ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

День народного трауру в Німеччині: історія традиції

Армії світу Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Травня 2021, 12:54

День народного трауру (нім. Volkstrauertag) або День пам’яті жертв воєн та державного насильства в Німеччині почали відзначати на початку ХХ сторіччя. З ініціативою відзначати день пам’яті полеглих у Першій світовій війні у 1919-му виступив Народний союз Німеччини з догляду за військовими похованнями. День жалоби мав нагадувати про страждання, які приносить війна і так гуртувати німців, оминаючи політичні, соціальні, релігійні розбіжності. Уперше його відзначили в Рейхстазі 1922-го, а починаючи з 1926 року його стали відзначати в усій країні. 

Проте відзначення такого, задавалось би позбавленого політики дня, не обійшлось без змін, зумовлених політичною кон’юнктурою. Спочатку його відзначали у другу неділю Великого посту, що передує святкуванню християнами Великодня. Згодом, після падіння Веймарської республіки й приходу до влади націонал-соціалістів, день пам’яті перейменований у День пам’яті героїв (нім. Heldengedenktag). 25 лютого 1939-го Гітлер своїм указом переніс день пам’яті на 16 березня (день відновлення обов’язкової військової служби у 1935 р.), якщо цей день випадав на неділю, в іншому випадку його мали відзначати в неділю, яка передує цьому дню. Це дозволило відмовитись від посилання на церковний календар. Характер дня скорботи радикально змінився. Прапори в країні не приспускали. Траур уже не був його основою. Відтепер загиблих солдатів Першої світової з нацистською пишністю славили як «Героїв». Востаннє його відзначили у 1945-му.

Після закінчення Другої світової у 1948 році на території ФРН знову стали відзначати день пам’яті. Перший центральний жалобний мітинг, присвячений Дню народної скорботи, відбувся у 1950-му в Бонні. З 1952 року цей день у країні вважають національним траурним днем. Також повернулись до традиції відзначення, яка була до 1933-го. Проте у цей день уже згадували не тільки жертв Першої світової, а й Другої світових воєн. Згодом день жалоби знову перенесли. Починаючи з 1952 року його стали відзначати в передостанню неділю перед першим днем Адвента (Різдвяного посту у Християн західного обряду), коли за традицією належить думати про смерть, час і вічність. Відтепер він присвячений не тільки жертвам воєн, а й жертвам державного насильства. Після об’єднання Німеччини центральний жалобний мітинг відбувається у сесійній залі Бундестагу.У день національного трауру в Бундестазі відбувається година пам’яті. Цього дня Президент ФРН виголошує промову в присутності федерального канцлера, членів уряду та послів іноземних держав. Після цього звучить Гімн Німеччини й пісня «Хороший товариш» (нім. Der gute Kamerad).

Відповідно до традиції, цей день відносять до так званих «мовчазних днів». Тоді у всіх федеральних землях розважальні заходи обмежені. У містах і селах урочисто покладають вінки до меморіалів.

День народного трауру в Німеччині є днем, що згуртовує націю, нагадуючи їй про жертви, які народам приносять війна, тиранія, політичні переслідування та тероризм. За свою сторічну історію цей день пройшов складний шлях перетворень. Проте, попри усі події, що спричиняли ці зміни, він усе-таки залишився Днем пам’яті, зберігши головну суть – пам’ять про втрачені людські життя. Згадка і осмислення трагічних моментів у історії людства є запорукою неповторення їх у майбутньому.

 

Позаштантий кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Оператор-дешифрувальник (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Водій (військовослужбовець)

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Механік водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ