ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Лазери проти дронів

Армії світу
Прочитаєте за: 5 хв. 6 Травня 2021, 18:06

Лазерна зброя – вже давно не фантастика. Сьогодні над її розвитком працюють десятки провідних компаній різних країн, а перспективи щодо її масового застосування – це лише питання часу.

З першою частиною матеріалу можна ознайомитися за посиланням (https://armyinform.com.ua/2021/04/lazery-proty-droniv/).

Німеччина

На сьогодні ця країна, безумовно, є одним із лідерів щодо розробки бойових лазерних систем. Зокрема, німецький оборонний концерн Rheinmetall ще з 2000-х працює над стаціонарними та мобільними варіантами системи HEL (High Energy Laser). У основі їхньої лазерної зброї – волоконно-оптичні джерела лазерного випромінювання, які забезпечують високу потужність (від 5 до 100 кВт), надійність (кілька десятків тисяч «пострілів») та низьку вартість «пострілу» (від одного до кількох євро). Як стверджують розробники, вже нині їх лазери спроможні посилити захист  від малих та середніх БПЛА, вертольотів, ракет, мін та артилерійських снарядів.

Ще у 2012 році фахівці Rheinmetall у присутності міжнародних експертів випробували два лазери потужністю 20 та 30 кВт. З відстані одного кілометра вони за секунди «перерізали» сталеву балку товщиною 15 міліметрів та знищували групу дронів, що летіли зі швидкістю 50 м/с на відстані двох кілометрів. За допомогою спеціальної технології накладання променя лазери синхронно фокусувалися на одній точці й видавали сумарно 50 кВТ. А 30-кіловатна лазерна система вразила здатністю самостійно відстежувати, націлюватися та знищувати випущені з «міномета» сталеві кулі з вибухівкою діаметром усього 82 міліметри, що летіли зі швидкістю 50 м/с.

Пізніше, у 2015-му, на виставці IDEX-2015 компанія продемонструвала вже мобільний варіант системи HEL. Лазер потужністю 20 кВт встановили на багатоцільову броньовану машину Boxer 8×8 MRAV. Дальність його ураження сягала 3000 метрів. За заявами розробників, така система здатна виводити з ладу оптико-електронні системи, БПЛА, знищувати боєкомплект систем озброєння, вибухові пристрої та нерозірвані боєприпаси тощо.

Також платформами для лазерів HEL різної потужності (від 5 до 50 кВТ) стали гусеничний БТР RUAG Defence M113 та захищена вантажівка підвищеної прохідності Tatra 8×8.

У 2019 році розробники продемонстрували оновлений варіант своєї зброї. Нова модульна установка дозволяла об’єднувати кілька лазерів потужністю 20 кВт у єдиний промінь. Під час тестування вона успішно вражала безпілотники й мінометні міни, а що найважливіше, стала сумісною з зенітним артилерійським комплексом MANTIS, що перебуває на озброєнні Бундесверу.

Роботи над лазерними системами в Німеччині тривають і нині.  Нещодавно федеральне відомство з питань обладнання, інформаційних технологій та технічної підтримки Бундесверу (BAAINBw) уклало контракт із консорціумом ARGE, до якого входять Rheinmetall Waffe Munition та MBDA Deutschland, на виготовлення демонстратора лазерної зброї для флоту. Демонстратор повинен бути виготовлений, інтегрований та випробуваний вже до кінця 2021 року. Перші тести «у надзвичайно реалістичних умовах» на борту фрегата ВМС Німеччини F124 Sachsen заплановані на наступний рік.

Відеодемонстрація можливостей та перспектив бойових лазерів HEL від Rheinmetall

Ізраїль

Для Ізраїлю, зважаючи на напружену військову обстановку, створення нових зразків ефективної зброї – це життєва необхідність, а лазерна зброя – це ще один засіб, що допоможе істотно підвищити ефективність захисту повітряного простору. Тож спроби створити цю «зброю майбутнього» тут робилися ще з початку 90-х.

У 2020 році ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense Systems продемонструвала в дії свій компактний лазерний комплекс Drone Dome для знищення безпілотних літальних апаратів та їх роїв. Комплекс може бути як стаціонарним, так і мобільним у разі встановлення на позашляховик. Він складається з радара, оптико-електронної системи супроводу цілі, системи електроживлення, системи управління, глушителя радіосигнала та лазера (потужність якого не вказується). Drone Dome може виявляти об’єкти з ефективною площею розсіювання усього 0,002 кв. м на відстані до трьох з половиною кілометрів. Після виявлення система автоматично наводиться та тримає БПЛА чи інший об’єкт у прицілі.

На відео компанії-розробника видно, як лазер розплавлює пластиковий корпус квадрокоптерів у повітрі, зокрема тих, що намагалися маневрувати.

Ще одну систему під назвою Light Blade, здатну знищувати безпілотники, розробили в ізраїльському університеті Бен-Гуріона в Негеві, а точніше в університетській компанії OptiDefense.

Її розробили для протидії терористичним загрозам, зокрема, міні БПЛА та… повітряним кулям та зміям із запальними сумішами чи вибуховими пристроями, які запускають із Сектору Гази. Минулого року, лише за 10 днів випробувань, ця лазерна система допомогла прикордонній поліції Ізраїлю перехопити 150 «вибухонебезпечних» повітряних куль.

Звичайно ж, у цьому основною перевагою лазерної зброї є її економічність. Погодьтеся, витрачати купу грошей на кулі, снаряди чи ракети для того, щоб «збити» зв’язку повітряних куль, не зовсім вдала ідея. Зовсім інша справа – лазер, «постріл» якого, за словами розробників, коштує менше одного долара. Ще однією перевагою такої зброї є безпечність її застосування  навіть в умовах міського середовища. Light Blade здатний вражати цілі вдень чи вночі з ефективним радіусом дії 2 кілометри. Усю систему разом із джерелом живлення та системою виявлення загроз (SupervisIR від Elbit Systems) можна транспортувати на невеликому причепі або на вантажівці.

Лазер Light Blade від OptiDefense

Далі буде…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Начальник групи телекомунікації інформаційно-телекомунікаційного вузла

від 20000 до 25000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Зв’язківець (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Фельдшер

від 20000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Стрілець

від 21000 до 51000 грн

Чугуїв

Харківський зональний відділ ВСП

Водій стрілець охорони та патрульно-постової служби

від 21000 до 51000 грн

Запоріжжя, Запорізька область