ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Наші знання – шанс для наших побратимів

Військова медицина Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2021, 18:17

«Три кілометри тягнув на собі плазом уже фактично неживого побратима»

Їх було п’ятеро: у відриві від позицій роти, чумизі, зморені й насторожені. Хлопці перекривали напрямок вірогідного прихованого підходу ворога до підрозділу. Й візиту волонтерів-інструкторів з тактичної медицини якось не зраділи.

  • І чого ж такого надзвичайного, сестро, ти мене навчиш? – Одразу наїжачився на Яну («Квітку») один із них. – Я із чотирнадцятого воюю. Усякого надивився. Якось посіченого уламками міни побратима майже три кілометри до наших на собі плазом тягнув.
  • Витягнув? – перепитує Яна.
  • Уже неживого. – Мигцем похнюпився чолов’яга. – Кров’ю брат сплив, поранень забагато мав.
  • Ну, а якби ти вмів сам спиняти кровотечі від множинних поранень?.. У нього був би шанс вижити?

…У «Квітки» на особистому рахунку більше ніж сто врятованих солдатських душ. Й з тієї миті вояки слухають інструкторку уважніше, ніж рідних татуся з матусею в дитинстві, а практичні завдання виконують старанніше за відмінників-школяриків…

Бойовий медик повинен діяти, мов робот

Цю історію чую від Яни Кошової у перерві між заняттями з тактичної медицини в одній з військових частин на лінії зіткнення, підпорядкованих оперативно-тактичному угрупованню «Північ». У ці дні їх планово проводять кваліфіковані медичні інструктори-викладачі благодійного фонду «Повернись живим».

Перед розмовою із «Квіткою» один із бойових медиків цієї частини, не втримавшись, виголосив коротку промову:

  • У мене недавно був випадок, коли довелося надавати невідкладну допомогу й стабілізувати дуже важкого пораненого. Йому попало кулею прямо в обличчя, відірвало нижню щелепу. Так от: тоді я психологічно почувався набагато простіше, ніж тут…

І не дивно – волонтери постійно поправляли, корегували дії вже, прямо кажучи, «битих» хлопців у досить жорсткій манері. Утім, кожну поправку коментували й пояснювали.

Волонтери у процесі тренінгів постійно поправляли, корегували дії вже, прямо кажучи, «битих» бойових медиків у досить жорсткій манері

  • Коли-не-коли навіть досвідчені бойові медики забувають, що життя насамперед рятують завчені алгоритми маніпуляцій, – говорить один з інструкторів. – Приміром, зупиняючи кровотечі від множинних поранень, вони зосереджуються на явних кровотечах, втрачаючи контроль над загальним станом поранених і прихованими крововтратами, шоковими реакціями. У результаті, таке бувало, під час евакуації людина собі тихесенько стікала кров’ю або ж у неї западав у горло язик і вона гинула…

Наприкінці занять волонтери знову наголошують: відхилення від «протокольних» алгоритмів дій – фатальна помилка. Недарма ж повторення вважається матір’ю навчання.

  • У бою ви не повинні пригадувати якісь «суперзнання», які ми вам даємо. – Каже керівниця тренінгу. – Все згадається саме по собі. Ви повинні працювати, як роботи: на рівні набутих рефлексів, м’язової пам’яті. Це – як у тренованого бійця на ринзі. Він не думає над тим, як саме слід нанести той чи інший удар. Він вишукує вразливі місця супротивника і б’є завчено, мов автомат…

Навіщо потрібні волонтери на восьмому році війни

Про роботу фахівців з тактичної медицини фонду «Повернись живим» спілкуємося з одним із медичних керівників командування ООС полковником медичної служби Олександром Авраменком.

  • Плідна співпраця із фондом у нас триває вже не перший рік, приносячи позитивні результати. – Розповідає офіцер. – Завдяки спільним зусиллям військових і волонтерських інструкторів маємо відчутне зростання рівня знань та практичних вмінь військовослужбовців у наданні першої меддопомоги, невідкладної домедичної допомоги на полі бою, у безпечних зонах та під час медичної евакуації.
  • Але ж, пане Олександре, нині тактична медицина у війську має дуже високі рівень, матеріальну й навчальну базу. – Цікавлюся. – У чому тоді доцільність залучення до навчань у районі проведення ООС інструкторів-волонтерів. Чим вони кращі за військових?

«Щиро вдячні усім перевіреним війною цивільним професіоналам, які долучаються до викладання знань з тактичної медицини у районі бойових дій. У них є чого вчитися»

  • Справа не в якихось перевагах. Ті й другі підготовлені за одними стандартами з тактичної медицини СТ-3 для ЗСУ і міжнародною класифікацією ТСС. Однак, для прикладу, кількість викладачів, які можуть відірватися від навчального процесу у нашому спеціалізованому 205-му навчальному центрі тактичної медицини для підвищення кваліфікації тих же сертифікованих бойових медиків, обмежена.

Відтак, щиро вдячні всім перевіреним війною цивільним професіоналам, які долучаються до викладання знань з тактичної медицини як у районі проведення ООС, так і на полігонах під час бойового злагодження підрозділів, частин перед заведенням у район проведення ООС. Тим більше всі вони мають неабиякий реальний бойовий досвід. У них є чого вчитися.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

Завершене розслідування кримінального провадження щодо військовослужбовця однієї з військових частин у Запоріжжі, який самовільно залишив місце служби та подався шпигувати на користь російського агресора.

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустрів із Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Сторони обговорили створення офісу Реєстру збитків, повернення незаконно депортованих українських дітей до рф.

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили про реорганізацію в одній з механізованих бригад

Командування Сухопутних військ Збройних Сил України повідомило про рішення про виокремлення штурмового батальйону 67 окремої механізованої бригади в окрему штурмову військову частину.

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

У Міноборони презентували Центр досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки: у яких напрямках працюватиме

Головними сферами діяльності Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки є застосування дронів і сучасних технологій, використання роботів та геопросторових технологій.

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У брянську горіла підстанція ― знеструмлено військові об’єкти агресора

У ніч на 16 квітня 2024 року у російському брянську знеструмлено одразу декілька військових та промислових обʼєктів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Командир мінометного взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер, лікар медичного пункту

від 56000 до 126000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Водій-санітар 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область