ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курс тактичної медицини від «Борисівни» – знання, які рятують життя

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Травня 2021, 11:08

Сержант-інструктор школи морського піхотинця Навчального центру ВМС ЗС України Ольга Осипенко за 24 роки служби змінила безліч посад, але жодного разу не змінювала своєї професії: лікувала та навчала військовослужбовців.

Ольга Борисівна народилася у місті Вознесенськ у родині військовослужбовців. Після закінчення школи вступила до Первомайського медичного училища та отримала диплом за фахом «Лікувальна справа». З лютого 1995 року працювала фельдшером швидкої медичної допомоги Вознесенської ЦРБ, де набувала свій перший досвід у наданні допомоги.

– Коли я повідомила батькам про своє рішення пов’язати подальше життя з військовою службою, це нікого не здивувало. Вони мене підтримали, бо розуміли, що зростаючи у військовому містечку, у тій атмосфері важко було уявити інший шлях, до того ж мати теж була військовим фельдшером. Єдине, пам’ятаю, як батько посадив мене навпроти себе і сказав: «Запам’ятай, відтепер у тебе не буде вільного часу». Але я не злякалася і у вересні 1997 року призвалася до лав ЗС України, – пригадує Ольга Осипенко.

Військовий шлях розпочинала з авіації на посаді фельдшера авіаційно-технічної бази м. Вознесенськ, де набувала перший військовий досвід та вдосконалювала фаховий. Потім одружилася й переїхала до Миколаєва, де проходила службу в різних частинах на посадах від фельдшера до начальника медичного пункту.

У 2014 році, після передислокації частин ВМС ЗС України на материкову Україну, Ольга Борисівна була серед тих, хто фактично «з нуля» у Миколаєві створював Навчальний центр. З вересня 2018 року вона продовжила службу як інструктор з тактичної медицини.

– З війною прийшло розуміння того, що наших військових потрібно навчати медицини, хоча б основам, адже від вміння швидко надати правильну домедичну допомогу собі чи товаришу залежатиме їхні життя. Я мала певний досвід і бажання навчати, тому й перейшла на посаду, щоб займатися виключно інструкторською роботою, – розповідає пані Ольга.

Під час занять Ольга Борисівна вимагає уваги і зосередженості від курсантів. Навчає до автоматизму доводити дії, що у майбутньому допоможуть врятувати життя поранених. Зокрема, як зупинити кровотечу та підтримувати прохідності дихальних шляхів, як надавати допомогу при напруженому пневмотораксі та підтримку адекватного кровообігу.

– Я працюю з людьми різного віку, характеру та поглядами на життя і найскладнішим є донести до них важливість вміння надати першу домедичну допомогу. Я пояснюю, що медик не завжди поруч і, можливо, від того, наскільки вони серйозно ставляться до моїх занять сьогодні, залежатиме чиєсь життя завтра. Це так само важливо, як користуватися зброєю, – говорить Ольга Осипенко.

За цей час крізь руки інструктора з тактичної медицини пройшли тисячі військових. Ольга Борисівна для курсантів не просто інструктор, вона їм немов мама, до якої біжать за порадами та допомогою, або ж просто за добрим словом. Тож не дивно, що найбільшою винагородою для жінки є щирі слова подяки від тих, кого навчала.

– Звісно приємно, коли тобі телефонують і дякують за те, що без кінця повторювала: «Бачиш кровотечу – зупини її», змушувала відпрацьовувати всі дії до автоматизму, аби вміти накласти джгут, навіть коли тебе розбудять серед ночі. І все недаремно, бо завдяки цьому мої учні, які вирушають на передову, я впевнена, можуть врятувати не лише своє, а й життя побратимів, – каже Ольга Борисівна.

А ще жінка надзвичайно пишається своїми курсантами у Школі морського піхотинця.

– Морпіх – це той, хто здатен працювати на межі своїх можливостей, готовий ухвалювати рішення і нести за нього відповідальність. І наші учні завжди тримають марку й відповідають своєму званню еліти. Вони вміють за будь-яких умов вийти переможцями, ми ж у Школі намагаємося допомогти їм у цьому, – підсумувала Ольга Осипенко.

Фото з особистого архіву Ольги Осипенко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий психолог

від 21000 до 30000 грн

Харків

Військова частина 3005 НГУ

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Мінометник. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Гранатометник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область