ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Роль десантування військ у сучасних поглядах Росії на воєнні дії

Армії світу
Прочитаєте за: 5 хв. 10 Квітня 2021, 7:49

Нинішні переміщення підрозділів десантних військ Росії до кордонів з Україною неабияк занепокоїли пересічних громадян та викликали політичну й військово-політичну реакцію керівників країни. Про роль десантів різних типів, яку на них покладає керівництво РФ у своєму баченні сучасної війни, йдеться в аналітичній доповіді Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), виданої цього року.

У дослідженні «Сучасний російський спосіб ведення війни: теоретичні основи і практичне наповнення» десантуванню військ виділений окремий розділ. Розповідаючи про роль десантів різних типів, автори, наприклад, зазначають, що з 2019 року в Південному військовому окрузі (ВО) Росії активно експериментують з ідеєю масованого застосування тактичних десантів на рівні мотострілецьких з’єднань. На сьогодні цей досвід розповсюджується й на інші округи.

Суть десантування мотострільців полягає у створенні перед основними силами наступу передових загонів — із завданням ослабити оборону противника, відвернути його увагу, завдати неочікуваних ударів та створити плацдарми для подальшого просування основних сил. Їхні дії забезпечують транспортно-бойові вертольоти Мі-8 (до 300 одиниць), прикриття яких здійснюють ударні вертольоти Мі-24/Мі-35 (до 200 од.), Мі-28Н (90 од.) та Ка-52 (120 од.). У такий спосіб відбувається активне перенесення відповідного досвіду, який вперше активно застосували в рамках війни в Афганістані, де провідну роль у тактичних десантах відігравали повітрянодесантні війська.

На думку експертів НІСД, паралельно з експериментом щодо масового впровадження тактичних десантів за участю військ лінійних з’єднань, командування збройних сил (ЗС) Росії й надалі розглядає важливим елементом своїх операцій повітрянодесантні війська (ПДВ). Зокрема, у 2019 році в рамках спільного командно-штабного навчання (СКШН) «Центр-2019» уперше в історії сучасної Росії було десантовано парашутно-десантний полк у повному складі. Востаннє десантування відповідного масштабу відбулося в Радянському Союзі в рамках надмасштабного СКШН «Запад-81».

Зазначене демонструє, що ПДВ продовжує відігравати вагому роль у планах щодо проведення наземних операцій. Загалом упродовж лише недавніх років повітрянодесантні війська ЗС РФ брали участь у щонайменше трьох великих навчаннях — в липні і вересні 2019-го та в березні 2020 року. Нинішня весна 2021 року стала черговим етапом в підготовці ПДВ Росії до наступальних воєнних операцій. Показовим є також те, що під час двох із цих масштабних заходів десантування сил ПДВ здійснювалося в окупованому Криму.

У рамках СКШН «Кавказ-2020» відбулося відпрацювання створення так званого мобільного ешелону. Йдеться про висадку в тилу умовного противника до двох тисяч солдатів і офіцерів повітрянодесантних військ за допомогою як транспортних літаків, так і армійської авіації. Відповідний мобільний ешелон мав забезпечити відбиття контратаки противника, а отже, пришвидшити темпи наступу власних сил.

Головною проблемою є брак засобів мобільності — транспортної авіації і гелікоптерів. Так, для десантування полку в рамках СКШН «Центр-2019» було залучено більшу частину наявного парку літаків Іл-76 — 71 зі 110. Оскільки десантно-штурмові та повітрянодесантні дивізії ПДВ ЗС РФ мають у своєму складі по два-три полки, командування вимушене шукати інші способи десантування. У 2018–2020 роках відбувались експерименти щодо залучення транспортних вертольотів Мі-26 (під прикриттям ударних вертольотів) для перекидання в тил противника гаубиць Д-30, багі з ПТРК та особового складу. Утім, на сьогодні у ЗС РФ кількість боєготових вертольотів Мі-26 не перевищує 30 одиниць, що обмежує можливості десантування таким способом.

Отже, роль десантів різних типів під час проведення широкомасштабної наземної операції є значною.

Такі дії дозволяють обходити переваги оборони противника, здійснюючи прориви та забезпечуючи просування основних сил наступу. РФ продовжує традицію СРСР щодо збереження значення десанту, який вперше було застосовано у 1930-х роках, як один з інструментів реалізації концепції «глибокої операції». Російські військові теоретики також вбачають збереження значної ролі цього роду військ на прикладі успішних дій американських десантних підрозділів з вертикального охоплення сил противника під час конфлікту в Перській затоці у 1990–1991 роках. Утім, найбільш доцільним вважається комбіноване застосування тактичних десантів мотострілецьких підрозділів і повітрянодесантних військ із залученням вертольотів Мі-8 під прикриттям ударних вертольотів. У зв’язку з недостатньою кількістю літаків ВТА Іл-76 чисельний склад десанту ПДВ може бути на рівні роти-батальйону.

Брак авіаційних засобів транспортування (літаків і вертольотів) змушує російське військове керівництво орієнтувати з’єднання ПДВ на виконання невластивих їм завдань — участі у наземних наступальних/оборонних боях, що вимагає значного вогневого посилення поряд з класичним застосуванням ними БМД. З цією метою у 2018-му у штат з’єднань ПДВ у Західному та Південному ВО були введені окремі танкові батальйони.

На основі експерименту, який відбувався в рамках СКШН «Восток-2018» за участю 31-ї десантно-штурмової бригади, було ухвалено рішення про оперативне підпорядкування з’єднанням ПДВ для підвищення їх мобільності частин армійської авіації (транспортних і ударних вертольотів). Однак таке рішення викликає сумнів у його обґрунтованості, адже значно обмежуються можливості виконання чималої кількості інших завдань, поставлених перед армійською авіацією, які зокрема стосуються безпосередньої підтримки і забезпечення бойових дій сухопутних військ з повітря.

* * *

Коментуючи нинішні навчання ЗС РФ із застосуванням десантних військ, автор зазначеної доповіді, провідний воєнний експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков на запитання, чи є основа для занепокоєння, відповідає: «Звичайно, так».

Головний консультант відділу воєнної політики Центру безпекових досліджень НІСД нагадує, що російські десантники «відзначилися» і під час окупації Криму, і під час бойових дій на Донбасі у 2014–2015 роках. «Командування ЗС РФ активно покладається на десантників через, зокрема,  і більший відсоток контрактників у ПДВ, ніж загалом по збройних силах. Плюс програма підготовки в них активніша», — вважає Микола Бєлєсков.

За словами воєнного експерта, насторожує й той факт, що із 45 тисяч наявного особового складу ПДВ Росії в поточній «контрольній перевірці за результатами зимового періоду навчань» візьмуть участь до 30 тисяч десанту.

«Чи є відповідні переміщення стовідсотковою гарантією того, що щось повномасштабне готується з боку РФ щодо нас? — запитує Бєлєсков. — Необов’язково. ПДВ розглядаються як мобільний резерв верховного командування, який можна швидко перекинути в будь-яку точку країни для оперативної реакції. Тому і відпрацьовують такі от перекидання».

Консультант НІСД нагадує, що хоча ПДВ ЗС РФ і мають бути готові до висадок у тилу, повітряних засобів мобільності для виконання цього завдання на всіх не вистачить. «Тому, якщо щось і буде, не дай Боже, то ПДВ більшою мірою будуть використовуватися як звичайна лінійна піхота», — завіряє Микола Бєлєсков.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Нещодавно АрміяInform повідомляла про тест-драйв першого українського багі, який вже відправився на фронт. Команда благодійного фонду Алли Мартинюк розробила нову і покращену версію багі.

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор-викладач у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Черкаси

Військова частина А3177

Інспектор прикордонної служби, кінолог

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область