ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кораблі РФ влаштували чергову провокацію українським ВМС, які проводили навчання в Азовському морі

Навчання та тренування Новини Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Травня 2021, 21:03

Ранок. Малі броньовані артилерійські катери «Вишгород» та «Аккерман» відшвартувались від пристані і, щойно вийшовши з порту, одразу почали відпрацьовувати тактичні маневри. Це один із етапів  бойової підготовки. Екіпажі планують потренуватися у маневруванні поодинці та групою кораблів у складних бойових порядках, відпрацювати пошуково-рятувальну операцію, здійснити прикриття висадки з вертольота на море десантно-штурмової групи, провести епізод морського бою з надводними кораблями ворога та знищити з гармат кілька мішеней.

Катери входять до складу тактичної групи «Маріуполь» і виконують бойові завдання у складі Об’єднаних сил. Їхня місія – оборона важливих об’єктів морської інфраструктури та прибережних районів України, протидія можливим висадкам морського десанту ворога, патрулювання у ближній морській зоні та супровід кораблів. Для командира тактичної групи катерів капітана 2 рангу Максима Носенка принципово, аби екіпажі були готові реагувати на будь-які дії ворога.

– Наші Військово-Морські Сили суттєво поступаються чисельністю флоту РФ у Азово-Чорноморському регіоні, – розповідає офіцер. – Особливо тут, на Азові, й особливо нині, коли кораблі Каспійської флотилії прийшли їм на підсилення. Для нас кожен вихід у море бойовий, адже треба бути готовим до непередбачених ситуацій. Російська федерація має на меті взяти море під повний контроль і повністю зупинити тут українське судноплавство. Але ми продовжуємо боротьбу і всіма можливими засобами не даємо втілити загарбницькі плани.

Погода сприяла українським морякам: небо – малохмарне, вітер – 5-7 метрів за секунду з невеликими поривами не міг здійняти великі хвилі. Хоча командир групи запевнив, що рівень підготовки його хлопців і ТТХ катерів дозволяють знищувати цілі навіть у невеликий шторм. Під час походу паралельно з маневруванням екіпаж відпрацьовував приведення гармати бойових модулів до бою, заряджання, наведення, супровід цілі. У команди – піднесений бойовий настрій, адже, попри регулярні виходи в море, бойові стрільби відбуваються не так часто, як хотілося б.

На шляху до району проведення стрільб з’явилися російські кораблі. Екіпажі розуміли, що ці тактичні навчання також не обійдуться без провокацій з боку кораблів берегової охорони ФСБ Російської Федерації. Командир тактичної групи каже, що для українських моряків це вже стало типовою ситуацією, адже майже кожен вихід у море супроводжується різноманітними ворожими провокаціями.

Щоб ускладнити ФСБшникам прослуховування переговорів між кораблями, українські моряки переходять на міжнародний стандарт радіообміну. Кажуть, для росіян це дійсно проблема, адже здебільшого вони не володіють англійською і не знають протоколів та сигналів МТР.

У заявлений район проведення стрільб росіяни відправили три кораблі ФСБ для спостереження за діями українців. Один із них діяв досить провокативно: вийшов прямо на курс катерів ВМС України, намагаючись змусити маневрувати й відхилитися від курсу, ігнорував усі попередження командира катера. Проте згодом, побачивши, що українські артилерійські катери стрімко наближаються, ФСБшники вийшли на зв’язок і передали по рації, що зрозуміли попередження та виконають вимогу покинути район проведення навчань.

– Район, визначений для проведення заходів бойової підготовки, був закритий для судноплавства, – коментує інцидент капітан 2 рангу Максим Носенко. – Про це ми попередили російську сторону заздалегідь, але вони свідомо проігнорували це повідомлення.

Ворожий корабель відійшов на безпечну відстань і продовжив спостереження. До нашої маріупольської групи приєдналася ще одна – Бердянська та катери Державної прикордонної служби України. Загальна чисельність учасників навчань – до десяти катерів. Почали відпрацьовувати складні маневри, епізоди морського бою з надводними кораблями, артилерійські стрільби з 30-мм гармат бойових модулів. Присутність на горизонті ворожих кораблів аж ніяк не бентежила українських моряків.

– А що, хай бачать, що українські моряки вправно виконують складні маневри, точно стріляють і творчо підходять до виконання бойових завдань, – говорить командир тактичної групи. – А ще – хай знають, що ми сповнені рішучості й бойовий дух наших хлопців завжди на висоті. Разом із нашими сухопутними побратимами ми здатні дати гідну відсіч агресорам і відстояти наше узбережжя Азовського моря.

Стрільба по надводних мішенях відбулася успішно. Усі цілі знищено. Капітан другого рангу Максим Носенко, який здійснював загальне керівництво тактичними навчаннями, діями підлеглих задоволений. Каже, моряки з усіма завданнями впоралися добре.

Катери вишикувалися в єдиний кільватерний стрій. На палубу вийшли командири. Флагман розвернувся по правому борту, вийшов на зустрічний курс і рушив уздовж строю катерів, віддаючи морське вітання. Тактичні навчання завершились. Катери під захід сонця розійшлись у напрямку своїх портів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир бойової машини, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Начальник зв’язку в батальйон, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Фельдшер

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Гранатометник у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623