ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Унікальний музей російсько-української війни четвертий рік працює на Черкащині

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Лютого 2021, 16:05

Під час поїздок на Схід України та доставки волонтерської допомоги в 39-річного волонтера з Черкас, керівника підприємства з логістичних перевезень Олексія Святенка виникла ідея заснувати музей. Він допомагає українським захисникам на передовій, хоч сам тяжко хворіє на цукровий діабет, є інвалідом 2 групи і не може за станом здоров’я бути повноцінним воїном. Проте намагається донести до черкащан правду про війну на Донбасі.

Близько 20 тисяч відвідувачів оглянули експонати

— Ці експонати я брав безпосередньо у хлопців на Сході Україні. Музей наразі розташований у приміщенні, яке я орендую, його площа близько 60 кв. метрів. Вхід збудовано в українському стилі, водночас там є макет блокпосту з бетонних плит, фотозона. Також зроблені вивіски, білборди, патріотичні плакати. Я побачив зацікавленість багатьох відвідувачів, які приходили до нас на підприємство, вже згодом почав проводити мініекскурсії, — розповів Олексій Святенко.

Згодом він придбав кінопроєктор, аби показувати місцевим дітям фільми про події на Сході України. Встановив і електронну фоторамку для перегортання військових світлин під патріотичні пісні. У кожного експоната своя доля як щаслива, так і, на жаль, трагічна.

— Є в музеї армійське розвантаження. Я його подарував своєму військовому другу. Він пройшов майже всю війну і якось натрапив на ворожу міну. Але не відскочив, а прикрив її тілом, урятувавши побратимів. Він втратив дуже багато крові, однак вижив. Згодом йому ампутували ногу. Воїн і нині залишається в строю й захищає східні кордони, — каже волонтер.

Як зазначає Олексій Святенко, його музей легалізований, зокрема оформлено свідоцтво про реєстрацію, є відповідний статут. Він внесений і до реєстру музеїв України на громадських засадах, тобто утримується за власні кошти волонтера.

Всі експонати, що потрапляють у музей, підлягають ретельній перевірці у відповідних фахівців з вибухотехніки і представників поліції. Артефакти, які не можна використовувати в музеї, ліквідовують відповідні комісії у визначеному законодавством порядку.

— Ми вже робили відповідну звітність, і наразі в музеї перебуває близько 1200 експонатів без врахування дрібних. Багато ще в ящиках, адже приміщення не таке й велике, аби розмістити все. Зараз підшукую приміщення, площа якого має бути близько 100 кв. метрів. Звернувся навіть до органів місцевої влади, аби вони допомогли в цьому, — зазначив чоловік.

Експонати музею — мікроавтобус з Донецького аеропорту, на якому вивозили наймолодшого Героя України Сергія Табалу (багато подібних автівок волонтер придбав і подарував нашим захисникам. — Авт.), дорожній знак з отворами від понад 200 ворожих куль, прапори з кованими надписами «Воля і Віра» з українським гербом. Також є гільзи, бронежилети, макети автомата Калашникова, пістолета-кулемета Шпагіна, РПГ, гранат, різноманітних мін і ракет, армійські ножі, шоломи, куточки харчування волонтера, медика тощо.

Синьо-жовта стрічка на згадку кожному відвідувачу

Олексій Святенко постійно проводить екскурсії для учнів, водночас у приміщенні можуть перебувати до 30 школярів. Розповідає про російсько-українську війну, про подвиг героїв-захисників України. Кожному відвідувачу волонтер дарує синьо-жовту стрічку на згадку про музей. Це певний талісман, особливо для дітей, які довго їх не знімають і передають рідним та близьким. Все, що є в музеї, він дозволяє одягнути й потримати в руках, аби кожен зрозумів життя пересічного українського воїна на Сході України.

— Під час екскурсій потрібно все розказати, аби молодь чітко розуміла, де перебуває. Інколи слід розповісти позитивну історію, аби не травмувати їх психіку, а десь, навпаки, — сумну. Мої відвідувачі — переважно студенти, школярі, навіть малеча з дитсадочків. Про все їм розповідаю, охочі можуть надягти навіть бронежилет, шолом, даю потримати автомат, — повідомив Олексій.

З початком створення музею у 2017–2018 році кількість відвідувачів сягала щоденно до 300 і Олексій Святенко вимушений був чи не весь робочий час займатися екскурсіями, кожна з яких тривала майже годину.

— Експонати, які повторюються, я передаю в навчальні заклади, аби там створювали куточки патріотизму. Вони водночас долучають до них матеріали про випускників, які воювали на Донбасі. Вже створено 32 такі куточки в Черкаській області, — зазначив чоловік.

У майбутньому Олексій Святенко розраховує на підтримку органів влади як державної, так і місцевої, аби повноцінно утримувати музей. Адже він потребує великих витрат. Це оренда приміщення, комунальні послуги… Також планує зробити фото всіх експонатів з описами, щоб присутні мали уявлення про кожну річ у музеї. І твердо вірить: саме в такий спосіб можна передати всю правду про російсько-українську війну.

Фото з особистого архіву Олексія Святенка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава МЗС Норвегії у Одесі побачив зруйнований російським дроном будинок, де загинуло 12 цивільних

Глава норвезької дипломатії Еспен Барт Ейде під час візиту на Одещину ознайомився з наслідками російського тероризму. Зокрема, на власні очі побачив зруйнований російським дроном будинок, де 2 березня загинуло 12 цивільних людей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар

від 8000 до 9000 грн

Озерне

Військова частина А1435

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник полігону

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Охоронець приміщення

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ