ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військові оркестранти навчаються аж чотирнадцять років

MilitaryArt Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 31 Березня 2021, 18:37

Армія в будь-якій розвинутій країні світу — це не лише зброя, бойова техніка й бойові підрозділи. Адже військо поєднує в собі весь спектр соціальних, економічних, культурних та інших сфер, які притаманні всьому суспільству. Не виключенням є й мистецтво та культура, які в українській армії представлені доволі широко.

Зокрема цього разу мова піде про один з військових музичних колективів, який уже не один рік представляє Україну на міжнародних теренах і прославляє її Збройні Сили — військовий оркестр 8-го навчального Чернігівського центру Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України. Про те, чим живе його особовий склад і про гастролі кореспондентам АрміяInform розповів керівник колективу, військовий диригент полковник Микола Смаль.

За його словами, оркестр було сформовано понад 70 років тому, у 1950 році. Колектив складається з начальника оркестру — військового диригента, його заступника — військового диригента, старшини оркестру, артистичного складу, до якого входять артисти вищої, першої, другої категорій і музиканти.

Більшість музикантів мають вищу музичну освіту, а це досить тривалий шлях. Так, спочатку п’ять років музичної школи, потім чотири роки музичного коледжу й ще п’ять років консерваторії або інституту мистецтв.

Військовий оркестр відрізняється від цивільного тим, що працює в різних жанрах. Наприклад, у жанрі дефіле, який вважається одним з найскладніших, бо музика поєднується з рухами та якоюсь виставою.

Полковник Микола Смаль розповів, що колектив дуже багато концертує, як по території України, так і за її межами. У 2012 році відбулася перша поїздка в Берлін на відомий міжнародний фестиваль Berlin Tattoo.

Після цього протягом дев’яти років до Німеччини оркестр виїжджав близько двадцяти разів і виступав фактично по всіх великих містах країни на фестивалях Music parade, Bremen Tattoo. Також були виїзди й до Франції, Данського Королівства.

У 2017 році колективу випала честь уперше в історії нашої держави виступати в Китаї на п’ятому міжнародному фестивалі Nanchan Tattoo.

— Переліт був украй виснажливим, аж трьома літаками. Втім, вдалося достойно виступити. На фестивалі також були військові оркестри із США, Австралії, Нової Зеландії та країн фактично з усіх континентів планети, — ділиться спогадами полковник Микола Смаль.

Він розповів, що після прильоту до Піднебесної довелося зіткнутися зі складним кліматом: висока спека й вологість. Перед виступом усі музиканти перебували в автобусі з кондиціонерами. Коли прийшов час виступати, всі були здивовані, адже площа виявилася скляною та створювалося враження, що підлоги немає. В декого навіть почало паморочитись у голові з незвички. Звичайно, завдання оркестр виконав достойно, але сильні враження залишилися й до нині.

На жаль, пандемія коронавірусу зламала чимало планів військового оркестру. Адже через карантинні та протиепідемічні заходи фактично всі фестивалі, як в Україні, так і в усьому світі, були скасовані. Втім, військові музиканти не занепадають духом, продовжують відточувати свою майстерність і готуватися до майбутніх виступів та гастролей.

Фото з архіву оркестру

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва хоче зробити внесок в українську протиповітряну оборону, зокрема надати радари протиповітряної оборони.

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення восьми військових адміністрацій у Запорізькій області.

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

На Харківському напрямку знищили командно-спостережний пункт ворога

Аеророзвідники бригади «Сталевий Кордон» декілька днів вели спостереження за ворожим командно-спостережним пунктом.

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня упродовж доби ліквідували 99 військовослужбовців російської армії.

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Вдень 23 квітня ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району Дніпра.

На півдні ворог застосував 12 БПЛА «Ланцет»

На півдні ворог застосував 12 БПЛА «Ланцет»

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 261 FPV-дрон, 12 ударних БПЛА типу «Ланцет» і скинув з дронів різних модифікацій 313 осколкових боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Технік, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Телефоніст, лінійний наглядач

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Інспектор прикордонної служби, зв’язківець

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 51000 грн

Суми

Державна прикордонна служба України