ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Спас-23»: Українська військова організація у сучасному форматі

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 24 Лютого 2021, 16:21

Громадська організація «Українська військова організація «Спас-23» нині налічує кілька тисяч осіб, серед яких учасники Майдану, добровольці, колишні силовики сектору безпеки України. Голова організації Володимир Волков розповів кореспонденту АрміяInform про засади української військової організації часів Євгена Коновальця та доармійську підготовку молоді.

Старше покоління військових пам’ятає роботу ДТСААФ, що пізніше вже стало відомим як ТСОУ (Товариство сприяння обороні України. — Авт.). На жаль, із часом ця організація зазнала значних реформ і функціональних змін і фактично вся колишня доармійська підготовка та патріотичне виховання зійшли нанівець.

— Переламний 2014 рік показав, що державі потрібно дещо більше ніж просто навчання призовників військово-технічних спеціальностей чи видача водійських посвідчень з певною категорією, — розповідає голова Громадської організації «Українська військова організація «Спас-23» Володимир Волков. — Цього недостатньо. У 2000-х фактично перестала працювати система допризовної підготовки юнаків і розвиток патріотичного виховання молоді пішов на відмираючий самоплив.

Очільники Громадської організації «Українська військова організація «Спас-23» у 2014-му взяли за основу засади української військової організації часів Євгена Коновальця. Адже наближеною до бачення Коновальця системою нині користується більшість армій світу.

— Приміром, зверніть увагу на Ізраїль, Туреччину чи, до прикладу, Швейцарію. Так от, про останню нині кажуть однією фразою: «У Швейцарії немає армії, адже Швейцарія — це суцільна армія». У них дуже добре розвинута служба в резерві. Практично у кожного солдата цієї країни зброя зберігається вдома й у разі воєнної загрози чоловік чи жінка негайно прибувають у свій підрозділ та боронять землю, — продовжує Володимир Волков. — Аби в нас запрацювали такі стандарти, основоположниками яких ми самі й були б, потрібен час, кваліфіковані люди, а головне — організації, які б посилено та професійно цим займалися. 

Керівник організації та його колеги навіть підготували законопроєкт про створення й легітимність такої інституції. Проте потрібна підтримка держави.

 

Наразі організація розробляє конкретні кроки з удосконалення військово-патріотичної гри «Джура», планує на цей рік провести таборові збори з учнівською молоддю. У задумах активістів також включення у цю підготовку допризовників мінімального рівня бойових мистецтв, адже це не лише цікаво, а й корисно.

— Мережа «Спас-23» має представництва в кожній області України, де є підготовлені люди, що пройшли війну. Можемо навчати юнаків доармійської підготовки: стрільби, водіння, єдиноборств, навіть стрибків з парашутом. Вважаю, що давно слід сформувати якісного підрядника для Міноборони, що міг би готувати кадри для нашого війська, — говорить Володимир.

Уже за кілька місяців «Спас-23» планує перенести з нідерландського цвинтаря «Кросвейк» могилу Євгена Коновальця до України й перепоховати його рештки на Аскольдовій могилі.

— Євген Коновалець похований за кордоном у цинковій труні, аби після здобуття Незалежності України його могли перепоховати на батьківщині. Уже майже тридцять років, як живемо у вільній та незалежній державі, проте цього ще ніхто не зробив. Переконаний: український герой має бути похований на тій землі, за яку роками боровся, — підсумував Володимир Волков.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник медичного пункту 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 28100 до 128100 грн

Володимир, Волинська область

Військовий Кухар

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Оператор протитанкового озброєння у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Начальник служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО