ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Олексій Данілов: «Проросійські телеканали в Україні – засоби не масової інформації, а масового знищення»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 6 Березня 2021, 14:18

У Варшаві відбулася зустріч керівників органів нацбезпеки при президентах України, Польщі та Литви у форматі Люблінського трикутника. Коронавірусні обмеження не стали на заваді проведенню очної зустрічі представників трьох країн для обговорення гібридних викликів і визначення стратегії спільних дій з їх нейтралізації.

Під час візиту до польської столиці власний кореспондент Укрінформу поспілкувався із секретарем РНБО України Олексієм Даніловим.

«Північний потік-2» є спільною загрозою для країн регіону

– Олексію Мячеславовичу, якими є перспективи співпраці сторін у форматі Люблінського трикутника? Чи відбудеться зустріч президентів у цьому форматі найближчим часом?

– Це залежить не лише від України, а й від наших друзів із Польщі та Литви. Цей формат на сьогодні є абсолютно природним і актуальним з урахуванням того, що відбувається навколо кордонів наших країн.

Що стосується зустрічі президентів, то цього року вони зустрічатимуться з певністю 99,9 відсотка. Зокрема, йдеться про святкування 30-річчя Незалежності нашої держави. Зараз ще не можу однозначно сказати, що відбудеться зустріч президентів саме у форматі Люблінського трикутника.

– Які аспекти на сьогодні є ключовими у співпраці України, Польщі та Литви?

– Ми напрацьовуємо багато спільних питань. У нас є окремий військовий підрозділ (міжнародна литовсько-польсько-українська бригада ЛитПолУкрбриг, – авт.). Ми часто спілкуємося з литовськими колегами, які спеціалізуються на кібербезпеці. Також перебуваємо в постійному контакті з Павлом Солохом (голова Бюро нацбезпеки Польщі, – авт.). Це вже наша п’ята очна зустріч за короткий проміжок часу, незважаючи на СOVID-19. Крім того, ми часто спілкуємося дистанційно. Тому співпраця є інтенсивною.

– Голова Бюро нацбезпеки Польщі Павел Солох після нещодавнього візиту до Бухареста заявив, що Україна зацікавлена участю в інших регіональних форматах, зокрема з Румунією. Про які формати йдеться?

– Ми неодноразово проговорювали це питання з паном Солохом. Румунія також має бути дотична до процесів, які ми обговорюємо. Та чи це буде окремий формат, чи розширення Люблінського трикутника – вирішуватиметься на рівні президентів, глав МЗС.

– У яких напрямках може відбуватися поглиблення відносин між Києвом і Варшавою?

– У наc багато точок дотику. Передовсім ідеться про енергетичний сектор. Польща є однією з країн, яка наполягає, що російсько-німецький проєкт «Північний потік-2» дуже небезпечний для Європи. Це наш спільний виклик. Ми не знаємо, чим це може закінчитися, але для нас цей проєкт небезпечний не лише з економічної, а й з геополітичної точки зору. Росія використовує енергетику як засіб впливу на ті чи інші країни. Ми пам’ятаємо, як вони купували Януковича знижками на газ. Енергетика – це зброя, яку часто використовує Росія.

Росія здійснює дипломатично-вакційну гру в справі «Спутник V»

– Польща пообіцяла продати Україні 1,2 млн вакцини AstraZeneca, але терміни постачання вакцини до Польщі постійно змінюються, до того ж Варшава заявила, що здійснить продаж, лише коли сама матиме надлишок. Проте зараз спостерігається дефіцит вакцини. Коли можна очікувати в Україні на цю вакцину?

– Нині триває перший етап масової вакцинації населення по всьому світу, також і в Україні. Це – значний виклик. Думаю, що через місяць-два усе, що стосується вакцинування, увійде в робочий режим, і спекуляції щодо цього питання припиняться. Світова фармацевтична галузь найближчим часом дасть відповідь на ці виклики, відтак вакцини незабаром буде більш ніж достатньо.

– Західні сусіди України – Угорщина, Словаччина – вакцинують своє населення російським «Cпутником V», хоча він не сертифікований Європейським агентством з лікарських засобів. Навряд чи вони не усвідомлюють, що нав’язування Москвою своєї «вакцини» – це також елемент гібридних дій Росії для розділення Європи. Яка ваша думка з цього приводу?

– Людям, які роблять спробу починати з Путіним якісь процеси, треба зазирнути в історію. Потрібно розуміти, як усе відбуватиметься і чим може закінчитися.

Загалом це питання доволі непросте. Якщо Росія справді має вакцину, яка заслуговує на визнання у світі, то вона насамперед здійснювала б щеплення свого населення. Тим часом рівень вакцинації в Росії вельми низький. Можемо стверджувати, що з боку Росії ведеться дипломатично-вакційна гра.

Європу накрила третя хвиля пандемії. Наближені до нас Чехія, Словаччина перебувають у складних епідемічний умовах і застосовують суворі обмеження. У Польщі інфікування коронавірусом значною мірою зумовлене так званим «британським» штамом COVID-19. В Україну він теж уже потрапив. Чи на рівні РНБО передбачаються якісь рішення щодо можливого запровадження нового загальнонаціонального локдауну, більш жорстких обмежень?

– Поки що немає необхідності у проведенні засідань РНБО з цього приводу. Таке засідання відбулося у березні минулого року. Тоді було зроблено всі необхідні розпорядження. В Україні є інституції щодо ухвалення відповідних рішень.

У нас як в оператора з нацбезпеки й оборони є пропозиція, щоб усі ці питання розглядалися в розрізі кожної об’єднаної територіальної громади. Зараз в Україні сформовано 1002 громади. Після того, як епідеміологи дадуть оцінку стану справ із захворюванням на території окремої громади, вона має здійснити обмежувальні заходи, щоб унеможливити поширення коронавірусу.

Розповсюдження російських наративів – виклик для світу

– Нещодавно накладено санкції на проросійського політика Віктора Медведчука, зокрема на три його телеканалиЧастина експертів побоюються, що Медведчук і наближений до нього нардеп Тарас Козак як власник цих каналів – оскаржать рішення РНБО в судах. Знаючи ступінь корумпованості нашої судової системи, можемо передбачити, що рішення судів можуть бути різні… Чи готові ви до такого повороту, маєте якийсь план Б?

– Ми готові до будь-якого розвитку подій. Єдине, на чому я наголошую: ці телеканали припинили свою роботу не як медійні елементи, а як комерційні структури, власником яких є особа, що підозрюється у фінансуванні тероризму. Якби щодо пана Козака не було такої підозри, то канали б і далі працювали. Ми наголошували на цьому й під час зустрічей у Варшаві: якщо людина залучена у фінансування тероризму, то на це має звертати увагу європейська спільнота. Це небезпечна справа, зокрема, і для ЄС.

– Незабаром після трьох інформаційних телеканалів було припинено трансляцію також і нового надбання команди Медведчука – «Першого незалежного». Чи було щодо нього рішення РНБО?

– На засіданні РНБО це питання не розглядалося. Ще раз наголошую: Україна захищатиметься від будь-яких спроб впливу ззовні на нашу державу. Треба розуміти, що сьогодні відбувається не лише гаряча війна на території Донецької та Луганської областей, яку розгорнула Російська Федерація, а також інформаційна, яка не менш небезпечна для будь-якої країни. Поширення російських наративів по всьому світу – це ще один виклик для багатьох країн. Свого часу глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що вони, мовляв, захищають не росіян, а російськомовних людей. Тому просування російської мови у світі може бути небезпечним для багатьох країн, адже вони можуть опинитися в ситуації, коли «російськомовних» почнуть «захищати» без згоди держави. Це не наша вигадка, а слова глави МЗС Росії Лаврова.

– Чимало медійних експертів вважають, що боротися з ворожою пропагандою було б значно легше, якби Верховна Рада ухвалила відповідний закон, де б докладно прописала червоні лінії для вітчизняних медіа, як це було в окремих країнах під час Другої світової війни. Чому, на вашу думку, й досі, за сім років війни, такий закон не ухвалено, адже необхідно розуміти – де та межа між свободою слова і національною безпекою?

– Справді має бути межа. Але тут має бути певний арбітр. Треба розуміти, що діяльність деяких телеканалів немає жодного стосунку до свободи слова. У них інші замовлення, вони працюють не як засоби масової інформації, а як засоби масового знищення, які озвучують наративи країни-агресора й поширюють інформацію, яку отримують з Російської Федерації. Для нас це абсолютно неприпустима річ.

Законопроєкт, що стосується ЗМІ, на сьогодні є у Верховній Раді. Тож це питання слід адресувати депутатам.

Водночас вважаю: народний депутат не може перебувати у Верховній Раді більше двох каденцій. У нас є багато депутатів у парламенті по 5-6 каденцій. Вони постійно дбають про народ, але народ чомусь цього не відчуває.

– Деякі рішення наших судів й окремих суддів є доволі суперечливими, подекуди замість зміцнення законності вони несуть загрозу національній безпеці. Чи розглядалися на РНБО шляхи нейтралізації таких шкідливих рішень?

– Ми не можемо всіх суддів ставити в один ряд. Але є окремі кричущі випадки… З кожним таким випадком треба розбиратися, з’ясовувати, чому саме так сталося.

Трапляються дивні речі, коли за один і той самий злочин один суддя може дати сім років ув’язнення, а інший – звільнити від кримінальної відповідальності. Це проблема, яку складно пояснити суспільству. Крім того, у нас судові справи можуть тягнутися роками, п’ять-шість років… Ненормально, коли людина сім-вісім років перебуває під слідством і не знає, яким буде вирок.

Україна готує гідну відповідь на дії Росії

– Чи ми готові до відповіді з боку Путіна на санкції проти його кума Медведчука? Адже вже зараз бачимо загострення ситуації на фронті…

– Загострення ситуації на сході України є прямим підтвердженням того, що Російська Федерація має пряме відношення до цих подій, що це її війська, якими вона керує і які вона направляє на території Донецької та Луганської областей.

По-друге, я точно знаю, що наше військо готове до спротиву країні-агресору в будь-якій точці. А що стосується їхніх планів щодо протидії нашим активним діям, то подивимося. Ми розробляємо різні сценарії, й на будь-які дії Росії в нас буде гідна відповідь. І не лише Президента, РНБО, а всього українського народу.

Свого часу експрезидент України (Леонід Кучма, – ред.) написав книжку «Україна – не Росія». Я трактую ці слова в такому ключі: ми не росіяни, українці зовсім інші люди. Українці за свободу готові віддавати своє життя, ми є вільними людьми і частиною великої Європи.

– Як ви ставитеся до справи Стерненка й вироку щодо нього, чи не є це спробою дестабілізувати ситуацію в країні? 

– Це питання доволі непросте. Не зовсім зрозуміло, чому вирок оголошено саме зараз. Це якраз питання до суддів. Суд триває вже п’ять років, вирок могли оголосити ще у 2016 чи 2017 роках, але дотягнули аж до сьогодні й оголосили 23 лютого. Усі знаємо – що це за день і яке свято дехто святкує.

Це – рішення суду, я не можу сказати, що воно нам подобається чи ні. Але ми звертаємо на це увагу, аналізуємо, систематизуємо і дивимося, чи за ним не можуть стояти якісь замовники.

Юрій Банахевич. Варшава 

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Номер обслуги

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Сапер окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Водій-слюсаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область