ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Плаваючий паротяг» – винахід російських генералів

Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2021, 16:32

Росія завжди з політичною метою використовувала можливість продемонструвати свої м’язи, проводячи широкомасштабні навчання й залучаючи велику кількість військ. Москва стверджує, що її військова доктрина носить суто оборонний характер, а НАТО називала і продовжує нарікати «агресивним блоком». Але про «оборонний» характер радянської військової машини наочно свідчить структура частин групи військ СРСР у Німеччині, які почали відводити з 1989 року. Основу їх становили танкові дивізії та десантно-штурмові бригади.

Угруповання військ налічувало понад пів мільйона «багнетів» і 7700 танків. Як не пригадати 1941-й, коли поблизу західних кордонів накопичили ударні армії, які готувалися не тримати оборону, а наступати до Рейну й Ла-Маншу.

У 1967-му на території України і Білорусії, напередодні 50-річчя більшовицького перевороту, відбулися небачені за розмахом загальновійськові навчання «Днепр-67». Вони викликали великий резонанс у керівництва НАТО й західної спільноти. Адже для демонстрації світу «миролюбия» стягнули війська Київського, Білоруського, Прикарпатського та інших військових округів.

Міністр оборони СРСР маршал Гречко напередодні маневрів зібрав вищий генералітет на нараду, наприкінці якої поставив завдання: «Прошу всіх подумати ось над чим: під час демонстрацій нашої моці, попри кількість військ та їх виучку, було б непогано показати дещо раніше небачене, шокуюче й захоплююче. Наперед прошу не пропонувати збільшити кількість танків, гармат та літаків. Їх буде стільки, що ви навіть не зможете собі уявити».

Невдовзі вихід знайшли. Оскільки під час навчань запланували форсування військами Дніпра, вирішили створити залізничний наплавний міст, яким могли рухатись одночасно залізничний ешелон і колона вантажівок. Час складання військами такого мосту мав становити лічені години. За задумом, після того, як військові інженери наведуть міст, ним пройде шляхоукладач і кілька ешелонів з рейками, які дуже швидко вкладуть відрізок залізниці на правому березі Дніпра. Після цього тут підуть ешелони з військами й бойовою технікою.

Та промисловість не змогла створити міст, який збирали б за лічені години і який би витримував залізничний ешелон з військами та ще й колону авто. Тоді ж вирішили традиційно, для замилювання очей іноземним делегаціям, запрошеним на навчання, піти на обман.

Ешелон та автомобілі мостом вирішили переправити порожніми. Локомотив теж «модернізували» — сталеві деталі замінили на алюмінієві, замінили парові котли та топки. Тендер паротяга був порожнім, на «борт» завантажили невелику кількість висококалорійного палива.

Річ у тім, що нікому у світі не спадала думка будувати понтонний міст через річку з можливістю використання його водночас залізничним і колісним транспортом. Адже в разі сильного прогинання моста під великою вагою ешелон міг піти під воду.

Час «Ч» — військові навчання

Війська «східних» почали широкий наступ на групу «західних». Над Дніпром пронеслись гелікоптери з десантом, авіація почала бомбити укріплення на правому березі противника, у річку сотнями ринулись бронетранспортери з піхотою. У цей час на лівому березі почалось будівництво наплавного мосту. Його швидко зібрали. Керівництво партії та уряду, іноземні гості, які спостерігали за будівництвом, не очікували, що його споруджують для залізничного сполучення. Коли на міст заїхав локомотив, який тягнув вантажні вагони, на урядовій трибуні дружно оплескували. Ось на міст зайшла колона критих і порожніх вантажівок.

Паротяг рухався з невеликою швидкістю, й чим далі віддалявся від берега, тим більше міст прогинався під навантаженням і почав коливатися. Зненацька на даху з’явилися три фігурки переляканих машиністів. Паротяг потихеньку розгойдувався з машиністами на даху і продовжував повзти вперед.

Розгніваний Гречко прошипів крізь зуби: «Что это там на крыше?». Ситуацію врятував генерал Огарков, який голосно доповів: «Товарищ маршал Советского Союза. Нами всесторонне учтен опыт недавней арабо-израильской войны, где авиация сыграла решающую роль. В случае войны на каждом локомотиве мы планируем иметь, кроме машинистов, по три человека, вооруженых ПЗРК «Стрела». Оружие на вооружение еще не поступило, но мы уже приступили к тренировкам. Сейчас машинисты находятся внутри кабины паровоза, а зенитный расчет — сверху: наблюдает за воздухом».

Після того, як закордонним гостям переклали цей діалог, вони були надзвичайно вражені такою оперативністю Генерального штабу і шаленою реакцією на всі зміни у практиці ведення війни.

Зі свого боку маршала вразила здібність Огаркова швидко, впевнено та вчасно брехати. Такий талант дозволив у подальшому Огаркову зробити карколомну військову кар’єру. За що і отримав чергову зірку і звання генерала армії.

Якщо порівняти ті, вже далекі для нас, події і сьогодення, накопичення російських військ уздовж українського кордону з великою кількістю військової техніки в березні-травні 2021 року, доводиться констатувати: політика Кремля залишається незмінною. Шантаж, залякування та захоплення територій країн сусідів — візитна картка сучасної Росії. 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший навідник мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій-машиніст екскаватора, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Тлумач

3-й відділ Івано-Франківського РТЦК та СП

Медична сестра, фельдшер, військовослужбовець

від 52000 до 122000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Водій-електрик, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Навідник-оператор, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго