ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Жіночі очі сповнені печалі й гордості

Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 7 Травня 2021, 12:34

Напередодні Дня матері в Уманському художньому музеї відкрито фотовиставку «Незламні». Ініціатори фотопроєкту − міська громадська організація «Родина героя» та міськрайонна спілка «Ветерани АТО/ООС» − запросили на фотосесію в національному вбранні  жінок-уманчанок, чиї сини або чоловіки загинули  на російсько-українській війні, та жінок, які брали участь в бойових діях на Донбасі. Допомогли реалізувати задум громадських активістів меценати.

Кожна мати − сильна, мужня та вольова особистість

Зазначимо, що ідея за допомогою фотомистецтва розповідати про мужній і сильний характер  українських жінок, які втратили на війні синів та чоловіків, народилася  два роки тому в столиці. Ініціаторкою проєкту «Сильні духом. Мами» стала Наталія Дубчак, син якої Олександр загинув під Дебальцевим.

Уманчани ж своїм проєктом «Незламні», образно кажучи, надають ідеї друге дихання  і закликають пам’ятати героїв і доносити до людей, що кожна мати − сильна, мужня та вольова особистість, а разом  жінки та й усі українці – дуже велика сила.

− Тривалий час ми були не готові до участі в  такому фотопроєкті – позначалися важкий психологічний стан, гіркота втрати, невимовний материнський біль, −  зазначила в розмові одна з учасниць фотосесії й одночасно організатор виставки Оксана Слонська. – Але якось після чергового обговорення ідеї дійшли висновку, що відтермінування цього проєкту не робить нас сильнішими, а наша слабкість не допоможе зберегти пам’ять про наших героїв. Одностайно вирішили, що фотографуватися будемо в національному вбранні. І обов’язково в кадрі повинен бути військовий «піксель», як пам’ять про наші втрати й символ  вірності полеглим.

Ініціативу громадських активістів фінансово підтримали представники ЖК «Греків Ліс», які, до речі, надають допомогу уманським учасникам АТО/ООС в облаштуванні ветеранського простору й музею російсько-української війни.

− Працювати з жінками, які втратили на війні синів та чоловіків, було цікаво й водночас зворушливо та відповідально, − розповів керівник проєкту фотограф Семен  Сапаєв. – Звичайно, я знав, що подібний фотопроєкт колись уже мав місце, але  хотілось привнести щось своє. Ми вирішили, що в кадрі разом із жінками мають бути й діти, заради  майбутнього яких й загинули наші захисники.

За словами Семена, йому, як фотографу, дуже важливо було знати хоча б коротко історії синів і чоловіків героїнь фотопроєкту.  Так йому було легше і краще налаштуватись на створення образу жінки-матері й знаходити спільну мову з учасницями проєкту.

− Робота в фотостудії з учасницями особливого проєкту мені запам’ятається надовго, − зізнався Семен Сапаєв. – Були випадки, коли жінки під час зйомок не стримували сліз. Вони дивились на мене, молодого хлопця,  а уявляли на моєму місці свого сина, якого не дочекалися з війни. Так про це мені й казали. Та все ж вважаю, що нам разом із учасницями вдалося створити правдивий образ української сучасної жінки-матері, у якої очі сповнені печалі та гордості одночасно.

«На світлині – моє зображення, а в серці моєму – мій син, що загинув за Україну»

− Коли мене запросили стати учасницею  цього фотопроєкту, я подумки звернулась до сина: а чи схвалив би мій Ваня мою участь в ньому, − поділилась враженнями Любов Григорівна Качур. – Гадаю, що схвалив би. Я виховувала в синові звичайні людські якості – чесність, сердечність, чуйність, повагу до людей, ніколи не вживаючи слово патріотизм. А він став справжнім патріотом і мене патріоткою бути навчив. І ось цей фотопроєкт − він теж патріотичний. На світлині – моє зображення, а в серці моєму – мій син, що загинув за Україну. Хоч і ниє незагоєна  рана, а все-таки мусила прибрати  сивину, підфарбувати губи, одягнути вишиванку – все це задля пам’яті про сина.

Іван Качур був учасником Революції Гідності, а коли розпочалися на Сході країни бойові дії, без вагань пішов добровольцем на війну. Воював навідником гранатомета  у складі 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Загинув 16 серпня 2014 року біля села Хрящувате на Луганщині, під час спроби підбити другий ворожий танк з гранатомета. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Одна з вулиць Умані носить ім’я Івана Качура.

«Прикладу до обличчя Олежчину шапочку, а від неї чутно запах моєї дитини»

Єдиний син Наталії Володимирівни Орлової став першою втратою уманчан у російсько-українській війні. Сталося це пекельного літа 2014-го.

«Я під Житомиром – усе нормально, − втішав Олег маму. – Ти не телефонуй, можу бути зайнятий і не почути. Обзиватимуся сам». А тим часом бійці самохідного артилерійського дивізіону, в якому молодший сержант Орлов служив командиром гармати, стояли в донецькому степу, де вже не один день тривали бойові дії.

Пізнього вечора, 23 липня, ділянку, де була гармата  Орлова, накрили щільним вогнем із російського кордону. Від рук найманців загинуло в ту ніч багато хлопців. І серед них уманчанин Олег Орлов. 28 вересня 2014 року йому мало б виповнитися 23 роки…

− Олег був мобілізований у березні 2014 року, а у травні побував у короткій відпустці, − розповіла Наталія Орлова. – Коли повертався на фронт, забув вдома в’язану шапочку. Вона простенька, я її візьму, прикладу до обличчя, а від неї чутно запах рідний – Олежчин. Ця шапочка для мене безцінна.

За словами Наталії Володимирівни, Олег був би незадоволений, якби вона опустила руки й була пригніченою. Жінка каже, що не має на це права, бо ж і сама завжди вчила Олега не здаватися, бути оптимістом.

− Тому одразу погодилася на участь у фотопроєкті «Незламні», − ділиться враженнями від  фотосесії Наталія Володимирівна. – Ми, матері, які втратили синів на війні, маємо бути сильними й навіть у такий спосіб – появою на світлинах у вишиванці з армійським одностроєм у руках − нагадувати суспільству і тим, хто «втомився» від війни на дивані, що війна триває і ми не повинні заспокоюватися.

«Для мене не було несподіваним рішення сина піти на війну»

Як тільки в Умані почали формувати загін Нацгвардії, 34-річний Олексій Курмашев, маючи російське коріння та рідних на Донбасі, одним із перших записався до його складу. Пройшов три тижні військової підготовки і  разом з побратимами поїхав на Схід.

− Мене багато хто запитував, навіщо я пустила його туди, − розповідає Наталія Сергіївна Курмашева. − А як сказати «не їдь», коли то і його земля?

Розповідають, що коли в Умані існувала передплата на періодичні видання, Наталію Сергіївну Курмашеву знало багато уманчан. Адже саме вона  займалася  передплатою і до її віконця на поштамті вишукувалася довжелезна черга охочих читати улюблений журнал або газету.  Її впізнавали у громадських місцях, на вулицях міста і віталися.

А  наприкінці літа 2014 року, коли жінку спіткало горе і на Донбасі загинув син, уманчани так само масово висловлювали щирі співчуття мужній жінці, підтримували.

− Не бути байдужим до проблем і горя людей – цьому я завжди навчала своїх доньок і сина, − розповідає Наталія Сергіївна. – Тому для мене не було несподіваним рішення Олексія піти на війну. У нього було загострене почуття справедливості й патріотизму. Він не міг спокійно сидіти й спостерігати за пекельними подіями на Донбасі з екрану телевізора. І сьогодні я, як мати загиблого сина, не маю права сидіти склавши руки. Якщо весь час зосереджуватися на негативі або ще й жалітися, ніякого здоров’я не вистачить. Тому ми своєю посильною діяльністю, якою є й участь в фотопроєкті «Незламні», повинні виконувати виховну місію, бути прикладом для молоді.

«Син лише раз не дотримався слова: обіцяв залишитися живим»…

День проводів сина на війну мати Анатолія Слонського Тетяна Валентинівна дуже добре запам’ятала.

− Толя та інші добровольці-уманчани усміхалися, а у нас, матерів, неспокійно було на серці, постійно котилися сльози,  − пригадує Тетяна Валентинівна. – Ані хлопці, ані всі ми не могли передбачити, в яке пекло закине їх військова доля. Толя стояв усміхнений, як завжди, впевнений в собі і з вірою, що разом із товаришами зупинить навалу російських найманців. Він завжди тримав слово, був щирим, чесним. Лише раз не дотримався слова: обіцяв повернутися живим.

Анатолій Слонський пробув на війні 6 місяців у складі 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади. Загинув 7 лютого 2015 року в районі Дебальцевого, відбиваючи танкову атаку на третьому блокпосту.

− Син доволі часто приходить до мене у снах, але здебільшого маленьким, − розповідає Тетяна Валентинівна. – Він дуже любив створювати в нас у дворі затишок, висаджувати квіти, дерева. Біля бесідки  ростуть ялинки, які посадив Толя. Торкнусь їх і мені стає приємно, що син залишив про себе пам’ять, і водночас боляче на серці, що його немає серед нас. Безумовно, проєкт «Незламні» об’єднав нас, матерів. Кожна з нас по своєму долала горе, а тепер стали частіше зустрічатися, спілкуватися. З’явилася свого роду віддушина. Тому щиро вдячні ініціаторам і його організаторам.

Організатори фотопроєкту «Незламні» подарували кожній учасниці буклет зі світлинами та квіти. Наприкінці травня фотовиставка демонструватиметься у ветеранському музеї учасників АТО/ООС Умані.

Матеріал підготовлено за сприяння ІА «Умань стрім»                     

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медична сестра, фельдшер, військовослужбовець

від 52000 до 122000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Стрілець-електрик (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Оператор БпЛА квадракоптерного типу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область