 5 травня. Кулуарні розмови про те, кому виплатили, а кому затримують, а також безпідставні підозри оборонного відомства у присвоєнні солдатських грошей на інші цілі, є нічим іншим, як банальним незнанням законодавчої бази. Ба більше того, Міноборони не має жодного відношення до подібної соціальної виплати, а лише надає списки у відповідні органи соцзахисту населення тих осіб, котрі мають статус учасника бойових дій. Таку ж процедуру виконують й інші силові структури, де проходять службу чи працюють громадяни з таким статусом.

Що постановив Кабмін

Кореспонденту АрміяInform у Секретаріаті Кабінету Міністрів України вдалось дізнатись, що саме Міністерство соціальної політики організовує виплати до 5 травня і  цього року відомство вже виділило на це майже 1 мільярд 370 мільйонів гривень. Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» видатки на це передбачені у сумі 1 мільярда 382,5 млн гривень та прописані у бюджетній програмі, яка має назву «Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною». Тобто, тут чітко вказується категорія громадян України, котрі претендують на таку щорічну соціальну виплату. 

8 квітня 2021 року Кабмін постановив виплатити до 5 травня ці суми в таких розмірах:

– особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: 

I групи — 4 421 гривня; 

II групи — 3 906 гривень; 

III групи — 3 391 гривня; 

учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків  — 1 491 гривня; 

особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 4 421 гривня; 

членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге — 966 гривень

учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 гривень.

Усе належне мають виплатити до середини осені

Переважна частина осіб, яка мала отримати ці кошти від держави – учасники бойових дій і постраждалі Революції Гідності. З об’єктивних причин ці виплати затримують, проте їх виплатять усім, кому вони належать, до середини осені.

 На Львівщині також не всім учасникам бойових дій, ветеранам АТО/ООС та іншим пільговим категоріям надійшли визначені кошти, —  повідомив Володимир Шамрай, керівник відділу у Львівській області Міністерства у справах ветеранів України. – Причина банальна —  перехід нашої держави цього року на нову адміністративно-територіальну структуру сповільнив повноцінний розподіл коштів по територіальних громадах. Проте мають отримати визначені Кабміном суми вже до кінця вересня.

Що пропонує новий законопроєкт?

У Міністерстві у справах ветеранів України повідомили, що наразі у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня» (реєстр. № 5089 від 17.02.2021). Його суть полягає у врегулюванні питання розмірів щорічної грошової допомоги. Пропонується встановити для учасників бойових дій в розмірі 90% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (станом на 2021 рік ця сума становить 1592 гривні).

  • для осіб з інвалідністю внаслідок війни та колишніх малолітніх в’язнів концентраційних таборів, визнаних особами з інвалідністю: 
  • I групи —  270%;
  • II групи —  240%;
  • III групи —  210%;
  • для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною —  270%;
  • для учасників бойових дій, неповнолітніх в’язнів концентраційних таборів 90%;
  • для членів сімей загиблих і дружин (чоловіків) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань —  55%;
  • для учасників війни й колишніх в’язнів концтаборів —  35%

У разі якщо за ці зміни проголосують у Верховній Раді до 15 липня 2021 року, то дія Закону вступить в силу вже з 1 січня 2022-го.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя

Старобільський РТЦК та СП

розвідник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій, військовослужбовець

до 21000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Офіцер відділення організації охорони та розшуку

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область