ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Києві розпочалися масштабні Національні змагання «Ігри воїнів»

Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 15 Травня 2021, 20:22

У Києві на центральному стадіоні Деснянського району стартували національні змагання «Ігри воїнів» (Warrior Games), які триватимуть упродовж кількох днів. Це наймасштабніші змагання серед військовослужбовців і ветеранів, які дістали травми, поранення та захворювання у районі ведення бойових дій.

— В Україні «Ігри воїнів» проводять уперше. Національні змагання — це відбір учасників до команди, яка представить збірну ветеранів і військовослужбовців, які дістали травми, поранення, захворювання під час участі у бойових діях, на міжнародних «Іграх воїнів» в Орландо (США). Цього року у змаганнях братимуть участь 8 націй. Для нас велика честь, що ми є однією з них, — розповіла координатор «Ігор нескорених» та «Ігор воїнів в Україні» Оксана Горбач.

«Ігри воїнів» (Warrior Games) — мультиспортивні змагання для ветеранів бойових дій, започатковані Міністерством оборони США. Цього року цей захід буде вже восьмим. Проходитиме з 12 до 22 вересня в американському місті Орландо (штат Флорида). «Ігри воїнів» стали натхненником для створення «Ігор нескорених».

Хто бере участь у змаганнях

На центральний Деснянський стадіон приїхали 229 учасників з понад 260 ветеранів і військовослужбовців, що зареєструвалися на змагання в 11 адаптивних видах спорту: стрільбі з лука, гольфі, кульовій стрільбі, легкій атлетиці, велоспорті, плаванні, веслуванні на тренажерах, баскетболі на візках, регбі на візках, пауерліфтингу, волейболі сидячи.

Серед учасників змагань — члени української збірної «Ігор нескорених», воїни, ветерани, які надихнулися успіхами своїх побратимів і вирішили спробувати свої сили в адаптивних видах спорту.

У змаганнях взяли участь і дівчата — українські захисниці, зокрема легендарна парамедик Юлія Паєвська на позивний «Тайра», яка врятувала понад триста наших поранених воїнів на Донбасі. Вона вже є однією з членів української збірної «Ігор нескорених», представлятиме Україну на міжнародних змаганнях у кількох дисциплінах. Улюблений вид — стрільба з лука.

Також сьогодні пробувала свої сили не менш легендарна парамедик, очільниця «Госпітальєрів», а нині депутатка Верховної Ради — Яна Зінкевич, яка також дістала травмування в районі проведення бойових дій. Вона на таких змаганнях уперше.

— Вирішила подати заявку на участь за порадою побратима. Цього року змагатимусь у греблі. Це новий для мене вид спорту, але я маю досвід заняття спортом, тому вірю у перемогу. Принаймні настрій рішучий, хороший. Сподіваюся все вийде, — сказала Яна Зінкевич.

Національні змагання відбуватимуться протягом трьох днів на п’яти локаціях. За їхніми результатами буде сформована Національна збірна України з 40 учасників бойових дій, що вперше представить нашу країну на міжнародних змаганнях Warrior Games у вересні 2021 року в Орландо. В них візьмуть участь більше ніж 500 учасників бойових дій з восьми країн світу (США, Велика Британія, Канада, Австралія, Нідерланди, Грузія, Данія, Україна).

Судді та тренери «Ігор воїнів» — зірковий спортивний склад

На кожен вид змагань — окремий головний суддя. Кожен професіонал у своєму виді спорту.

— Цього року в нас насправді зірковий склад: Олена Яновська — багаторазова чемпіонка України, Європи, учасниця Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро; Олександр Клименко — суддя з велоспорту, багаторазовий чемпіон світу з велогонок; Олексій Соловйов — багаторазовий чемпіон з пауерліфтингу; Василь Вірастюк і Сергій Конюшок — легендарні українські стронгмени — силові види спорту, ядро… Всі тренери справжні професіонали у тих дисциплінах, які вони представляють, вони дуже вболівають за кожного учасника й насправді надихають їх на досягнення ще кращих результатів, — розповіла координаторка змагань Оксана Горбач.

Відмінність «Ігор воїнів» та «Ігор нескорених»

Відмінністю «Ігор воїнів» від «Ігор нескорених» (Invictus Games) є те, що перші проводить щороку Міністерство оборони США за участю 12 збірних з восьми країн світу, а «Ігри нескорених» відбуваються раз на два роки в різних країнах світу за участю 20 націй.

Довідково. «Ігри нескорених» були започатковані принцом Гаррі Сесекським у 2014 році після того, як він відвідав «Ігри воїнів» у Колорадо у 2013 та на власні очі побачив відновлювальну силу спорту й силу волі воїнів.

— В «Іграх воїнів» можуть брати участь усі воїни, які виявляють бажання й відповідають кваліфікаційним вимогам. Кваліфікаційна вимога досить проста — ми говоримо про учасників бойових дій, які зазнали бойових травм чи захворювань у бойових умовах, не на полігоні чи в офісі в Києві. Тобто всі учасники — реальні бойові ветерани, які дістали травми в районі бойових дій. Відмінністю цих проєктів є те, що в «Іграх нескорених» учасник у складі збірної може брати участь у змаганні не більше ніж двічі. Це для того, щоб охопити якомога більше ветеранів. «Ігри воїнів» не висувають таких вимог. У них можуть брати участь усі. Навпаки, ми щасливі, що наші ветерани мають стимул займатися спортом, поліпшувати свою фізичну форму, вдосконалюватися та опановувати нові спортивні дисципліни — тобто брати участь у спортивній реабілітації, — сказала координаторка змагань Оксана Горбач.

Переконаний, що ці два різні проєкти мають насправді однакову мету — спортивна реабілітація учасників бойових дій — і Василь Вірастюк.

— За принципом сьогоднішні змагання не відрізняються від «Ігор нескорених», адже вони також ветеранські. Тобто учасники — це ветерани, які дістали поранення під час бойових дій. І не лише учасники АТО/ООС, а й усі українці, які брали участь у бойових конфліктах і миротворчих місіях. Нас запросили американські ветерани, після того, як завітали до України та зрозуміли, наскільки чудова в нас команда «нескорених». У них «Ігри воїнів» проходять уже не один рік. У них є шість власних команд. Тобто кожен рід військ представлений окремою командою. Враховуючи те, що вже другий рік поспіль «Ігри нескорених» переносяться через пандемію, організатори змагань «Ігор воїнів» вирішили запросити додатково ще п’ять країн. Цього року нам випала честь долучитися до змагань, які відбудуться з 12 по 22 вересня цього року в США, — сказав тренер та суддя змагань Василь Вірастюк.

Він зазначив, що основою команди є сформована два роки тому збірна «нескорених», наразі триває відбір ще 20 учасників. Адже на відміну від «Ігор нескорених», де до збірної входять 20 учасників, на «Ігри воїнів» залучається вдвічі більше ветеранів.

Василь Вірастюк також додав, що на «Іграх нескорених» представлено 9 дисциплін, а на «Іграх воїнів» їх — 11. До основних адаптивних видів спорту додані ще кілька нових і менш звичних для наших учасників: гольф, регбі (американський футбол) на візках, та кульова стрільба.

Свої сили у новій дисципліні — з гольфу — вже спробував один із членів збірної «нескорених» Павло Ковальський та каже, що задоволений результатами.

— Настрій надзвичайно позитивний, натхненний. Ми з побратимами з Волині вже спробували позмагатися з гольфу, сьогодні також братимемо участь у стрільбі з лука та веслуванні. Завтра буде насичений спортивний день — змагання зі стрільби з гвинтівки, також у командній грі — волейбол та баскетбол. Стосовно гольфу, то це досить новий вид спорту для мене. Його принцип — точність, врівноваженість, тобто тобі дано ним займатися або ні. За той час, який ми ним займаємося, вже маємо гарні результати, тож великі сподівання на успіхи під час міжнародних змагань, — розповів Павло Ковальський.

Він приїхав на змагання у складі збірної команди з Волині. Його успіх у національному відборі під час «Ігор нескорених» надихнув багатьох. Дехто не так давно завершив реабілітацію, але вже готовий спробувати свої сили та надихнутися бойовим духом «Ігор воїнів».

Церемонія відкриття

У церемонії відкриття взяли участь: мер столиці Віталій Кличко, Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна, Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, головні судді та тренери змагання — голова Федерації «Стронгменів України» Сергій Конюшок та почесний голова Василь Вірастюк.

— Вітаємо наших сильних духом захисників, які беруть участь у відбіркових змаганнях всесвітньо відомих Warrior Games — міжнародного турніру ветеранського спорту, справжнього свята особистої й командної мужності воїнів. Ми вдячні організаторам змагань за запрошення національної збірної українських ветеранів до Сполучених Штатів Америки на «Ігри воїнів» у вересні цього року. Для нас кожен з учасників національного відбору є героєм. Свого часу ви стали на захист рідної землі й ціною власного здоров’я відстоювали інтереси України. А нині попри біль та втому щодня здобуваєте перемогу над собою, мотивуючи інших до успіху, — сказала Юлія Лапутіна під час відеопривітання учасників змагань.

Київський міський голова Віталій Кличко наголосив, що учасники цих змагань — це сильні духом люди, які ризикували своїми життями заради України, а нині попри сильний біль та виснажливу працю над собою крок за кроком ідуть до нових перемог.

— Перемоги не в того, у кого великі м’язи, перемагає не той, хто має здоров’я. Перемагає той, у кого є воля до перемоги. Це ключова складова, — додав він.

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт зазначив, що наразі в Україні триває робота над ефективною програмою реабілітації для воїнів АТО і такі спортивні заходи дуже важливі, адже вони є не тільки спортивними, а й реабілітаційними.

— Для нас дуже важливо, щоб воїни, які захищали країну та дістали поранення, повернувшись додому, не залишалися вдома сам на сам зі своїм болем. Для нас дуже важливо, щоб вони мали підтримку й могли разом робити справи, разом займатися спортом, потрапляли у збірні команди та прославляли нашу країну, — сказав міністр.

У відеозверненні привітав учасників змагань і Президент України Володимир Зеленський, побажавши кожному наснаги й перемоги.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Викладач циклової комісії радіотехнічного забезпечення (польотів)

від 27000 до 52000 грн

Васильків, Київська область

Водій (польова лазня)

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Запрошуємо у військові навчальні заклади ЗСУ

від 3000 до 3500 грн

Сосниця, Чернігівська область

Старший стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Розвідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Водій-зв’язківець, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП