ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Леся Петрівська – столичний омбудсмен людей з інвалідністю

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 25 Квітня 2021, 13:49

У столиці з’явилася нова інституція – Уповноважений Київської міськради з прав людей з інвалідністю. Її завдання – захист права найнезахищенішої категорії громадян. Першим омбудсменом столиці стала Леся Петрівська.

Кореспондент АрміяInform обговорила з новопризначеною Уповноваженою її бачення шляхів розвязання проблем людей з інвалідністю і плани на майбутнє.

‑ Пані Лесю, якими повноваженнями ви наділені та які важливі рішення плануєте ухвалювати на цій посаді?

– Фактично, омбудсмен – це своєрідний гарант дотримання прав і свобод людей з інвалідністю, які проживають в Києві. Адвокат і лобіст їхніх інтересів. Окрім того, він займається інформаційно-просвітницькою роботою, налагоджує співпрацю між усіма профільними структурами міста. Ну, і, звісно, бере активну участь у розробці нових міських програм, проєктів. Щоб у кожній з них врахували інтереси цієї категорії населення.

Уповноважений не є розпорядником коштів і самостійно не реалізовує проєкти й не розв’язує певні точкові проблеми. Але може ініціювати відповідні рішення, звертатися до посадовців у системі міської влади.

Найболючіше питання людей з інвалідністю – сфера охорони здоров’я

‑ Київ стає європейським містом – зводять будинки з урахуванням потреб людей з інвалідністю, вдосконалюють побутову сферу, транспорт підлаштовують під інклюзивні потреби. Водночас, які сфери ще потребують вашої особливої уваги?

‑ Справді, в столиці для людей з інвалідністю вже робиться чимало. Але ще дуже багато потрібно зробити, це очевидно, бо ми заходимо працювати у царину, яка десятками років не була у пріоритеті. Нині одне з найгостріших питань – охорона здоров’я. На жаль, лікарні й поліклініки практично не готові приймати пацієнтів з інвалідністю. Приміром, у світі давно у клініках є спеціальні крісла-трансформери. І те, що їх досі немає у нас, не означає, що місто свідомо ігнорує проблему. Просто про неї не знають. Вона не настільки очевидна, як, скажімо, відсутність пандуса на вході в будівлю.

І це ще один приклад, чому Уповноважений, який знає такі тонкощі про життя людей з інвалідністю, є важливим для Києва.

‑ Уже понад рік столиця живе у період пандемії коронавірусу. Наскільки це ускладнило життя людей з інвалідністю? Які виникли додаткові проблеми?

‑ У період пандемії доступ до послуг з охорони здоров’я, абілітації й реабілітації, освіти, соцзахисту, зайнятості зазнав обмежень для всіх без винятку. Особливо для людей з інвалідністю всіх нозологій. Серед додаткових проблем можна виокремити загострення їхньої соціальної ізольованості. Найбільше потерпають люди, які перебувають у спецустановах, адже карантинні заходи заборонили відвідування їх членами сім’ї.

Виникають проблеми і в комунікації з пацієнтами з порушенням слуху та зору. Саме тому нині працюємо над механізмами, які полегшать і спростять спілкування медиків із ними. Проблемних питань насправді чимало, але прагнемо оперативно шукати рішення.

‑ Окрема категорія людей з інвалідністю – ветерани АТО/ООС. Як столиця забезпечує їхні права та соціальні потреби?

-Столична влада працює одразу в кількох напрямах із забезпечення прав і соціальних потреб осіб з інвалідністю – ветеранів АТО/ООС. Серед ключових – психологічна реабілітація, безплатне протезування, санаторно-курортне лікування. Окрім того, функціонує важливе рішення міськради, яке визначає додаткові пільги й гарантії киянам-учасникам антитерористичної операції, членам їхніх сімей та членам сімей загиблих (померлих) воїнів. Ці пільги надають коштом міського бюджету.

Столична влада працює одразу в кількох напрямах із забезпечення прав і соціальних потреб осіб з інвалідністю – ветеранів АТО/ООС. Серед ключових – психологічна реабілітація, безплатне протезування, санаторно-курортне лікування

‑ Наскільки у столиці люди з інвалідністю – ветерани АТО/ООС  – забезпечені роботою?

‑ В умовах пандемії багато підприємств змушено призупинили роботу. Зрозуміло, що забезпеченість роботою, зокрема осіб з інвалідністю – ветеранів АТО/ООС, зазнала змін не в кращий бік. Але міська влада про цю проблему знає і розуміє критичну потребу її розв’язання. Я певна, що будуть рішення, які посприяють спільному виходу з цієї кризи. Оскільки варто брати до уваги і те, що попит на види робіт та галузі в умовах пандемії теж змінився.

З 2015-го придбано 375 квартир для учасників бойових дій і їхніх родин

‑ Скільки наразі міською владою виділено житла для ветеранів – людей з інвалідністю?

‑ З-поміж усіх пільг, які надає місто для ветеранів – людей з інвалідністю, питання житла одне з найпроблемніших, оскільки попит значно перевищує можливості міста. Нині на квартобліку в пільговій черзі перебуває не одна сотня учасників АТО, які дістали інвалідність унаслідок війни. Також є питання виділення земельних ділянок для цієї категорії киян. Тому столична влада розробила механізм компенсації їхньої вартості.

До слова, починаючи з 2015 року коштом бюджету міста придбано 375 квартир для учасників бойових дій і їхніх родин. Серед них – і ветерани, які дістали інвалідність унаслідок війни.

‑ Які програми діють у Києві для забезпечення оздоровчими послугами цих громадян?

‑ Для забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням діє міська цільова програма «Турбота. Назустріч киянам». Нею ж передбачено забезпечення ветеранів технічними засобами реабілітації. Також є відповідна бюджетна програма Мінветеранів. Окрім того, у Києві працює базовий заклад охорони здоров’я з реабілітації учасників АТО/ООС – КНП «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни» із реабілітаційним центром. А у КНП «Київська міська клінічна лікарня №11» працює відділення нейрореабілітації ветеранів.

Київ має всі шанси і можливості стати наскрізно інклюзивним містом

‑ Наскільки в місті розвинений спорт для людей з інвалідністю?

‑ Задля забезпечення фізкультурно-оздоровчої й реабілітаційної роботи серед осіб з інвалідністю та інших категорій населення, що потребують особливої уваги, в Києві діє цільова програма «Молодь та спорт столиці». А фізкультурно-спортивна реабілітація людей з інвалідністю, зокрема воїнів АТО, є одним із важливих завдань діяльності Національного комітету спорту інвалідів України, Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», який є співвиконавцем міської програми.

‑ Які поточні пріоритети Уповноваженої міськради з прав людей з інвалідністю?

-Для нас  як для сучасної європейської столиці  надзвичайно важливо бути доступними і комфортними для кожного без винятку жителя й гостя міста. Не важливо – це людина з інвалідністю чи без, має порушення зору чи пересувається у колісному кріслі.

Щиро вважаю: Київ має всі шанси і можливості стати наскрізно інклюзивним містом. Ідеться не лише про пандуси чи тактильні плити. А й взагалі про рівність та недискримінацію в усіх сферах життя, починаючи від архітектурної доступності й закінчуючи доступом до якісних медичних послуг, освіти і права на роботу.

Якраз пошук шляхів розв’язання цих проблем, налагодження комунікації між різними структурами міста – одні з головних завдань Уповноваженого при Київраді.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Фельдшер, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Державна прикордонна служба України

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область