ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як «гніздо Фенікса» із попелу постає

Армія і суспільство Публікації Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Лютого 2021, 17:30

Торік у квітні кореспонденти львівського офісу АрміяInform разом з іншими представниками місцевої ветерансько-волонтерської спільноти працювали на згарищі волонтерського психолого-консультаційного центру допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин «Фенікс».

Як це було, можна побачити в нашому архівному відео.

Правоохоронці досі розбираються з обставинами, за яких вогонь знищив будівлю і майно волонтерської спільноти. А от те, як «Фенікс» постає з попелу, здається, цікавить лише самих волонтерів-медиків і тих, хто конче потребує їхніх послуг — ветеранів російсько-української війни з психологічними та фізичними травмами.

Нагадаємо: одразу після пожежі посадовці облради і міста Львова переконували, що волонтерам нададуть всебічну підтримку. Ба, навіть виділять кошти на будівництво спеціалізованого приміщення, де з часом назавжди розмістять центр психологічної реабілітації, який опікуватиметься ментальним і фізичним здоров’ям учасників АТО/ООС. На сторінці Львівської міської ради навіть розміщували ескіз нової будівлі. А міський голова Андрій Садовий у нещодавньому інтерв’ю, яке він дав нашому виданню, розповів, що рік часу витрачено на бюрократичні процедури між облрадою й міськрадою щодо передачі установи з балансу на баланс.

Нині «Фенікс» має тимчасове «гніздо», і про те, наскільки комфортно працюється на новому місці цій ветеранській спільноті, кореспондент АрміяInform дізнався в керівника центру «Фенікс», лікаря Андрія Посікіри.

Почнемо з того, що нинішній прихисток «Фенікса» — колишнє приміщення однієї з житлово-експлуатаційних контор міста.

— Були й інші приміщення, балансоутримувачем яких була облрада, і які більше підходили для наших потреб. Але їх нам чомусь не дали. Довелось зголошуватись на те, що пропонувало місто, — говорить лікар-волонтер Андрій Посікіра. — Адже пауза навіть у кілька місяців відчутна і позначається на стані здоров’я відвідувачів. Тішить, що місто пішло назустріч, працевлаштувало і дало зарплатню нашим працівникам. Їх облікують у Центрі надання послуг учасникам бойових дій.

Утім, будемо відверті: тимчасове приміщення значно… компактніше за те, що експлуатував «Фенікс» до торішньої пожежі. Тоді волонтерський центр використовував окрему будівлю колишнього клубу на території обласної психіатричної лікарні: окремий вхід, своє подвір’я, де можна посидіти і подихати свіжим повітрям, значно більші приміщення. Зокрема, спортзал, де можна займатися як для підтримки фізичної форми, так і профілактики захворювань та травм хребта. Нині ця площа звузилась удвічі.

Зі слів Андрія Посікіри, для того, щоб привести колишню ЖЕК у більш-менш пристойний вигляд, довелося знову залучати волонтерський ресурс. Адже грошей на ремонт від влади «Фенікс» не дочекався. Сто тисяч гривень у вигляді коштів і будматеріалів знову надали небайдужі. На них дещо оновили електрику, сантехніку, зробили косметичну побілку в кількох важливих для роботи приміщеннях.

Додамо, що через жорсткий карантин «Фенікс» змушено на кілька місяців став на паузу. Нині лікарі-волонтери знову відновили роботу на повну потужність. У центрі функціонують кабінети психологічної допомоги, де приймають три професійні психологи. Є кабінет терапевтичних процедур, масажу й мануальної терапії. У невеличкому спортзалі змонтували врятовані з пожежі тренажери. А найбільше приміщення віддали під ветеранський хаб: місце, де відбуваються групові заняття та зустрічі. Також можна просто зайти, посидіти в тиші, попити кави з печивом.

Андрій Посікіра наголошує, що відтоді, як центр відновив роботу на новому місці, учасникам АТО/ООС та членам їхніх родин надано понад одну тисячу послуг як з фізичної, так і психологічної реабілітації. Це свідчить: проблема з ментальним і фізичним здоров’ям ветеранів нікуди не поділась. Навпаки, щороку набуває все більшої актуальності. Лікар-волонтер зауважує, що хотів би зустрітися із нещодавно призначеною міністеркою у справах ветеранів Юлією Лапутіною під час її візиту у Львів, якщо такий буде. З його слів, конче необхідно доносити до осіб, що ухвалюють державні рішення, конкретну і чітку ситуацію, інформувати їх про потреби установ, які опікуються здоров’ям ветеранів російсько-української війни. Бо часом кошти, які виділяють на ветеранські потреби як цільові програми, розпорошуються, і їхня мета не досягається. Він вважає, що процес опіки над ветеранами насамперед потребує збалансованої і продуманої державної політики та підтримки.

Фото та відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула з росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Інструктор навчального взводу

від 22000 до 42000 грн

Васильків, Київська область

Водій

від 50000 до 130000 грн

Київ

210 окремий батальйон 120 ОБр Сил ТрО

Гранатометник, помічник гранатометника

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Фельдшер (військовий)

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Державна прикордонна служба України

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади