ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Пошукова робота на Житомирщині: розшифрований медальйон, солдат Вермахту та перепоховання загиблих

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Травня 2021, 13:31

Як розповів журналістові АрміяInform представник житомирської ГО «Історико-патріотичне об’єднання “Пошук”» Вадим Барановський, неочікувана знахідка пошуковій групі трапилася в Пулинському районі Житомирської області. Це німецький солдат, який загинув у липні 1941 року. Неочікувана тому, що німці, відомі своїм педантизмом, завжди забирали своїх загиблих і ховали їх на окремих кладовищах чи доправляли тіла на батьківщину. Цьому солдатові так не поталанило — його знайшли лише 80 років потому.

— Він лежав на глибині 70 см, — розповідає пошуковець. — Під ним було багато стріляних гільз калібру 7,92 мм — швидше за все, він був кулеметником. При собі солдат мав протигазний бак, флягу, різноманітні монети, зокрема декілька французьких, та 2 лозантинниці (засіб для знезараження шкіри). На жаль, жетон був відсутній. Найближчим часом рештки солдата Вермахту будуть передані представникам Народного союзу Німеччини з догляду за військовими похованнями на території України.

Іншого пошукового дня, уже в Коростенському районі, було знайдено двох солдатів Червоної армії, які загинули в серпні 1941 року. Перший із них лежав на глибині 1 м, при собі мав шолом СШ-39, протигаз, 2 алюмінієві фляги та гаманець. Медальйону не було. Другий був на глибині лише 20 см! При собі він мав саперну лопатку, протигаз та підсумки. У кишені галіфе була мильниця, а в нагрудній кишені — латвійська монета номіналом 20 сантимів. Оскільки медальйон був також відсутній, уже ніколи не стане відомо, чи цей боєць був мобілізованим до лав РСЧА латишем, чи брав участь в окупації Латвії в 1940 році…

У наступні дні рештки загиблих радянських воїнів були знайдені також у Малинському районі області.

І тут пошуковці отримали чудову новину: після копіткої роботи експертів нарешті вдалося розшифрувати записку з медальйону, знайденого за два тижні перед цим!

— Ми тоді отримали інформацію про поховання невідомого солдата в Малинському районі області, — продовжує активіст «Пошуку». — Інформація підтвердилася, тож взялися за справу. Солдат лежав на глибині 50 см. Оскільки це була низовина, то в ямі постійно стояла вода і доводилося її вичерпувати… При солдаті був лише шолом СШ-39, але в районі таза було знайдено медальйон! І ось після двотижневої роботи вдалося дізнатися: загиблим був українець із Казахстану (на той час м. Чкалов було у складі спочатку Киргизького краю, згодом — Казахської РСР, нині це — м. Оренбург, РФ). Звали загиблого бійця Леонід Опанасович Лисенко, 1921 р. н. — цього року минає сторіччя від його народження. Він був уродженцем села Архангелевка Павловського району Чкаловської області, а до армії призваний у вересні 1940 року Актюбінським РВК Казахської РСР. Зник безвісти в 1941 році. Та найцікавіше те, що в інтернеті ми знайшли його анкету з фотографією! Тобто загиблого досі шукають його рідні! Вже відправлено запит, і ми чекаємо відповіді на нього. Все це стало можливим завдяки титанічній праці нашого експерта Олексія. Також окрема подяка Олегу Гусєву за графічну обробку записки.

І ще однією непересічною подією пошукової весни на Житомирщині стало перепоховання лейтенанта Андрія Антоновича Сироїда, 1919 р. н. Його рештки були знайдені торік навесні в Лугинському районі Житомирської області, що всього лише за 100 км від його рідного села Лемеші Бердичівського району. Загиблого захисника з військовим почестями за участю військовослужбовців Бердичівського гарнізону було перепоховано в братській могилі на цвинтарі села Лемеші. Також у перепохованні взяли участь односельці та рідні загиблого, які 80 років чекали на нього та  були впевнені, що колись він обов’язково повернеться додому.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 24 осіб, пошукові роботи тривають

Унаслідок російської ракетної атаки по Дніпру число постраждалих зросло до 24 людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій-електрик кат. С, СЕ, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Водій, військовослужбовець

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Охоронник у Службу безпеки України

від 43000 до 50000 грн

Київ

Служба безпеки України