ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Вінниці експонують історичну виставку «Тріумф людини»

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 11 Квітня 2021, 9:46

Про долі 30 українців, які опинилися за дротами таборів Третього рейху, можуть дізнатися вінничани, на мить зупинившись перед стендами на Європейській площі міста. Саме тут напередодні Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів розмістили історичну виставку «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори». 11 квітня 1945 року в’язні «Бухенвальду» підняли повстання проти нацистів і вибороли свою свободу, отримавши шанс на життя.

Вихідці з України були й в «Аушвіці», і в «Бухенвальді», і в «Дахау», і в «Равенсбрюку», в інших концтаборах нацистської Німеччини. Вони розчинилися в морі інших національних груп: «росіян» (громадян СРСР), «поляків», «угорців», «румунів». Через те, що Україна не була незалежною, точних даних про те, скільки наших співвітчизників пройшли нацистські «млини смерті», немає. Але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в’язнів.

«Тріумф людини» розповідає про те людське, що не здатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри й любові. Про перемогу надії. Про свободу в серцях. Про тріумф людини. Представлені історії свідчать: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. У таборах вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.

У матеріалах виставки є історії людей, яких «батьківщина» не приймала. Колишні в’язні нацизму в Радянському Союзі мусили пройти через доволі принизливу процедуру державної перевірки у фільтраційних таборах НКВС. За тими, хто пройшов полон, ще довго після війни зберігалися підозри.

Але українці не тільки страждали. Вояки — від солдата до генерала — були серед визволителів «Аушвіцу» — найбільшого табору, який став уособленням кривавої системи концентраційних таборів СС. Майбутній засновник Міжнародного комерційного арбітражного суду України Ігор Побірченко на своєму танку першим увірвався на територію концтабору.

— Я навіть приблизно не можу уявити, через які біль, страждання, тортури, пройшли ці люди, — розповіла вінничанка Світлана. — Захоплююсь мужністю, стійкістю та людяністю всіх тих, хто вижив, зміг зберегти людську гідність і не втратив віру в життя. Вдячна організаторам виставки за те, що доносять правдиву інформацію до всіх нас. Сподіваюсь, що людство більше ніколи не допустить створення таборів смерті чи ще щось подібного до цього.

Авторами виставки є Ігор Бігун, Володимир Бірчак, Олеся Ісаюк, організаторами — Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху тощо.

Фото з сайту Вінницької ОДА

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Генштаб показав ракетний удар по аеродрому в окупованому Криму

Генштаб показав ракетний удар по аеродрому в окупованому Криму

У ніч з 16 на 17 квітня Сили оборони України завдали ракетного удару та уразили визначені російські воєнні цілі на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим.

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Помічник Шуфрича отримав 8 років тюрми за фінансування росгвардії в Криму

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні росгвардії у тимчасово захопленому Криму.

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Кухар

від 21400 до 21400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Командир відділення БпЛА

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Начальник речової служби, офіцер

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-механік

Львів

Військова частина А2678