ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Жінки у війську: про вікові обмеження, посади та декрет

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Березня 2021, 12:34

Сьогодні у Збройних Силах України проходять службу 31757  жінок, а це 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Про спеціальності, які опановують нині жінки у погонах, вікові обмеження щодо проходження служби та захист прав материнства на військовій службі розповів під час брифінгу в АрміяInform тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління організації комплектування рядовим та сержантським складом Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України полковник Володимир Єременко.

 Жінки опановують бойові спеціальності все частіше

 – Як відомо, 27 жовтня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях».Зокрема у цьому законі зазначено: «Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку». Традиційно, переважна більшість жінок проходить військову службу на посадах зв’язківців, медичних працівників, тилових та штабних посадах. Проте, останнім часом дедалі частіше жінки опановують й бойові спеціальності, – зазначив полковник Єременко.

 Про вікові обмеження жінок-військовослужбовців

Щодо вікового обмеження, то за словами полковника Єременка, згідно з чинним законодавством під час особливого періоду на військову службу за контрактом приймаються особи віком до 60 років. Але перевага все ж таки надається кандидаткам віком до 45-ти. Особливо, коли йдеться про комплектування «бойових» посад.

Перший контракт укладається строком на 3 роки (для посад рядового складу), а наступний – від 1 до 10 років.

Понад 2,3 тисячі захисниць нині у декреті

Сьогодні понад 2,3 тисячі жінок-військовослужбовців перебувають у відпустці по догляду за дитиною. Час перебування військовослужбовця у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду, тривалістю, визначеною в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні (пункт 481 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України (далі – Положення) згідно з Указом Президента № 372/2020 від 03.09.2020).

Відповідно до підпункту 16 пункту 116 Положення, допускається зарахування в розпорядження відповідних посадових осіб в разі перебування військовослужбовця у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (шестирічного віку – за медичними показниками) – до закінчення відпустки по догляду за дитиною. Тобто, на посаду, яку займала жінка-військовослужбовець перед декретною відпусткою, можна призначати іншого військового.

Після повернення з декретної відпустки жінки-військовослужбовці призначаються на рівнозначні, вищі або нижчі посади  відповідно до пункту 82, 102 та 104 Положення.

Крім того, не допускається переміщення на нижчі посади без згоди військовослужбовців з мотивів, пов’язаних із вагітністю, наявністю у них дітей віком до трьох років (до шести років – за медичними показниками) або у зв’язку з тим, що вони є одинокими матерями (батьками), та мають дітей віком до чотирнадцяти років чи дітей-інвалідів.

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Розвідник – номер обслуги 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Херсон

Державна прикордонна служба України

Командир бойової машини піхоти – командир відділення

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Бойовий медик

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)