ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Історія про розстріляний прапор

Історія Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Червня 2021, 12:04

Сьогодні – розповідь про синьо-жовтий прапор, який став символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України під час Іловайської операції. Тоді відбувся потужний прорив українських військ з російського оточення й проявився масовий героїзм добровольців і військових, тоді загинула найбільша кількість наших воїнів.

Наприкінці серпня – початку вересня 2014 року співробітники Національного військово-історичного музею відправились у місію «Евакуація 200», метою якої було пошук, збирання та вивезення з окупованої території тіл загиблих військовослужбовців та представників інших силових структур, які брали участь в Антитерористичній операції.

– Третього вересня ми вперше поїхали на Савур-Могилу, а потім і в район Іловайська, – розповідає науковий співробітник музею Павло Нетьосов. – 11 вересня на дорозі Кутейникове – Новокатеринівка побачили підбитий ЗІЛ-131, а біля нього обгорілий прапор. Найперше зайнялись пошуком решток тіл наших бійців. У радіусі 50 метрів підбирали останки тіл, а поруч бойовики збирали кольоровий метал і від цього було моторошно.

За словами співробітника музею, згодом з’ясувались імена бійців, які загинули. Це солдати зенітно-ракетного взводу 93-ї окремої механізованої бригади Андрій Денщиков і Сергій Калінін.

– Після того, як ми зібрали останки воїнів, я підійшов до прапора, взяв його в руки, – продовжує Павло Олександрович. – Обережно зняв з держака і поклав у нашу вантажівку.

Уже в жовтні музейники організували першу виставку, пов’язану з російсько-українською війною «Герої не вмирають» в Андріївській церкві. Тоді вперше зробили стіну пам’яті – звичайний банер, на якому розмістили фото полеглих захисників. Одним з експонатів був і привезений з-під Іловайська прапор. Розмістили його тоді у звичайній торговій вітрині.

– Про експозицію і прапор, зокрема, дізналися в Адміністрації Президента, – пригадує Павло Нетьосов. – Приїхали до нас співробітники і ми розповіли його історію. Вони ж і попросили у нас прапор на тимчасове використання в якомусь заході. Якому конкретно, не знали, просто оформили акт тимчасової передачі.

Згодом про розстріляний російськими снарядами на Донбасі у серпні 2014-го прапор дізнався весь світ. Під час виступу на Генасамблеї ООН президента Росії Володимира Путіна частина української делегації, яка не залишила залу, провела мовчазний протест – розгорнула бойовий український прапор, прошитий уламками снарядів. У такий спосіб наші активісти, парламентарі, дипломати продемонстрували ставлення українців до самої можливості виступу російського президента у стінах ООН.

– Історія з цим прапором має продовження, – зазначив Павло Олександрович. – В одній зі шкіл Дарницького району столиці ми виставили пересувну експозицію. І на ній була фото з Генасамблеї ООН. Директорка школи впізнала в одній з активісток, які розгорнули український прапор у Нью-Йорку, випускницю Юлію Марушевську. Ми зв’язалися з нею і Юлія з ще одним громадським діячем Геннадієм Курочкою прийшли у школу 17 травня 2018-го на виставку і розповіли, як все відбувалося на Генасамблеї.

Павло Нетьосов дав прослухати запис промови Юлії Марушевської: «Ми не могли спокійно реагувати, як керівник держави, яка здійснила збройну агресію проти нашої країни, цинічно мав говорити про мир. Ми розгорнули прапор. Це, звісно, було порушенням протоколу засідання, але ми свідомо пішли на цей крок. Конвой нас вивів із зали».

– Цей прапор став символом Дня пам’яті 29 серпня, – зауважив наприкінці зустрічі Павло Нетьосов. – Загалом наша пошукова група знайшла і вивезла з окупованої території близько 20 таких прапорів. Не завжди сепаратисти охоче давали можливість забирати якісь речі, зокрема прапори. В рюкзаку я мав відділення, куди дещо ховав. Місцеві просто відвертались від наших стягів. Соромилися і навіть боялися брати український прапор.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Ціною недостатньої військової підтримки України є втрата українських життів, подальші руйнування та відкладена перемога України.

росіяни обстріляли 13 українських областей

росіяни обстріляли 13 українських областей

За добу були атаковані 96 населених пунктів та 181 об'єкт інфраструктури.

Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов вважає, що кремль розраховує отримати для себе позитивний результат у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.

Дмитро Кулеба та Мелані Жолі обговорили шляхи передачі Україні більшої кількості систем ППО

Дмитро Кулеба та Мелані Жолі обговорили шляхи передачі Україні більшої кількості систем ППО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Італії провів зустріч з канадською колегою Мелані Жолі. Вони обговорили надання Україні додаткових систем ППО.

Віцеканцлер Німеччини прибув до Києва з неанонсованим візитом: програма візиту

Віцеканцлер Німеччини прибув до Києва з неанонсованим візитом: програма візиту

Віцеканцлер Німеччини та міністр економіки Роберт Габек прибув до Києва в четвер вранці з неанонсованим візитом.

У ВМС ЗСУ повідомили, скільки підводних носіїв «калібрів» залишилося в рф у Чорному морі

У ВМС ЗСУ повідомили, скільки підводних носіїв «калібрів» залишилося в рф у Чорному морі

У російського флоту в Чорному морі залишаються в строю лише три з шести підводних човнів, які можуть мати на озброєнні крилаті ракети типу «калібр».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пілот БпЛА (літаюче крило)

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Інструктор з топографії, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Механік-водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Ужгород, Закарпатська обл/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Військовослужбовець на службу за контрактом від 21 до 45 років

від 20000 до 120000 грн

Київ

Святошинський РТЦК та СП

Водій кат. В

від 28000 до 36000 грн

Київ

Військова частина А3628