ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сьогодні народився видатний український політичний діяч В’ячеслав Липинський

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Квітня 2021, 10:36

«Ніхто не збудує нам держави, якщо ми її не збудуємо…» Ці слова належать історику, історіософу, соціологу, публіцисту, теоретику українського консерватизму В’ячеславу Липинському. Як і багато років тому, вони надзвичайно актуальні для українців і сьогодні…

Народився В’ячеслав Казимирович 5 квітня 1882 року на Волині в родині багатого землевласника. Початкову освіту здобув у Луцьку, а середню — у Києві. Вирішальна подія у житті молодого чоловіка сталася на останньому році навчання в гімназії, коли він запропонував польській студентській організації, до якої належав і сам, об’єднатися з українською студентською громадою. Коли його колеги відкинули цю ідею, Липинський покинув польську організацію і став членом української громади, оголосивши себе національно свідомим українцем. Ця подія спонукала його до написання брошури «Шляхта на Україні», яка закликала польське суспільство на українських теренах визначитися зі ставленням до українського національного відродження та зробити вибір у дилемі: або знову очолити народну боротьбу, як у добу Хмельницького, або лишитися осторонь і в результаті зійти з історичної арени.

Склавши 1902 році іспит зрілості у Києві і відбувши в російській армії однорічну службу, Липинський навесні 1903 року виїхав до Кракова, де лишався практично, якщо не рахувати його однорічних студій у Женеві й частих поїздок в Україну, до весни 1914 року. Саме тут він написав усі свої передвоєнні статті й монографії, саме тут визріла ідея створення «Союзу визволення України».

У 1914 році В’ячеслав був призваний до війська та брав участь у Першій світовій війні. Лютневу революцію 1917 року 35-річний офіцер зустрів у резервному піхотному полку у Полтаві. Там він намагався сформувати український кавалерійський полк, передати його в розпорядження Центральній Раді, проте ініціатива лишилася неоціненою — великому землевласникові просто не довіряли. Липинський був делегатом І Всеукраїнського військового з’їзду — демагогія промовців його прикро вразила. У червні 1917 року він був одним з організаторів З’їзду хліборобів, тобто поміщиків і заможних селян.

У червні 1917 року він був одним з організаторів З’їзду хліборобів, тобто поміщиків і заможних селян

Після відновлення влади Центральної Ради у Києві Липинський повертається до столиці. Тоді він висунув ідею закликати на український престол німецького принца, що буцімто мала примусити Німеччину захищати незалежність України. Гетьманський переворот зустрів схвально (хоча й не все у ньому йому подобалося). Липинського, як фігуру популярну й високоосвічену, пропонували на міністра закордонних справ, та, як не дивно, не хлібороби-державники, а соціалісти-федералісти.

За його ініціативою була створена політична організація «Український союз хліборобів-державників» (УСХД). УСХД визнав легітимні права на булаву родові Скоропадських, і у 1921 році колишній гетьман Павло Скоропадський пристав до організації.

Протягом наступних років Липинський редагував видання «Хліборобська Україна», на сторінках якої друкувався фундаментальний його політичний трактат «Листи до братів хліборобів». Закінчивши працю над «Листами», Липинський восени 1926 року переїхав до Берліна, де в нововідкритому за сприяння Павла Скоропадського Українському науковому інституті йому запропонували очолити кафедру української історії. Та через стан здоров’я вже тяжко хворим він повернувся до Австрії.

Основним пунктом українського державного будівництва Липинський вважав встановлення правової монархії у традиційній формі гетьманату. Липинський вбачав необхідним відродження українського консерватизму, постійна відсутність якого спричинила поразку всіх українських державних творень і прагнень. Консерватизм за Липинським — це утвердження всередині українського громадянства організованих сил авторитету, дисципліни, правопорядку, політичної культури, здатних стати в майбутньому носіями української державної влади.

Помер В’ячеслав Липинський 14 червня 1931 року. Поховали його в родинному склепі Липинських на Волині. За наказом радянської влади всі могили на польському кладовищі, в тому числі й склеп Липинських, були знищені. У перші роки Незалежності рухівці розчистили цвинтар і встановили пам’ятник над символічною могилою великого сина України.

Досі залишаються злободенними його слова: «Ніхто за нас не збудує державу, якщо ми самі її собі не збудуємо. Ніхто за нас не створить націю, якщо ми самі нею не станемо. Не гроші нам перш за все потрібні, а тверда віра, тверда мораль і великий порив та велика активність, випливаюча з цієї нашої внутрішньої моралі».

Підготував Сергій Зятьєв

Читайте нас в Telegram
На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

На тлі ракетної атаки по Дніпру посол ЄС закликала негайно надати Україні більше ППО

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова після масованої російської ракетної атаки на Дніпро заявила, що рф буде притягнута до відповідальності.

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стpілець, помічник гpанатометника

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Комендор

від 21000 до 50000 грн

Київ

Військова частина А4269

Кухар

від 20000 до 25000 грн

Львів

Військова частина А0583 (ВСП)

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО