ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Реабілітація мистецтвом» − актуальний інструментарій наукової школи військових психологів ЗС України

Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Березня 2021, 11:16

Уже другий рік поспіль у Центрі  медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» Головним управлінням морально-психологічного забезпечення ЗС України спільно з Командуванням медичних сил ЗС України проведено курс реабілітації військовослужбовців Збройних Сил України.

Це вже четвертий курс за останні два роки, який проводиться у рамках реалізації проєкту надання послуг з медико-психологічної реабілітації військовослужбовців – учасників операції Об’єднаних сил.

Одна із розробниць програми реабілітації та кураторка курсу, провідна психологиня відділу оперативної психологічної роботи у військах (силах) Центру морально-психологічного  забезпечення Збройних Сил України Наталя Степук наголошує: «Реабілітація за допомогою «мистецтв» використовує трансформаційну силу мистецтва для допомоги військовослужбовцям, які перебувають на реабілітації, виробити навички, необхідні для розкриття свого внутрішнього потенціалу. Мистецтво акумулює в собі напрацювання попередників й водночас творить нові парадигми майбутнього. Синергетичний позитивний ефект впливу креативних індустрій є важливою частиною цього методу, який не тільки використовується психологами на світовому рівні, але також отримав належну теоретичну та практичну реалізацію в науковій школі військової психології ЗС України».

Під час курсової реабілітації військовослужбовці брали участь у заняттях, присвячених таким поняттям як «ресурс» та його можливостям  з відновлення та наповнення психоемоційного стану людини, практично опрацьовували групову вправу щодо пошуку та створення «безпечного місця».

Протягом циклу психоедукаційних занять на тему «Теорія стресу», були розглянуті види стресових реакцій, зокрема реакції під час бойового стресу, роботи нервової системи під час бою та після, психофізіологічні та поведінкові наслідки бойового стресу зокрема.

Заняття щодо розвитку психологічного імунітету особистості, засвоєння та використання правил бою, виявлення ознак посттравматичного стресового розладу та супутніх емоційних та поведінкових реакцій розглядалися під час реабілітаційних занять у ширшому контексті роботи для досягнення позитивного трансформуючого досвіду індивідуума.

Багата й насичена культурологічна, мистецька та ресурсна програма цьогорічного психологічного реабілітаційного ретриту складалася з походів у дельфінарій, прогулянки в парк атракціонів, відвідин зоопарку та оглядових екскурсій Одесою, прогулянок берегом моря.

Споглядання та перебування в оточенні мистецтва прекрасного, буття у цьому творчому потоці, стимулюютьучасників реабілітації розкривати свої потенціали та формувати своє власне бачення майбутнього.

«Реабілітація мистецтвом» − багатогранний метод, котрий практично наповнювався, зокрема, й з незабутніх відвідин  Одеського академічного театру музичної комедії імені М. Водяного (вистава «Сільва»), Одеського академічного театру драми (вистава «Червоне та чорне») та Одеського академічного українського музично-драматичного театр імені В. Василька (вистава «Сорочинський  ярмарок»).

Військові-психологи – куратори курсу − також урізноманітнили програму  мистецько-орієнтованої реабілітації походами та екскурсіями до Військового музею, на військово-морську базу з відвідуванням флагмана «Гетьман Сагайдачний», участю в концерті до дня української мови в 59-му Будинку офіцерів, візитами до Одеського музею західного та східного мистецтва, Одеського археологічного музею та Одеського літературного музею з відповідними  тематичними екскурсіями.

«Унікальність проєкту в тому, що психологи-фахівці не реабілітують військових як після демобілізації, тобто коли людина повністю повертається в цивільне життя. Наше завдання – відновлювати та підтримувати їхній бойовий дух, ми показуємо хлопцям та дівчатам вправи, які використовують під час навчання саморегуляції та для напрацювання стресостійкості. Під час розробки програми реабілітації враховують особливості кожного роду військ. Це важливо, адже попередньо проводиться психологічна декомпресія військовослужбовців» – розповідає кураторка курсу Наталя Степук.

Загалом  протягом двох тижнів були проведені заходи психоемоційного розвантаження та психічного відновлення психологічної безпеки особистості військовослужбовців, включно з методами групової та індивідуальної психологічної роботи, психоедукаційними заняттями, сеансами психоемоційної саморегуляції з використанням елементів тілесно-орієнтованої терапії.

Довідково. Курс реабілітації військовослужбовцівЗбройних Сил України в рамках реалізації проєкту надання послуг з медико-психологічної реабілітації військовослужбовців – учасників ООС на базі Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський» відбувається за підтримки начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Сергія Корнійчука, Головного управління морально-психологічного  забезпечення ЗС України та Командування медичних сил ЗС України.

Головне управління морально-психологічного забезпечення ЗС України

Читайте нас у Facebook
Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Глава МЗС Естонії про загибель дітей від удару рф на Дніпропетровщині: Ми могли цьому запобігти, але не змогли

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна прокоментував ракетний удар рф по Дніпропетровській області, внаслідок якого, зокрема, загинули двоє дітей, заявив, що жертв можна було б уникнути, якби Україна мала засоби ППО.

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Сили оборони показали, як горять російські солдати

Прикордонники на Бахмутському напрямку ліквідували двох окупантів.

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Реакція «узкого міра» на «плоский штопор» у виконанні Ту-22М3

Вранці 19 квітня всі українці зраділи новині про перше знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил ЗСУ та Головним управлінням розвідки МОУ.

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Глава держави присвоїв звання Героя України головному сержанту Сергію Гвоздю

Президент присвоїв звання Героя України та вручив орден «Золота Зірка» головному сержанту Сергію Гвоздю.

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

У Миколаєві затримали зрадника, який передавав фсб рф дані про дислокацію оборонних об’єктів

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримав ще один агент фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони на Миколаївщині.

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент відзначив військовослужбовців, які обороняють Часів Яр

Президент України Володимир Зеленський відвідав один із командних пунктів 41-ї окремої механізованої бригади, яка обороняє Часів Яр, та особисто нагородив захисників.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Військовий капелан

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Дніпро та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Помічник начальника автомобільної та електрогазової служби

від 28000 до 32000 грн

Васильків, Київська область

Водій

від 21000 до 130000 грн

Дрогобич

Військова частина А7079

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО