ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як і де учасник бойових дій зможе отримати тверде паливо або скраплений газ

Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 25 Лютого 2021, 18:37

Опалювальний сезон в Україні практично добігає кінця. Звичайно, це позитивні очікування, адже не доведеться думати над тим, коли і як можна зекономити чи, до прикладу, де закупити дрова. Учасники бойових дій та інші прирівняні до них категорії у цьому сенсі мають дещо більші соціальні гарантії та гарантовані знижки, проте є серед них і такі, котрі проживають, приміром, у сільській місцевості, де немає центрального опалення. У такому випадку, згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (п. 6, Ст. 12, 13, 15) та Постановою Кабінету Міністрів України № 356 від 23 квітня 2012 року «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом…», а також Постановою Кабміну № 373 від 17 квітня 2019 року, пільги надаються незалежно від виду житла та форми власності на нього особам, котрі проживають у будинках без центрального опалення і мають наступні статуси:

учасника бойових дій 75%;

– особи з інвалідністю внаслідок війни 100%;

– членів сімей загиблих 50%.

Пільги надаються на придбання скрапленого газу, дров, вугілля, вугільних брикетів, пічного побутового палива, гасу освітлювального, паливного торфу чи торф’яних брикетів.

Утім, через низку обставин не всі вищезазначені пільгові категорії користуються такими пільгами: або не чули про них, або просто не знають, куди звертатись.

За роз’ясненнями кореспондент АрміяInform звернувся до Львівської обласної державної адміністрації, адже згідно із відповіддю на інформаційний запит на регіонального представника Міністерства у справах ветеранів України ми отримали цікаву відповідь: «інформацією про порядок нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива тощо Мінветеранів не володіє, оскільки головним розпорядником коштів є Міністерство соціальної політики України, а розпорядниками бюджетних коштів, виділених на ці пільги, є структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних адміністрацій…». Виходить, що саме туди учасникам бойових дій і потрібно звертатись напередодні опалювального сезону. Проте, й тут існує певна процедура, адже вже з цього року у зв’язку із децентралізаційними заходами відбулись зміни в адміністративно-територіальному устрої нашої держави. І варто знати, що пільга на придбання твердого палива призначається лише в разі ненадання в житловому приміщенні комунальної послуги з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та невикористання природного газу або електричної енергії для індивідуального опалення.

Отже, для призначення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу пільговики або їх законні представники звертаються за зареєстрованим місцем проживання (або за фактичним місцем проживання, якщо особи перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (далі  Реєстр), за фактичним місцем проживання за рішенням комісій, утворених місцевими держадміністраціями та органами місцевого самоврядування з відповідною заявою або до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення. До заяви потрібно додати наступні документи:

копія і оригінал паспорта заявника;

копія і оригінал ідентифікаційного номера заявника;

копія ветеранського посвідчення або посвідчення УБД;

довідки від підприємств — надавачів послуг про те, що житлове приміщення не забезпечене електро-, тепло- або газопостачанням;

довідка про склад сім’ї (зареєстрованих), із зазначенням виду опалення за місцем реєстрації (наприклад, пічне опалення);

довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

Заяви з вищеперерахованими документами для призначення пільги на придбання твердого палива і скрапленого газу також приймають уповноважені  посадові особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади (далі — посадові особи виконавчого органу) та посадові особи центру надання адміністративних послуг, які передають їх  протягом трьох робочих днів з дати їх надходження відповідному структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Цікаво й те, що в разі зміни реєстрації місця проживання з вибуттям за межі району (міста) протягом бюджетного періоду пільговик подає довідку щодо придбання твердого палива і скрапленого газу на пільгових умовах за попереднім зареєстрованим місцем проживання. У разі ж зміни умов проживання пільговика, тобто підключення його житла до системи газо-, тепло-, електропостачання для опалення, отримані ним кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу або тверде паливо, скраплений газ не повертаються. Пільги з оплати послуг газо-, тепло-, електропостачання для опалення житла надаються пільговику з наступного бюджетного періоду.

У разі смерті пільговика, якому нараховано пільги, члени сім’ї померлого, які проживали разом з ним, можуть отримати кошти готівкою на придбання твердого палива і скрапленого газу.

Загалом, це все, що потрібно знати учасникам бойових дій та іншим пільговикам, для того, аби отримати належний їм вид опалення від держави у разі його відсутності у своїй оселі. Водночас, за оперативними даними від управлінь соціального захисту населення Львівщини, пільгу на знижку вартості палива у 2020 році нараховано 5886 особам. Утім, потрібно пам’ятати, що кожного року встановлюються нові розрахунки на паливо. Приміром, у 2020 році вартість 1 тонни твердого палива становила 2746,75 грн, відповідно учасникам бойових дій (75 % згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») виплачується 2060,06 грн. Вартість 1 балону скрапленого газу   становила 274,58 грн — відповідно 205,9 грн. Аналогічно обраховується для інших пільгових категорій громадян, яким визначено таке право.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Командир міномета 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

Командир взводу

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер (ФЕС)

від 22000 до 23000 грн

Рівне

Військова частина А0532

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП