ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що таке «Жіночий ветеранський рух»

Армія і суспільство Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 28 Квітня 2021, 13:20

У 2014 році, коли російські війська здійснили вторгнення на схід нашої держави та окупували Крим, українські жінки пліч-о-пліч із чоловіками стали на захист України.

Допомогти у розв’язанні проблем військовослужбовиць і ветеранок та відстоювати їхні права покликаний Жіночий ветеранський рух (ЖВР).

Кореспондентці АрміяInform вдалося поспілкуватися з членкинею правління цього громадського об’єднання Ляною Кромбет, яка розповіла про завдання та цілі організації, проєкти й послуги, які реалізує і пропонує ЖВР.

— Наш Рух взяв свій початок ще у 2017 році. Все починалося з неофіційних зустрічей, зльотів ветеранок у різних містах України за підтримки «ООН-жінки» — структури Організації Об’єднаних Націй з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, а також Європейського фонду демократії. Метою цих зустрічей тоді стало створення саме Жіночого ветеранського руху для консолідації спільних зусиль, підтримки та допомоги одна одній, обговорення стану впровадження гендерної політики в секторі безпеки та оборони України та сфері соціального захисту учасниць бойових дій. Наприкінці 2019 року було офіційно зареєстровано нашу громадську організацію. На цей момент, крім вище перелічених питань щодо нашої діяльності, ми шукаємо партнерів, можливості та фінансування заходів для жінок, які брали участь в АТО або ООС, направлених на їхню реінтеграцію в поствоєнне суспільство. Так, на постійній основі забезпечуємо психологічну реабілітацію для того, щоб ветеранки могли виговоритися про наболіле, позбутися ПТРС, а іноді й нарко- та алкозалежності. Початок нашого функціонування збігся з карантином через пандемію COVID-19 у світі, тому більшу частину заходів ми здійснюємо в онлайн-режимі. Протягом цього періоду проводили навчання з підприємницької діяльності, менеджменту, IT-курси, — розповідає Ляна Кромбет.

Зі слів представниці Руху, організація допомагає жінкам і з медичними послугами. Так, через досить складні умови служби на передовій багато жінок мають проблеми саме з репродуктивною системою. Нині ЖВР займається створенням пересувного гінекологічного кабінету, який би міг надавати послуги з обстеження для жінок-військовослужбовців безпосередньо на місці їхньої служби.

Крім того, за ініціативи громадської організації «Жіночий ветеранський рух» у Краматорську, Києві, Львові, Черкасах та Житомирі було висаджено п’ять Алей пам’яті на честь загиблих жінок у російсько-українській війні.

— Такі Алеї є важливою складовою нової патріотичної історії України, її нового сприйняття. Сюди можуть прийти школярі, студенти, родини, щоб глибше зрозуміти й відчути події, які зараз відбуваються на Сході України. Тут можна гуляти, думати про сенс життя та про його істинні цінності. Ми прагнемо, щоб Алеї пам’яті були висаджені по всій Україні, аби пам’ятати якою цінною нам дістається Мир, — пояснює Ляна Кромбет.

Також за підтримки Українського інституту національної пам’яті ЖВР було започатковано ще один проєкт вшанування пам’яті загиблих захисниць України. Це зворушливі мініфільми, які розповідають історію жінки з двох боків — якою вона була у мирному житті та у військовій професії.

— Ми вирішили не просто пригадати, якими були наші загиблі посестри, але й спробувати пояснити глядачеві саме з позиції жінки, чому та як вони зробили такий вибір — піти захищати свій народ, — каже членкиня ЖВР.

Детально з роботою ГО «Жіночий ветеранський рух» можна ознайомитися, відвідавши сайт або сторінку в соціальній мережі Facebook.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий перекладач з англійської

від 25000 до 55000 грн

Житомир

Військова частина А1262

Артилерист (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

.Net engineer, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Військова служба за контрактом

від 20000 до 22000 грн

Надвірна

Надвірнянський РТЦК та СП