ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як готують офіцерів запасу в Маріуполі

Армія і суспільство Освіта та наука
Прочитаєте за: 5 хв. 9 Лютого 2021, 17:14

Улітку минулого року на кафедрі військової підготовки Приазовського державного технічного університету (ПДТУ) відбулася знакова подія – перший випуск майбутніх офіцерів запасу, які пройшли дворічне навчання та успішно склали випускні іспити. 55 її випускникам присвоєно первинне військове звання «молодший лейтенант запасу».

Очолює кафедру полковник запасу Володимир Зімін, колишній командир авіаційної частини, що була розташована в Маріуполі. Тож ми зустрілися з ним, аби дізнатися,як створювавсянавчальний підрозділ, які предмети тут викладають та за яким фахом готують офіцерів запасу.

Пане Володимире, ви стояли у витоків створення військової кафедри. Розкажіть, з чого все починалося?

– Нашу військову кафедру було засновано за ініціативою керівництва університету восени 2017 року. На конкурсній основі на посади викладацького складу було відібрано ряд офіцерів, які мають великий досвід як у військовій, так і у цивільній справі та постійно підвищують свою професійну кваліфікацію у військових навчальних закладах України.

За яким фахом та хто може навчатися на вашій кафедрі?

На кафедрі ми готуємо командирів взводів механізованих та автомобільних частин, а також військових психологів. У 2019 році розпочалася підготовка ще й командирів безпілотних авіаційних комплексів тактичного класу. До речі, ми одні з небагатьох навчальних закладів України, що готують фахівців цьогофаху.

Опановують військову справу в нас на кафедрі юнаки та дівчата – студенти, а також всі охочі до 40 років, які проходять за всіма критеріями, визначеними законодавством. Так, наприклад, торік серед наших випускників були як студенти вишів Маріуполя, так ічиннівійськовослужбовці.Це рядові та сержанти, які бажали отримати офіцерське звання для кар’єрного зростання. На кафедрі вони навчалися на загальних умовах і власнимкоштом. Після закінчення навчання у них з’являється можливість бути призначеним на офіцерські посади.

Перед вступом кандидати для навчання на кафедрі військової підготовки проходять медичний огляд в ТЦК та СП, психологічний відбір, а також складають іспити зі шкільної програми початкової військової підготовки та фізичної підготовки. Також ми враховуємо середній бал диплома або за останній семестр навчання, якщо кандидат є студентом.

Як і коли відбувається навчання, адже серед ваших слухачів є люди, які працюють чи проходять службу в ЗСУ та правоохоронних органах?

Заняття на кафедрі організовано щосуботи, що чітко інтегровано в навчальний процес нашого університету та інших вишів.

За період навчання слухачі опановують основи застосування військової техніки та зброї, здобувають теоретичні знання та практичні навички з вогневої, загальновійськової та тактичної підготовки, психології, в роботі з особовим складом підрозділів.

Крім того, ми постійно залучаємо представників військових частин, що виконували та продовжують виконувати бойові завдання в районі ООС. Завдяки тренуванню та навчанню під керівництвом досвідчених наставників слухачі набувають військово-професійних та лідерських якостей.

Ми намагаємось дати їм максимум для розвитку якостей, необхідних майбутньому офіцеру.

Наприкінці дворічного навчання курсанти проходять навчальний збір у військовій частині, складають випускні іспити, складаютьПрисягу на вірність українському народу та атестуються до присвоєння відповідного первинного військового звання офіцера запасу.

Розкажіть, будьласка, про оснащеність кафедри підготовки офіцерів запасу. Адже, щоб підготувати хорошихфахівців, потрібна сучасна матеріально-технічна база…

Ми застосовуємо сучасні технології для навчання курсантів – наша кафедра має як лабораторії, так і тренажери для відпрацювання практичних вправ.

Наприклад, для навчання водіння вантажних автомобілів та броньованої техніки з початку використовується віртуальний тренажер з механічними засобами управління, який дозволяє здійснювати «керування транспортом по бездоріжжю». З часом, на зборах, ми переходимо до практичного виконання вправ на реальній техніці.

Для проведення навчальних стрільб на кафедрі облаштований тир для стрільби з пневматичних гвинтівок з автоматизованою мішенню напрограмованому управлінні. Контроль результатів стрільб здійснюється за спеціально розробленою програмою по радіоканалу. Крім того, ми практикуємо заняття з вогневої підготовки в мультимедійних тирах військових частин, які дислокуються в Маріуполі.

Наша гордість – це лабораторія підготовки операторів безпілотних літальних апаратів. Для навчання курсантів використовується віртуальний симулятор польотів Phoenix-PC з пультом управління, а при підготовці польотів за маршрутом – програмне забезпечення Missionplaner та технічне устаткування, що застосовується на БПЛА (автопілот, рульові машинки, датчики тощо). Для відпрацювання практичних навичок кафедра має квадрокоптер з інтелектуальним програмним управлінням Phantom-4pro та два навчальнібезпілотники.

На кафедрі працює бібліотека, інтегрована до вебресурсів університету. Курсанти мають можливість у режимі онлайн оглядати каталог літератури, яка знаходиться на полицях, та використовувати навчальні посібники та лекції з військової тематики в електронному вигляді.

Як відбувалися заняття під час карантинних обмежень?

В умовах карантину було організовано змішану форму навчання, лекційний матеріал вивчався дистанційно. Більшість викладацького складу пройшла підвищення кваліфікації з дистанційного навчання в Національному університеті оборони України ім. І. Черняховського.

– Пане Володимире, гадаю, після нашої бесіди з’явиться чимало охочих пройти навчання на кафедрі підготовки офіцерів запасу ПДТУ. Розкажіть, коли розпочинається вступна кампанія та за якими спеціальностями відбудеться набір на наступний навчальний рік?

– Прийом заяв відбірковою комісією кафедри розпочинається вже з 1 березня. Ми здійснюємо набір кандидатів на навчання за наступними напрямками: «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин та підрозділів», «Бойове застосування безпілотних авіаційних комплексів тактичних класів», «Організація перевезень та управління на автомобільному транспорті», «Психологія».

Документи для вступу можна подати за адресою: м. Маріуполь, в. Університетська, б. 7. Більш докладно зінформацією про вступ можна ознайомитися на сайті університету.

Дякую за бесіду!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Командир мінометного взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Інженер з ремонту дронів, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область