ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення Мінських домовленостей та міжнародного гуманітарного права з боку противника

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Квітня 2021, 8:23

Останнім підтвердженням цього є випадок одночасного застосування БПЛА збройних формувань Російської Федерації та дистанційного мінування протипіхотними мінами ПОМ-2, що стався 13 квітня 2021 року в безпосередній близькості до об’єкта цивільної інфраструктури – КПВВ «Майорськ».

«Близько 05:00 БПЛА противника скинув три гранатометних постріли ВОГ-25 калібру 40 мм на позицію ЗС України поблизу населеного пункту Майорськ із одночасним дистанційним мінуванням цивільної інфраструктури КПВВ «Майорськ» за допомогою п’яти протипіхотних мін ПОМ-2, наражаючи на небезпеку чергову зміну Державної прикордонної служби України та місцеве населення», −  йдеться у повідомленні пресслужби операції Об’єднаних сил.

Випадок застосування БПЛА російськими найманцями є грубим порушенням Мінських домовленостей, а факт дистанційного мінування мінами ПОМ-2, які є тільки на озброєнні армії РФ, – є доказом прямої причетності Російської Федерації до збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей.

Російська Федерація, хоч і не є учасником Оттавського договору 1997 року, але 7 грудня 2004 року в РФ ухвалено Федеральний закон № 158-ФЗ, що підтверджує ратифікацію Протоколу II «Про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв» до Конвенції ООН «Про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають не вибіркову дію». Зі свого боку Україна ухвалила, ратифікувала та повністю виконала свої міжнародні зобов’язання по ліквідації всіх видів протипіхотних мін.

Незважаючи на те, що застосування протипіхотних мін суворо обмежено міжнародним гуманітарним правом, Росія й надалі продовжує забезпечувати своїх найманців у ОРДЛО протипіхотними мінами осколкової дії ПОМ-2, що становить безпосередню загрозу місцевому населенню регіону. Збройні формування РФ періодично здійснюють мінування українських позицій та населених пунктів, застосовуючи протитанкові гранатомети РПГ-7.

Особливість мін ПОМ-2 полягає у тому, що їх неможливо знешкодити без підриву. Міни встановлюються тільки засобами дистанційного мінування, а вибух заряду відбувається у момент спрацювання хоча б одного з датчиків цілі (тонкі, малопомітні дроти завдовжки 9,5 м кожен). Міна ПОМ-2 оснащена пристроєм самоліквідації, який може спрацювати в період від 4 до 100 годин, що несе особливу небезпеку для місцевого населення.

З початку поточного року зафіксовано вже шість випадків застосування російськими найманцями мін ПОМ-2. В одному з випадків, який стався 23 лютого цього року в хуторі Вільний, що на Луганщині, загинув місцевий житель 1947 року народження.

Також факти дистанційного мінування були зафіксовані 7 лютого та 8 березня в населеному пункті Луганське, 24 лютого в населеному пункті Водяне, а випадки, що сталися 12 та 13 квітня у районах населених пунктів Зайцеве та Майорськ, взагалі мали ознаки комплексного нападу із застосуванням різних видів зброї.

Зазначені випадки свідчать про наміри РФ й надалі загострювати безпекову ситуацію на території України, використовуючи своїх найманців та є яскравим прикладом нехтування мирних ініціатив Уряду України.

Українська сторона СЦКК про факти зазначених порушень з боку збройних формувань Російської Федерації нотою повідомила СММ ОБСЄ.

Читайте нас у Facebook
Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Армія рф упродовж дня 13 разів атакувала Дніпропетровщину з артилерії та ударними дронами, є значні руйнування.

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

За результатами тісної взаємодії Служби безпеки, Офісу Генерального прокурора України та органів правопорядку Польщі затримано громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою рф (більш відомою як гру).

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Війська рф завдали ракетного удару по селу в Харківському районі, постраждав чоловік.

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Сили оборони півдня протягом доби знищили 104 окупанти і 9 одиниць озброєння та військової техніки.

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

терміново водій в ЗСУ

від 20100 до 123000 грн

Чортків, Тернопільська область

оператор – лінійний наглядач

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Інструктор з фізичної підготовки і спорту

від 24000 до 124000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Монтажник зв’язку, антенник

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Військовий Кухар

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки