ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ґвалтівники, кати і вбивці, або Ким є насправді російські «інструктори» в Африці

Лонгрід
Прочитаєте за: 9 хв. 9 Травня 2021, 13:19

Кілька днів тому найбільш впливове на Африканському континенті французьке видання RFI опублікувало шокуючий матеріал-розслідування. У ньому йде мова про те, як російські «інструктори», які воюють в ЦАР на стороні урядової армії, вбивають мирних жителів, здійснюють групові зґвалтування і займаються грабежами. В основу розслідування були використані розповіді місцевих мешканців і Доповідь Робочої групи ООН «про використання найманців» (від 31.03.2021 року).

(RFI − філіал France Medias Monde, французької громадської міжнародної телерадіокомпанії. – Авт.)

https://www.rfi.fr/fr/afrique/20210503-en-centrafrique-des-victimes-des-exactions-russes-brisent-la-loi-du-silence

«Вагнерівці» – не найманці?

Кореспонденти RFI стверджують, що отримали доступ до численних конфіденційних документів і зібрали свідчення жертв. У розслідуванні зазначені місця і дати злочинів. За даними розслідувачів, у громадянській війні між офіційним урядом ЦАР і угрупованнями повстанців, яка триває в країні з 2012 року, беруть участь від 800 до 2000 російських найманців, Натомість російське посольство в ЦАР заявляє, що в країні немає російських військових, проте є 535 російських «інструкторів», які навчають урядові війська і нібито не беруть прямої участі в бойових діях − за винятком випадків, коли на них нападають. Ці «інструктори» − є працівниками приватних військових компаній (ПВК) і ПВК «Вагнера» зокрема.

Центральноафриканську Республіку взагалі вважають країною, яка перебуває під контролем російських найманців. Крім «вагнерівців-інструкторів», тут присутні ще чимало російських «радників» та інших «військових спеціалістів», які суттєво впливають на ситуацію в державі, хоча тут розгорнута і діє міжнародна миротворча місія ООН – MINUSCA (Багатопрофільна комплексна місія Організації Об’єднаних Націй зі стабілізації в Центральноафриканській Республіці. – Авт.).

У діючого президента ЦАР є російський радник – колишній співробітник військової розвідки Валерій Захаров, а російські найманці є «охоронцями» усіх керівників ЦАР. Росія також намагається отримати повний контроль за корисними копалинами країни, зокрема за родовищами золота і діамантів, право на розробку яких отримали компанії, пов’язані з близьким до Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним, який зі свого боку вважається також власником ПВК «Вагнер».

http://www.ponarseurasia.org/memo/Russ-Afrique-Russia-France-CAR

Російські «інструктори» не лише беруть участь разом із урядовими силами в боях проти «повстанців СРС» («Коаліції патріотів за зміни» на чолі з експрезидентом Франсуа Бозізе. – Авт.), а також перебувають в ключових контрольних пунктах і у стратегічних точках.

Для частини населення ЦАР, яка втомилася від насильства з боку різних збройних угруповань, росіяни вважаються «рятівниками». Тим більше, що їхні дії супроводжуються активною піар-кампанією з боку діючої влади (насправді підконтрольної «радникам». − Авт.). У таких умовах страху і терору, що панує в деяких районах країни, ніхто і не наважується публічно ставити під сумнів методи російських «інструкторів».

Проте ООН зібрало достатньо фактів, які свідчать, що російські найманці – ґвалтівники, кати й вбивці. Російське посольство в ЦАР, куди журналісти RFI перед публікацією звернулися для коментаря, піддало критиці «Доповідь» Робочої групи ООН про використання найманців, Російська амбасада заявляє, що «російські інструктори не є найманцями й прибули в ЦАР за офіційним запитом центральноафриканської влади після відповідного узгодження з Радбезом ООН». Про погодження з Радбезом – це дійсно правда (ООН затвердила російську «навчальну» місію в ЦАР у 2017 році). Але щодо «Інструктори не є найманцями», то факти говорять, що російські «інструктори», за даними RFI, − це представники приватних військових компаній, чиє існування донині в Росії поза законом.

Доповідачі ООН називають три такі ПВК: «ПВК Вагнера», Sewa Security Services (створена у 2017 році й вважається філією «Вагнера». − Авт.), і Lobaye Invest SARLU (створена в ЦАР у 2017 році, її засновник Дмитро Ситий, відомий як перекладач «радника президента ЦАР» Валерія Захарова).

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1079253369235336&id=247247705769244

Російський терор у Центральній Африці

За даними робочої групи ООН, усі ці «російські» приватні військові компанії несуть відповідальність за масові позасудові страти, безпричинні затримання, тортури під час допитів, зникнення людей, нападу на цивільних, численні зґвалтування. Правозахисники нарахували не менше ста таких епізодів, до яких причетні саме іноземні російські «інструктори». У звітах згадані 26 позасудових страт, 5 зґвалтувань, а також 27 випадків безпідставних арештів і позбавлень волі, і це лише за чотири місяці 2021 року…

Проте публічно виступити й засудити російських найманців, які діють на боці офіційної влади ЦАР, місцеві жителі не наважуються через атмосферу страху і терору, який панує в контрольованих росіянами регіонах. Крім того, тут усі вважають, що саме представники російських ПВК допомогли відбити у повстанців більшість великих міст країни.

Серед тяжких злочинів, які «імовірно» скоєні російськими військовими «інструкторами», правозахисники відзначають, зокрема, розстріл у мечеті міста Бамбарі в лютому 2021 року. Повстанці, рятуючись від найманців, сховалися в мечеті, де до цього часу вже ховалися мирні мешканці. Свідки тих подій розповіли журналістам RFI, що росіяни, увійшовши в мечеть, почали «стріляти у різні сторони», а потім без суду стратили трьох невинних юнаків.

«Вони не намагалися з’ясувати, хто був повстанцем, а хто цивільним. Вони хотіли вбивати людей», − RFI цитує власне «джерело у службах безпеки». «Фотографії, зроблені після бойових дій», також «свідчать про застосування важкої зброї». Також російські «інструктори» вчинили стрільбу в медичному центрі міста, де також загинули цивільні.

На відео, тих подій, достовірність якого підтвердила Amnesty International, журналісти нарахували 15 убитих. Свідок, який був присутній під час упізнання цих тіл, запевняє, що серед них були «діти і люди похилого віку, які стали жертвами випадкових куль».

Під час іншого інциденту в кінці грудня 2020 року росіяни обстріляли вантажівку з тридцятьма мирними жителями, яка не зупинилася біля блокпосту на дорозі з Бамбарів Бангі. Внаслідок вогню − троє цивільних осіб були вбиті й 15 поранені − йдеться в доповіді ООН. Свідок, який був у машині і дістав під час обстрілу чотири вогнепальні поранення, розповів, що вантажівка не зупинився вчасно через технічну несправність: «Це була стара, погано керована вантажівка. Потрібен був час для перемикання на нижчу передачу, а блокпост здалеку було не видно».

«Відповідно до внутрішнього конфіденційного рапорту МІНУСКА, жоден із пасажирів не був у військовій формі. Шини й двигун машини не постраждали від стрілянини (хоча вогонь, щоб зупинити транспортний засіб, мали вести саме в ці місця. – Авт.). А кабіна і кузов, де перебували пасажири, були обстріляні»… «У кінці російський солдат дістав гранатомет, яким хотів просто знищити вантажівку», − розповідає свідок, який стверджує, що вистрілити росіянину завадив військовослужбовець місцевих FACA (урядових сил. – Авт.).

Після захоплення Бамбарі в місті почалися масові безпідставні арешти. Майже усі затримані пропали безвісти, розповіли RFI їхні родичі. «Росіяни спорудили блокпости на в’їздах до міста. Наш автобус вони зупинили й змусили всіх вийти .Обшукали кожного, а чоловіків навіть роздягли. Шукали серед нас повстанців», − розповідає одна з мешканок Бамбарі. − Якщо в тебе на тілі є невеликий шрам, навіть отриманий внаслідок нещасного випадку або лікування, тебе запідозрять в тому, що ти (бунтівник). І ти пропав».

Також експерти ООН задокументували декілька випадків сексуального насильства, до яких причетні росіяни.

https://novayagazeta.ru/articles/2021/05/04/kazni-iznasilovaniia-grabezhi

У доповіді, від 25 лютого, докладно описаний випадок групового зґвалтування в населеному пункті Ялок, розташованому в 200 км на північний захід від столиці. «Шестеро чоловіків зламали двері в будинку і «погрожуючи зброєю колективно ґвалтували (троє з них) 24-річну жінку з 23 год. до 2 год. ночі », − йдеться в документі.

Інша 20 літня мешканка міста Бангі розповідає, що її взагалі обманом викрали російські військові: «Зупинилася машина. У ній було семеро чоловіків у військовій формі. Вони були білі, розмовляли російською, тільки один говорив на французькій …» − згадує дівчина, яку підвезли зовсім не до її дому, а в якесь незнайоме місце, відвели в кімнату, де було повно ящиків і коробок і якоїсь зброї, а також матрац на підлозі. Там її ґвалтували усю ніч. «П’ятеро росіян», «один за одним».

«Вони мучили мене, як тварину. Я не розумію. Я така ж людина, як і вони, − розповідає потерпіла. − Я думала російські військові тут для того, щоб нам допомагати…»

Крім того, місцеві жителі звинувачують росіян у грабежах і підпалі будинків. «Вони не купують їжу. Коли їм хочеться поїсти, вони вбивають тварин, яких тримають люди, − розповів RFI один із місцевих жителів. − Вони підбирають поролонові матраци, на яких сплять люди, і навіть пластикові стільці. Вони грабують усе: гроші, їжу, мотоцикли, телефони».

У місті Бенцамбе, за свідченнями очевидців, найманці спалили 120 будинків, серед яких навіть фамільний маєток колишнього президента ЦАР Бозізе. Місто Босангоа і його регіон вважаються «оплотом колишнього президента», тому тут російські «інструктори» цілеспрямовано застосовували насильство до мешканців і нищили власність місцевих громад.

Скаржитись на дії росіян місцеві бояться, адже скаржника зразу ж оголошують прихильником повстанців. «А ще в ЦАР усі пам’ятають загибель російських журналістів, які були вбиті у 2018 році недалеко від Сібю, міста, розташованого в 300 кілометрах на північ від Бангі», − пише RFI, нагадуючи про те, що російські колеги розслідували саме діяльність «ПВК Вагнера». − Вони не шкодують навіть співвітчизників».

«Справжній скандал − дати приїхати тисячі російським найманців, в той час як у країні вже понад 10 000 блакитних шоломів ООН»

Російська зовнішньополітична спільнота осудила публікацію RFI, а діюча влада Центральноафриканської республіки навіть вирішила позиватись до судів на видання.

Спецпредставник Генерального секретаря ООН в ЦАР і глава MINUSCA Манкеур Ндіайе, повернувшись 9 квітня з Москви, де він був із візитом, розповів журналістам RFI про те, що російська влада погодилися співпрацювати у справі розслідування злочинів, скоєних російськими найманцями.

Взагалі, за інформацією видання RFI: «дехто в ООН вважає, що прихід у ЦАР росіян − це насамперед провал MINUSCA і усієї міжнародної спільноти. Справжній скандал − дати приїхати тисячі найманців, у той час як у країні вже понад 10 000 блакитних шоломів ООН».

Проте інше джерело видання RFI («високопоставлений функціонер MINUSCA»), говорить, що, хоча ця критика і правомірна, багато в Бангі «не дуже й невдоволені» тим, що хоч хтось, нарешті, зосередився на боротьбі з незаконними озброєними угрупованнями, яких чимало в країні: «Росіяни не беруть участь у миротворчій операції. Проте вони ведуть війну…»

Деякі міжнародні експерти пояснюють таке ставлення місії MINUSCA до дій росіян тим, що насправді в лавах військових контингентів сил ООН у ЦАР мало реально боєздатних формувань. Крім того, вони «змушені триматися разом великими групами, щоб забезпечувати свою власну безпеку – адже втрати в їхніх рядах мають ще й високу політичну ціну».

https://novayagazeta.ru/articles/2020/12/24/88515-chto-delayut-v-tsar-rossiyskie-naemniki

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор дрона

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Стpілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-снайпер, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кулеметник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Аналітик групи розвідки

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Медична сестра, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область