ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чим ворог мінує Донбас

Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 5 Березня 2021, 14:44

Останнім часом зі сходу України все частіше надходять тривожні повідомлення про підриви на мінах наших військових. Підриваються транспортні засоби й бійці в пішому порядку. Чи завжди це результат роботи диверсантів, що пробралися в тил? Василь Глюза – професійний сапер – у розмові з кореспондентом АрміяInform розповів про деякі з засобів дистанційного мінування, які стоять на озброєнні нашого противника – російської армії.

Піонери у застосуванні дистанційного мінування – американці

Системи дистанційного мінування значно підвищують можливості інженерних військ. Вперше їх застосувала американська армія у В’єтнамі. Мінування здійснювала авіація, яка ставила мінні поля з протипіхотних мін. Лише за одну добу авіадивізія здатна була засіяти у тилу противника поле майже з 500 тисяч мін.

Дистанційне мінування виявилось дуже ефективним: масові мінні поля не тільки паралізували дії противника, а й мали сильний психологічний вплив на особовий склад. Серед військових посилювалося психологічне напруження і навіть з’являлась мінофобія.

Довідково. У часи Радянського Союзу розроблено різні засоби швидкої дистанційної постановки мін. У тил противника їх доставляли за допомогою авіації, артилерії, мінних загороджувачів.

Суббоєприпаси снаряди-міни

Нині розробили сучасні протитанкові суббоєприпаси, які виконують подвійну роль снаряда і міни. Після відстрілювання снаряда чи ракети, над ціллю з касети «висипаються» боєприпаси. Потім ціль захоплюється і уражається зверху сформованим під час вибуху ударним ядром. У випадку, коли суббоєприпас ціль не виявив, він падає на землю і стає на чергування, перетворюючись на звичайну міну.

Універсальні засоби дистанційного мінування

Крім протипіхотних мін, дистанційно виставляють і протитанкові міни, які своєю чергою розділяють на протигусеничні й протиднищеві.

Довідково. Протигусеничні міни вибухають при наїзді на них гусениці танка чи колеса авто, знищуючи елементи ходової. Протиднищеві вибухають під всією проєкцією цілі (танка, бронетранспортера, автомобіля) й забезпечують пробиття днища, що призводить до ураження екіпажу, пошкодження вузлів і агрегатів

На фронті неодноразово наші військові виявляли протитанкові міни ПТМ1-Г, які встановлюють на ґрунт тільки дистанційно. Такий тип мін потрапляє у тил завдяки системі залпового вогню «Ураган» або «Смерч».

Міна ПМ1-Г на сході України

Для «Урагана» використовують ракети-носії мін 9М27К2 та 9М27К3, кожна з яких містить по 24 міни ПТМ1-Г. Дальність стрільби такими ракетами –  7-34 км. На нижній траєкторії її польоту міна відділяється від корпусу. Після приземлення вона переходить у бойове положення.

РСЗВ «Ураган» має 16 напрямних, тривалість залпу – 9 секунд, за які одна установка доставляє у заданий квадрат 384 міни. І там, де раніше могла спокійно їздити техніка, зненацька з’являється мінне поле по фронту від 400 до 900 метрів і в глибину 600-900 метрів. Середня відстань між мінами – 24 метри.

Протиднищевими мінами ПТМ-3 споряджають реактивні снаряди 9М59 РСЗВ «Ураган» у кількості 9 штук, реактивні снаряди 9М55К РСЗВ «Смерч» несуть по 25 таких мін. «Ураган» доставляє міни на відстань до 35 км, «Смерч» – до 70 км.

Міна ПТМ-3 має особливість – основний магнітний детонатор, який реагує на магнітне поле танка. Має високу чутливість, може відреагувати на людину, яка має металеві вироби масою понад 100 грамів і в такому випадку спрацьовує як протипіхотна.

На озброєнні агресора є універсальний мінний загороджувач (УМЗ) на базі вантажівки КАМАЗ- 63501, що надходить у війська під індексом УМЗ-К. На рамі базового авто розмістили вантажний майданчик, де встановлені шість пускових установок. Кожна з них має шість напрямних, в які вставляють касети, споряджені мінами. За один вихід УМЗ-К може відстріляти 180 касет з різними типами мін: протипіхотними, протитанковими, протидесантними. Все залежить від завдання. Тож, касети можуть бути з однотипними мінами чи різними. Наприклад, частина касет з протипіхотними, а частина – протитанковими. Касета КСФ-1 споряджається 72 протипіхотними мінами ПФМ-1. Споряджений УМЗ-К за один вихід дистанційно виставляє поле з 12 960 мін.

Універсальний мінний загороджувач УМЗ-К
Зловісний «Лепесток» протипіхотна міна ПФМ-1

Для постановки протитанкових мінних полів використовують різні касети, які містять від 1 до 3 мін. У такому варіанті оснащення УМЗ-К бере на борт від 180 до 540 протитанкових мін. Щоб завантажити боєкомплект, необхідно близько 2 годин. Для робити у нічний час у машині встановлено прилад нічного бачення. Інша важлива особливість та, що міни можуть розкидати в одну, дві, три смуги з проміжками між ними, створюючи мінні поля різної конфігурації.

Російська новинка УМЗ-Т

Росіяни постійно посилюють бойові частини, тому техніку ворога слід вивчати і знати її можливості, щоб успішно з нею боротися. Так, серед новинок росіяни продемонстрували універсальний мінний загороджувач УМЗ-Т. Машина створена на базі серійного бронеавтомобіля К4386 «Тайфун-ВДВ». У кузові встановили 3 пускові установки, кожна містить по 20 касет. Дальність відстрілу мін сягає 40 метрів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник гранатометного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Водій-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Командир відділення обслуговування

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Снайпер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 23000 до 123000 грн

Володимир, Волинська область

Старший бойовий медик, військовослужбовець ЗСУ

від 20800 до 23000 грн

Ніжин, Чернігівська область