ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Маріуполь, 13 червня 2014-го: спогади очевидців і учасників звільнення міста

Історія Новини Публікації
Прочитаєте за: 11 хв. 12 Червня 2021, 15:00

Навесні 2014-го «руський мир» простягнув щупальця на схід України. Під його владою опинилися Луганськ, Донець, Горлівка, Макіївка і ще багато міст та містечок краю. За 6 днів після захоплення Донецька, біда прийшла в Маріуполь. 13 квітня міськраду взяли під контроль колаборанти, а їхні провокаційні дії за підтримки проросійських сил 9 травня підштовхнули багатьох жителів столиці Приазов’я взяти участь у псевдо-референдумі «про самовизначення ДНР». У результаті місто опинилося «між двох світів» – колишня законна влада залишила його напризволяще, місцеві правоохоронці демонстрували бездіяльність, а довгоочікувана для частини населення Росія, як це було з Кримом, не прийшла…

Два наступні місяці бойовики під головуванням «воєнного коменданта міста» на призвісько «Чечен», які почувалися повновладними господарями міста, спалили будівлі міськради й міського Управління міліції, влаштували в центрі блокпости та штаб у Приазовському державному технічному університеті… Маріуполем, не приховуючись, їздили авто з російськими номерами, які підвозили боєкомплекти.

На противагу бойовикам, в місті активувався рух проукраїнських сил. Ті, хто чітко розуміли, які наслідки принесе «руський мир», у соцмережах почали об’єднуватися і допомагати українським військовим, що контролювали лише маріупольський аеродром та підступи до міста.

Наша кореспондентка зустрілася з очевидцями подій в Маріуполі того часу, які зіграли свою роль у поверненні української влади у місто, та з добровольцями – безпосередніми учасниками звільнення столиці Приазов’я від окупації.

Котєльнікова Анна, жителька Маріуполя, волонтер

Весною 2014 року Маріуполь поділився на два табори – тих, хто чекав приходу «руського мира», і тих, хто чітко розумів, чим загрожує окупація РФ регіону. Хтось з нетерпінням чекав на «референдум» 11 травня, щоб отримати омріяну незалежність від України.Я ж тоді працювала медичним представником і розуміла, що можу втратити єдиний заробіток, бо моя компанія просто піде звідси, – пригадує жінка.

Поступово агресія бойовиків наростала. Біля їхнього штабу з’явилися барикади з автошин, і будь-які спроби сфотографувати їх, закінчувалися погрозами застосувати зброю. А потім в місті почалися погроми. Відбулася спроба захопити військову частину Нацгвардії, після чого правоохоронці покинули місто,і елітні магазинина проспекті Миру одразу пограбували.

– Я була в розпачі, але що могла зробити в тій ситуації? Ось, гортаючи стрічку Фейсбуку, натрапила на пост чоловіка з Маріуполя, де був очевидний проукраїнський настрій. І я йому написала. Так познайомилася з громадською організацією «Майбутнє Приазов’я», – розповідає Анна.

Спочатку діяльність українського спротиву, який чинила ГО, будувалася на тому, щоб збирати інформацію, корисну для військових і спецслужб. Ночами активісти зривали агітки, що закликали прийти на «референдум», розповсюджували листівки з проукраїнським змістом, перефарбовували малюнки з символікою бандформувань у жовто-блакитне. Згодом почали допомагати нашим військовим їжею й амуніцією.

– Того літа стояла страшна спека. Наші хлопці страждали від нестачі їжі, а особливо води, – ділиться спогадами волонтерка. – Спочатку вони нашу допомогу сприймали насторожено, бо був випадок, коли військовим на блокпостув їжу підсипали снодійне. Вони тоді потрапили у полон…

Але згодом довіру між військовими і волонтерами таки встановили. Після того, як 9 травня 2014-го бойовики штурмували міське УВС, до Анни телефоном звернувся військовий з проханням привезти в аеропорт найнеобхідніше, починаючи від зубної пасти і кариматів, закінчуючи їжею…

Анна жила неподалік укріпрайону бойовиків, на вулиці Грецькій, тому стала свідком його штурму українськими формуваннями. Розповідає, що вранці 13 червня вона почула гучний вибух.

– Через постійний шум, який став звичним в останні кілька місяців, навіть не звернула уваги. Встала з ліжка, закрила двері балкона. Але тоді почула автоматні черги. Пам’ятаю, як бігли люди зі зброєю в руках, рухалась якась військова техніка, почалась метушня, крики. Зрозуміла: це штурм. Перше, що зробила, це кинула СМСку тому військовому, який звертався по допомогу. Він підтвердив: це правда. Вже ввечері ми пішли до колишнього штабу окупантів, де вже розбирали барикади. Помітила, що в Маріуполі була незвична тиша. А місцями вже майоріли жовто-блакитні кольори. Так у місто поверталася Україна! – на очах Анни з’являються сльози…

Кирило Долімбаєв, працівник банку, волонтер, громадський діяч

Навесні 2014 року, коли почалися проросійські мітинги, я через цікавість відвідав один із них. Помітив: багато людей говорять з російським акцентом. А під міськрадою були автобуси з номерами РФ. Як захопили мерію, місто поринуло в вакханалію вандалізму. От, поблизу мого будинку магазин продажу годинників знищили і пограбували, – згадує Кирило.

За словами чоловіка, на момент окупації з фінустанов працював лише ПриватБанк і його банкомати. Але з міркувань безпеки кошти переміщали містом не службовим, а особистим транспортом. А після того, як у Донецьку хтось «злив» інформацію бойовикам про пересування таких авто, одну з них пограбували, і банкомати припинили поповнювати готівкою. Діяло лише центральне відділення, а охороняти його були вимушені з кулеметом.

– Містом тоді правили мародери і маргінали, – пригадує співрозмовник.

Кирило теж не залишився осторонь від потреб українських військових. Спочатку, побачивши на одному з блокпостів поблизу Маріуполя, що хлопці не мають нормальної амуніції, купив їм шолом виробництва ФРН. Згодом з іншими волонтерами допомагав військовим на постійній основі.

Долімбаєв розповідає, що живе у центрі міста. 13 червня вранці йому не спалося. Вийшовши на балкон близько 4 години, побачив, що з мікроавтобуса без номерів, який зупинився поблизу Драмтеатру, почали виходити люди зі зброєю та йти до «штабу» бойовиків. На рукавах у них побачив жовто-блакитні нашивки… Незабаром місто було звільнено…

Марія Подибайло, військовослужбовець ЗСУ

На момент окупації міста жінка була викладачем в університеті. Згодом стала координатором та модератором спротиву «руському миру» в місті.

– Тоді волонтерський рух став кістяком, що поєднав людей, які чітко розуміли, до чого можуть призвести оці так звані ДНР-ЛНР, адже робота правоохоронців була паралізована, а найближчі українські військові –нацгвардійці, ЗСУ і добровольці з «Азова», перебували за межами міста. До 22 квітня ми ще організовували різноманітні флешмоби підтримки України – збиралися лише на кілька хвилин, демонстрували українську символіку й розбігалися, адже відповідь бойовиків була досить агресивною. Згодом лише могли підтримувати єдину надію на звільнення міста – військових і добровольців. Возили їм їжу й куплену нами амуніцію, надавали розвіддані. Аби проїхати через блокпост бойовиків на виїзді з міста, знімали автономери, щоб нас не вирахували… Проблеми в цьому не було, тоді багато хто так робив, бо ті ж бойовики пересувалися здебільшого на вкраденому транспорті.

За словами Марії, звільнення Маріуполя планували кілька разів і відкладали, бо тодішня влада побоювалася, що місцеве проросійськи налаштоване населення стане на захист «своїх хлопців», як було в інших містах, а нашим військовим доведеться зупинитися зі зброєю перед натовпом жінок і пенсіонерів, що зіграло б на руку російській пропаганді.

Вирішили їхати в столицю до керівника АТО, першого заступника Голови СБУ Василя Грицака. Зустріч відбулася 12 червня 2014-го. Кілька жителів Маріуполя намагалися переконати посадовця, наводячи факти, що українська пропаганда в місці працює, маріупольці чекають звільнення, а у випадку будь-яких провокацій, вони ж самі локалізують її на місці! Чи то подіяла промова, чи зіграли роль інші фактори, але вже вранці наступного дня відбувся штурм укріпрайону бойовиків…

– Ми повернулися з Києва у Маріуполь десь о 4-й ранку. Почули перші постріли і зрозуміли: відбувається те, чого так довго чекали – Маріуполь звільняли від російської навали! Тоді гадали, що це перемога. Ніхто не уявляв, що вже за місяць будуватимемо барикади на околицях міста, щоб його захистити. Війна тільки починалась, – пригадує жінка.

Володимир Богоніс, ексзаступник командира добробату «Дніпро-1»

У спецоперації зі звільнення столиці Приазов’я, крім підрозділів Нацгвардії й «Азову», брав участь і добробат «Дніпро-1». Кожен із підрозділів мав зону відповідальності. Через те, що «Азов» мав броньоване авто й важке озброєння, йому надали функцію безпосередньої атаки. А фланги прикривали вже ми та нацгвардійці, – пригадує Богоніс.

«Дніпро-1» прибув із Дніпра в аеропорт Маріуполя, де дислокувались підрозділи, залучені до спецоперації, у ніч з 12 на 13 червня, у складі близько 100 осіб. Більша частина з них не мали бойового досвіду.

Бійці не знали, куди слідують – офіційною версією були навчання на полігоні в Бердянську. Інформацію про мету поїздки мали лише командири.

– В аеропорту отримали інструктаж, поділилися на малі групи та в бойовому спорядженні висунулися безпосередньо у центр Маріуполя у напрямку банку на вулиці Грецькій та університету на Георгіївській. Ми, озброєні лише автоматами, наступали із заходу, Нацгвардія утримувала сили бойовиків з півночі, «Азов» безпосередньо вів бій, – розповідає Богоніс.

Під час основної фази операції вбили кількох терористів, українські сили мали лише кількох поранених.

Зі слів Богоніса, його найбільше вразила на момент штурму кількість використаних шприців у місцях перебування бойовиків.

– У них була велика кількість наркозалежних, які отримували платню від кураторів «дозою». Хоча зустріли і професіонала-снайпера, що вів прицільний вогонь з вікна університету. Його ліквідували, – пригадує військовий. – Жалкую, що не вдалося затримати «воєнного коменданта Маріуполя» – Андрія Борисова, який разом з основними силами покинув місто за добу до штурму. Напевно, «Чечен» знав про майбутню спецоперацію…

Жорін Максим та Сергій Тамарін, добровольці батальйону «Азов»

Максим Жорін брав участь у звільненні міста, перебуваючи в одній зі штурмових груп. Попри те, що тоді він мав офіцерське звання «лейтенант», в батальйоні був звичайним бійцем.

За словами добровольця, операцію з деокупації міста планували кілька разів, її план постійно обговорювався та корегувався спільно з керівництвом сектора «М» та Національною гвардією, батальйоном «Дніпро-1». На момент повної готовності учасники штурму володіли інформацією про укріплення бойовиків та їхні місця розташування.

– Ми намагалися відтворити обстановку майбутнього бою на полігоні в Бердянську, щоб відпрацювати маневри зі штурму тих укріплень, з якими могли зустрітися. З підручних матеріалів зробили «перехрестя» й «будинки», щоб діяти з технікою, з якої мали лише броньований самоскид, який ласкаво назвали «Пряник», з великокаліберним кулеметом у кузові, та передану від ЗСУ зенітну установку, –усміхається Максим, пригадуючи події того часу.

Напередодні штурму добровольчий батальйон прибув у Маріупольський аеропорт. За словами Максима, «Азов» мав дві штурмові групи і кілька груп прикриття. Нацгвардія, батальйон «Дніпро-1» й підрозділи ЗСУ виконували функцію оточення.

– На місцевості обстановка більш-менш збігалася з даними розвідки, тому ми діяли за планом. Штурм відбувався за кількома напрямками. Ми відбили у бойовиків захоплений ними БРДМ, за кілька спроб атакували їхні барикади. Спершу вони намагалися чинити опір, вели вогонь зі стрілецької зброї. А коли ми вже почали вриватися в приміщення «штабу», просто тікали, ховаючись у приватному секторі – у підвалах, оселях.

Штурм тривав не більше ніж чотири години. Ще стільки ж часу пішло, аби знайти бойовиків. Тут активно під’єдналися жителі району, які надавали військовим інформацію про сховки злочинців. І це стало лакмусом того, як тамтешні люди насправді ставилися до окупаційної влади…

– Коли оточення з укріпрайону бойовиків зняли, люди дякували. Це стало мотиватором для нас, адже попри таку машину пропаганди і тривале перебування під контролем «руського мира», в Маріуполі залишилася величезна кількість справжніх українців! –каже доброволець.

Сергій Тамарін розповідає: він та його побратими, які тоді не мали ані хороших засобів захисту, ані бойового досвіду, готувалися до жорстких боїв.

– Заїжджаючи в Маріуполь, чекали боїв на кшталт тих, що відбувалися у Грозному на початку 1990-х. На щастя, обійшлося лише кількома пораненими з нашого боку, – пригадує доброволець.

Особисто для Сергія звільнення Маріуполя стало знаковим, коли його друг, Сергій Коровін, під час руху до міста віддав йому єдиний засіб захисту, який тоді мав – металевий шолом.

– Ми їхали у пікапі – Сергій в кабіні, а я в кузові, тобто, був уразливішим для ворога. Він тоді постукав шоломом по даху і передав його мені. Але вже за кілька хвилин саме Сергій зазнав кульового поранення в скроню. На щастя, він залишився живим. Але той випадок став справжнім доказом чоловічої дружби! – розповідає Тамарін.

Єдине, що засмучує обох – той факт, що ватажки бойовиків напередодні штурму пішли з Маріуполя. Чи то була зрада, чи випадковість – про це не знає ніхто…

Нині Маріуполь – українське місто, яке постійно розвивається. Місто, де вулицею можна пройти у вишиванці й вільно розмовляти українською. Місто, де будується Український культурний центр та кілька храмів ПЦУ. А про буремні події 2014-го свідчить лише скелет спаленої будівлі міськради на Грецькій площі та спогади жителів столиці Приазов’я… І нехай так буде завжди…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Президент: Україна зробить запит на засідання Ради Україна — НАТО щодо ППО

Україна зробить запит на скликання засідання Ради Україна — НАТО, присвяченого протиповітряній обороні.

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

З листоноші до очільниці «роспошти»: колаборантка-кар’єристка отримала 11 років ув’язнення

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала ще одна колаборантка, яка працювала на агресора у період окупації частини Харківщини.

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

Сьогодні, 16 квітня, у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії ухвалили важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України.

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військових можуть проконсультуватися з працівниками ТЦК та СП

На Львівщині у ЦНАПах рідні військовослужбовців можуть звернутися за консультацією до працівників ТЦК та СП. Наразі визначено 16 таких локацій.

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

C/C++ Embedded developer (STM32)

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Зовнішній пілот, оператор БпЛА

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Оператор БПЛА (ЗСУ, МП ВМСУ)

від 51000 до 121000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Майстер ремонтної майстерні

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Служба у Збройних Силах України, снайпер

від 20100 до 50000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область