ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У меню авіаторів: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної каші до запеченої червоної риби та бануша

Прочитаєте за: 3 хв. 17 Травня 2021, 17:28

Сто відсотків військових частин Повітряних Сил Збройних Сил України перейшли на харчування за Каталогом. Нова система дала змогу розширити асортимент продуктів, які можуть постачатися для забезпечення військових частин, зробити гнучкішим механізм їх замовлення та урізноманітнити раціон харчування особового складу.

– Сьогодні військовослужбовці можуть залишати свої побажання щодо того, які б страви вони хотіли скуштувати. Залежно від наявного асортименту продуктів можна приготувати практично всі страви: від звичайних гарнірів на кшталт пшоняної чи гречаної каші до запеченої червоної риби та бануша. Суттєво збільшився і перелік овочів, зокрема маємо змогу закуповувати ананаси, ківі тощо, та молочну продукцію, – розповів кореспондентам АрміяInform начальник відділу організації забезпечення ресурсами тилу Командування ПС полковник Олександр Шкляр.

За новою системою харчування кожний командир може спланувати приготування тих страв, які повною мірою забезпечують фізіологічні потреби особового складу залежно від специфіки завдань, які виконує частина. За старою системою забезпечення харчуванням була передбачена норма, скільки має бути м’яса, риби, хліба тощо на одного військовослужбовця. Сьогодні ж прив’язка йде до калорійності: визначено нижню межу калорій, які потрібні для однієї особи, і вартість. Тобто на визначену вартість можна замовити продукти й приготувати страву.

– Наприклад, в авіаційній бригаді, де під час виконання польотів передбачене 4-разове харчування, акцент у меню робиться на різноманітті страв, а не на калорійності. Натомість для військовослужбовців, які виконують  завдання зі збільшеним фізичним навантаженням, наприклад під час польових виходів, навчань тощо, потрібно більше висококалорійних страв, зокрема м’ясних.

Водночас під час переходу на систему харчування за Каталогом виникли й деякі проблеми. Зокрема, перепідготовки потребують молодші фахівці продовольчих служб, адже за новою системою по-іншому здійснюються облік отриманого продовольства та звітність. Окрім того, набагато підвищилися вимоги до професійного рівня кухарів.

– Адже приготувати смачний бануш – це не те саме, що зварити макарони та насмажити котлет, – підсумував полковник Олександр Шкляр. – Смак страв багато в чому залежить від майстерності та підготовки кухаря. Зрозуміло, що одразу все неможливо зробити, щоб все було ідеально. Але рухаємось у напрямку розвитку. Кухарський склад постійно навчається, отже, не стоїмо на місці й з часом вийдемо на високий рівень.

У 2021 році перейшла на систему харчування за Каталогом окрема бригада транспортної авіації. Кореспонденти АрміяInform завітали до частини та скуштували обід у льотній їдальні. У меню були: грецький салат, перша страва на вибір – суп із фрикадельками або суп харчо, друга – зрази з грибами з кашею пшоняною або свинина тушкована з макаронами. Ну, й на додачу виноградний сік. Та, якщо чесно, скуштувати все у кореспондентів не вистачило сил. Але те, що харчо, зрази і салат приготовлені не гірше, ніж у ресторані, вони переконались на собі.

– Я часто спостерігаю, як військовослужбовці заходять до нас сумні, а виходять із гарним настроєм та усміхнені, – поділилася керуюча їдальні Людмила Сороколіта. –  Усі працівники їдальні розуміють, що від смачного сніданку чи обіду залежить здоров’я та настрій наших військових, тож готують завжди з душею.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий перекладач з англійської

від 25000 до 55000 грн

Житомир

Військова частина А1262

Інспектор прикордонної служби

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Зовнішній пілот, оператор ударних БПЛА

від 30000 до 90000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Бухгалтер

від 21000 до 51000 грн

Житомир

Військова частина А1112

Охоронець

від 21000 до 30000 грн

Київ

Військова частина №2260

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ