ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як любов до хімії та біології впливає на життєву стезю

Life story Вишкіл Військова медицина
Прочитаєте за: 6 хв. 22 Березня 2021, 11:37

Зазвичай молоді люди, які вирішують пов’язати своє майбутнє з медициною, виношують заповітну мрію змалку. Ближче до вступних іспитів у медичний виш це прагнення трансформується в рушійну силу, яка і визначає подальшу долю людини. А якщо закоханості в майбутню професію лікаря в дитинстві не відбулось? Відповідь на це запитання в розмові зі слухачкою Української військово-медичної академії Ніною Лопугою з’ясовував кореспондент АрміяInform.

«Вирішила, що більше користі принесу, якщо долучусь до лікування наших захисників»

Останній дзвоник для Ніни Лопуги з Ваража та її однолітків став не лише символом прощання зі школою, а й своєрідним сигналом, який сповістив про новий етап життя. Валіза шкільних знань дівчини, гідно оцінених золотою медаллю, відкривала перед нею широкий простір в обранні майбутньої професії.

― Обираючи для вступу навчальний заклад, я поставила собі умову: не розлучатися з улюбленими біологією й хімією, ― зізнається Ніна. ― Тому мій вибір припав на медичний виш, хоча про професію лікаря і гадки не мала.

Дівчина подала документи одразу в чотири медуніверситети ― Львівський, Тернопільський, Чернівецький та Вінницький. І у всі вступила! А для навчання обрала файне місто Тернопіль, яке, на її думку, дуже комфортне для студентства.

Слухаю емоційні розповіді Ніни про перші семестри навчання, вимогливість викладачів, захопленість волейболом, студентську взаємодопомогу і не втримуюсь від запитання:

― Коли прийшло усвідомлення, що улюблені хімія і біологія сприяли правильному вибору майбутньої професії?

― Не одразу, ― з усмішкою реагує співрозмовниця. ― Це трапилося лише після трьох років навчання. На четвертому курсі ми почали ходити на практику в лікарні. І коли я побачила, як лікарі реально допомагають хворим, помітила в очах пацієнтів іскорки надії на одужання, почула від них щирі слова вдячності, я, без зайвого пафосу, відчула, наскільки ця професія відповідальна і, за словами Чехова, «вимагає чистоти душі й помислів». Прийшло розуміння, що це моє.

Навчання Ніни Лопуги в медуніверситеті збіглося у часі з початком російсько-української війни. На медійних інтернет-ресурсах та в соцмережах дівчина слідкувала за повідомленнями про роботу військових медиків, захоплювалась їхньою самовідданістю, професіоналізмом і мужністю. І коли після університету постало питання, де здобувати ступінь «магістра», Ніна надала перевагу Українській військово-медичній академії.

― Варіантів мала кілька, але в Києві приваблювала потужна лікувальна база в стінах Київського госпіталю. А ще для себе вирішила, що більше користі принесу, якщо долучусь до лікування захисників, ― говорить Лопуга. ― Знала, що поміж суто профільних іспитів, в академії потрібно здавати й нормативи з фізичної підготовки. Тут у нагоді стала моя дружба зі спортом, зокрема волейболом.

В академії Ніна обрала для навчання спеціальність не з простих ― «Анестезіологія». Пояснює вибір тим, що ця професія не сприймає суто механічних дій за підручником, а передбачає роботу руками й головою.

― Ця професія змушує бути готовим до будь-яких нестандартних ситуацій, вимагає швидкого ухвалення єдино правильного рішення, коли в операційному блоці або в реанімаційному відділенні йде боротьба за життя пацієнта, ― говорить співрозмовниця. ― У Головному військовому клінічному госпіталі, який для слухачів академії є потужною навчальною базою, багато лікарів-анестезіологів залюбки діляться досвідом і особливостями професії.

«Намагаюсь ставитись до кожного хворого так, як хотіла б, щоб ставились до моїх батьків»

За два з половиною роки навчання Ніна Лопуга пройшла практику у всіх хірургічних відділеннях шпиталю. І з кожного з них уважна та допитлива слухачка брала для себе якусь корисну методику, робила важливі спостереження. Неабияке враження справило стажування в Харківському госпіталі, де довелося мати справу з пораненими, евакуйованими з передової.

― У Харкові найбільше вразила професійно налагоджена робота операційних бригад, ― розповідає Ніна. ― Усі команди виконуються дуже швидко і водночас без метушні: кожен до автоматизму знає порядок своїх дій. Відверто, отримала насолоду, працюючи у команді. А ще там реальніше відчуваєш близькість війни.

У Ніни Лопуги наставником є дуже досвідчений фахівець ― лікар-анестезіолог із 42-річним стажем, у минулому головний анестезіолог Київського госпіталю Георгій Трещалін.

― Що найбільше імпонує у моїй підопічній, так це нестримне бажання щодня пізнавати щось нове, ― ділиться враженнями від спільної роботи з дівчиною Георгій Олександрович. ― Вона дуже багато читає спеціальної літератури, намагається практично опанувати новітні методи. Під час оперативних втручань я довіряю їй самостійно підбирати види анестезії. Стою поруч, спостерігаю й тішусь, наскільки вправно і грамотно діє учениця.

Довелось і мені бути свідком, як Ніна Лопуга спілкувалась з пацієнтом, якого готували до оперативного втручання. Зміст бесіди я не чув, але за виразом обличчя хворого, яке помітно змінювалось від стримано настороженого до усміхненого, суть розмови була зрозуміла.

― Безперечно, кожен пацієнт перед операцією хвилюється і часто-густо малює собі в уяві картинки, далекі від оптимістичних, ― пояснює Лопуга. ― Одне із завдань анестезіолога ― не лише вивчити фізіологічний стан пацієнта напередодні оперативного втручання, а і заспокоїти, налаштувати на позитивний настрій. Тобто, створити сприятливі умови одужування. Я ж намагаюсь ставитись до кожного хворого так, як хотіла б, щоб ставились до моїх батьків.

Спілкуючись з Ніною Лопугою, неодноразово ловив себе на думці, що переді мною не слухачка академії, а готовий лікар-анестезіолог, із відповідним арсеналом знань і навичок. Аби підсилити мої враження, додам, що минулого навчального року молодший лейтенант медичної служби Лопуга за наполегливість у навчанні отримувала академічну стипендію Президента України, а цього року ― іменну стипендію Верховної Ради України.

Влітку цього року Ніна Лопуга разом із колегами-однокурсниками завершить навчання і отримає призначення. Не виключено, що в комісії, яка займатиметься розподіленням, виникне проблема. Справа в тім, що місяць тому наша героїня вийшла заміж за однокурсника і теж… анестезіолога Андрія Колосінського.

― Ми не переймаємося щодо майбутнього місця служби, ― усміхається Ніна Лопуга. ― З радістю сприймемо будь-яке призначення і працюватимемо з подвійною енергією.

Ось так може несподівано обернутись прихильність до хімії й біології…

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Водій-військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Інспектор-кінолог

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України