ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Реформа спеціальної освіти в секторі безпеки та оборони: яких змін очікувати

Важливо Новини
Прочитаєте за: 10 хв. 16 Лютого 2021, 15:42

У парламентському Комітеті з питань національної безпеки оборони та розвідки під головуванням народного депутата Голови підкомітету з питань національної безпеки та розвідки Ірини Верещук відбулась робоча зустріч очільників вищих навчальних закладів силових відомств щодо питання впровадження реформи спеціальної освіти в секторі безпеки і оборони.

− У контексті руху України до НАТО та імплементації наших стандартів до стандартів, що діють у державах-членах Альянсу, питання спеціальної освіти в секторі безпеки та оборони, зокрема, її реформи, наразі дуже важливі. З огляду на це мусимо обговорити нагальні питання, отримати практичні рекомендації, пропозиції, вивчити успішний досвід країн-членів Альянсу та програм, що діють у вишах оборонного відомства й виокремити проблемні моменти, щоб разом дійти до найуспішнішого шляху їх вирішення. Ці питання та рекомендації будуть передані  Президенту України, а також до Кабінету Міністрів, і до парламентарів, − зазначила Ірина Верещук.

На зустрічі були присутні представники вищих навчальних закладів Міноборони, СБУ, МВС, фахівці Міністерства освіти і науки України та радник НАТО з питань професійної військової освіти Стасіс Палдунас.

Про суть реформи, проблемні моменти та шляхи їх вирішення, а також законодавчі зміни, які наразі планують Міносвіти та Міністерство оборони України (Згідно Закону України «Про нацбезпеку» саме Міноборони визначає та реалізує політику в сфері освіти) у секторі спеціальної освіти, з засідання комітету ексклюзивно кореспондент АрміяInform.

Військові виші реформують за спеціальною програмою НАТО відповідно до цінностей і принципів країн-членів Альянсу

Директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України Володимир Мірненко зазначив, що в контексті реалізації курсу України до вступу в НАТО освіта, як базова інституція, має миттєво реагувати на нові виклики й гнучко трансформуватися. З огляду на це реалізація питань реформування системи професійної військової освіти України, як складової військової освіти, відбувається за підтримки фахівців Альянсу, а також реалізації програми НАТО DEEP − Ukraine, завдяки співробітництву в її межах можна говорити про системні зміни у військовій освіті і формування її нової парадигми, яка створює військову культуру, засновану на євроатлантичних цінностях та принципах.

 

− У Департаменті розроблена нова Концепція, яка визначає основні напрями подальшого розвитку військової освіти. Оновлену структуру цієї системи акцентовано на створенні багаторівневої професійної військової освіти відповідно до стандартів НАТО. Тобто, вона передбачатиме і набуття нових професійних компетентностей військовими фахівцями упродовж усієї кар’єри, − зазначив Володимир Мірненко.

Концепція замінить застарілу постанову Кабміну 1997-го й корелюватиме з оновленими системами кадрового менеджменту та грошового забезпечення ЗСУ. Вона унормує певні поняття, зокрема, нові для нашої освіти терміни «професійна військова освіта»  тощо. Адже одним із проблемних моментів у контексті реформування професійної військової освіти експерти вбачають саме застаріле чинне законодавство.

− Застаріле законодавство гальмує процес імплементації стандартів Альянсу і поєднання елементів формальної й неформальної видів спеціалізованої освіти. Наразі ми інтенсивно працюємо з профільним парламентським комітетом, щоб законодавчо врегулювати ці поняття, − сказав директор Департаменту ВО.

Нову концепцію створено з урахуванням рекомендацій координаційної групи експертів Міноборони, Генштабу ЗС України та країн-членів НАТО, яка реалізувала проведення інституційного аудиту професійної військової освіти.

За допомогою аудиту оцінено якість професійної військової освіти, її відповідність потребам та специфіці сил оборони, інтеграції України в Альянс, запропоновано низку практичних рекомендацій з її покращення.

Важливий момент у здобутті військової освіти − навчання офіцера впродовж усієї кар’єри

− Змін зазнає вся система вищої військової освіти, починаючи від тактичного рівня (бакалавра), до оперативного та стратегічного рівня (підготовка офіцерів вищого командування об’єднаних штабів та фахівців вищого керівного складу). У Міністерстві оборони уже впроваджена й успішно діє програма Курсів лідерства, яка готує офіцерів вищого керівного складу за рівнем L-3 та L-4, що реалізує один із основних меседжів нової системи професійної військової освіти – «Навчання військовослужбовців упродовж усієї кар’єри». Тобто, здобуття офіцером звання генерала не означає, що він може припинити навчання, − зазначив Володимир Мірненко.

Такий підхід дозволить сформувати висококваліфікований кадровий потенціал армії, забезпечить досягнення нею високого рівня реагування на нові виклики та загрози, які виникають в умовах гібридної війни.

− У країнах НАТО є посади, для яких визначено конкретний термін, який офіцер може на них перебувати. До прикладу, бойовий генерал на одній позиції може перебувати п’ять−шість років, не більше. Далі відбувається зміна керівного складу. Поясню чому. За п’ять−шість років на одній посаді керівник перестає помічати певні недоліки, які є в його організації, маючи досвід і відпрацьований алгоритм дій, може перестати належно оцінювати нові загрози й через це допускати помилки. Особливо це важливо там, де відбуваються бойові дії. Тому, найголовніше, що ротацію кадрів потрібно проводити на всіх рівнях, − зазначив Стасіс Палдунас.

Зважаючи на це, в усіх країнах НАТО прописано, що спеціальна військова освіта має бути інтегрована в загальнодержавну систему вищої освіти, але певним чином виокремлена з її загальної концепції.

− Багато повноважень у цьому контексті відведено міністру оборони. У межах чинного законодавства визначено, що він регламентує військову підготовку в навчальних закладах, визначає прийом, ротацію і підбір персоналу. Це дозволяє міністру і головнокомандувачу призначати найдосвідченіших для виконання тих чи інших завдань, − додав радник.

Одним із проблемних питань реформування професійної військової освіти експерти різних відомств вважають саме можливість реалізації спільного навчання їхніх офіцерів на базі одного з університетів оборонного відомства та викладання для всіх офіцерів різного профілю однакової освітньої програми.

− Усі ці відомства мають визначені специфічні завдання, які здебільшого різні. Збройні сили, Прикордонна служба, Служба зовнішньої розвідки, не кажучи про СБУ, МВС, ДСНС. Одні підрозділи виконують завдання з охорони державних кордонів, інші з захисту та оборони, чи ведуть роботу в сфері правоохоронної діяльності, ліквідації надзвичайних ситуацій. Тому, об’єднуючи усіх офіцерів під один курс, у одному навчальному закладі, треба врахувати всі особливості та визначити, до якого рівня кожному відомству можливо готувати своїх фахівців відповідно до поставлених завдань, − зазначив начальник управління професійної підготовки Адміністрації Держприкордонслужби України полковник Олег Фігура.

− Наразі Україна є чи не єдиною країною, де задіяні усі силові структури зі сфері оборони й безпеки. Участь у АТО/ООС − колосальний практичний досвід сумісного виконання важливих оборонних завдань. Але, з власного досвіду участі у цих операціях, зазначу, що через відсутність уніфікованої системи освіти вищого командного складу офіцерів різних структур безпеки і оборони, виникали труднощі в розумінні термінології, методів виконання спільних завдань. Офіцерам різних відомств доводилося «на ходу» переймати досвід та вчитися співпрацювати один з одним. Тому питання спільної підготовки, зокрема, вищого оперативного і стратегічного рівня усіх силових структур, безсумнівно, важливе. Для досягнення такої сумісності фахівців між собою та з фахівцями сил Альянсу є сенс провадити навчання в одному з вишів оборонного відомства із найкращою базою. Такий досвід успішно працює у країнах-членах НАТО, і ми готові його перейняти та імплементувати, − закцентував докторант Національного університету оборони України полковник Вадим Артамощенко.

− Якщо говорити про Сили оборони, участь в ООС – їхнє першочергове завдання. У секторі сил безпеки, безперечно, є певні відмінності. До прикладу, якщо розглядати закон «Про нацгвардію», там прописані 20 пунктів про її діяльність, і лише 2 − про участь в силах та засобах ООС.Зокрема, визначено, що офіцери Нацгвардії займаються здебільшого правоохоронною діяльністю. Відповідно навіть на етапі підготовки на оперативному рівні тут є специфіка виконання завдань. Чи зможуть офіцери Нацгвардії, навчаючись за програмою оборонного відомства, отримати достатню кількість фахової інформації, щоб стати командирами оперативного рівня у наших підрозділах? − зауважив заступник начальника Національної академії Національної гвардії України Олександр Морозов.

Стасіс Палдунас підкреслив: згідно з натовськими доктринами, підготовка спеціалістів для різних силових відомств і підготовка керівного складу чітко регламентована і має різні обсяги повноважень та завдань.

− Кожне відомство може здійснювати спеціалізовану підготовку своїх фахівців на тактичному рівні. Це рівень керування людьми, визначений як L-1, L-2. Рівні L-3, L-4 − рівні керування організаціями, цілими формуваннями. Тут є різниця. Вони спрямовані на те, щоб майбутні керівники цих організацій могли зрозуміти, як працює держава, які вимоги, цілі й завдання вона ставить перед сектором оборони й безпеки в цілому. Саме тому всі силові відомства мають навчатися спільно, − сказав Стасіс Палдунас.

Також він пояснив, що рівень L-3 передбачений для участі в об’єднаних операціях не лише під час бойових дій, а й у кризових ситуаціях, які можуть виникнути в державі.

− Слід розуміти, що взаємодіяти між собою мають не лише підрозділи, які виконують завдання в районі ООС, а й ті, які можуть залучати в кризових ситуаціях. Якщо раптом станеться якась аварія, братимуть участь усі силові відомства, не лише армія. Тому важливо, аби усі командири оперативно-стратегічного рівня могли розмовляти однією мовою, розуміти, як ухвалюють рішення на операційному рівні, − зазначив Стасіс Палдунас.

Литовський експерт додав: у країнах НАТО, зокрема балтійських, для підготовки фахівців оперативно-стратегічного рівня у відомствах існують синдикати. Тобто, вивчення сеціалізованих предметів на базі їхніх вишів або із залученням відповідних викладачів. Синдикати можуть становити 30−40% загального курсу, 60−70% − обов’язковий загальний курс навчальної програми для вищого командного складу. Рекомендовано проводити навчання військових, починаючи з рівня L-3 в одному навчальному закладі.

−Такі курси вже успішно впроваджені й діють у Національному університеті оборони імені Івана Черняховського. Маємо кілька випусків, − зазначив начальник науково-методичного центру організації освітньої діяльності Національного університету оборони України імені Івана Черняховського полковник Микола Паламар.

Іншою перешкодою на законодавчому рівні у впровадженні доктрин Альянсу очільники військових вишів вважають приналежність до загальнодержавної, тобто цивільної системи освіти. У ній прописана вимога, зокрема керівнику закладу освіту − 10 років викладацького стажу.З огляду на це, фахівцю з чудовою бойовою практикою потрапити на посаду очільника військового вишу просто неможливо. Доведеться такий тривалий час працювати лише в закладі освіти. Але в умовах сучасних викликів і загроз, стрімких змін, відсутність практичного досвіду значно відобразиться на ефективності керування освітнім процесом.

Для врегулювання цього питання, як зазначив Директор Департаменту військової освіти і науки Міноборони України Володимир Мірненко, планується зміна організаційно-штатних структур.

− Річна програма, яка торік вийшла під егідою Україна – НАТО і затверджена Указом Президента, передбачає вдосконалення оргштатних структур вищих військових навчальних закладів. Залучення науково-педагогічного складу з досвідом викладання в системі саме професійної військової освіти не передбачено. Натомість будуть потрібні викладачі-інструктори. Враховуючи, що в Міністерстві оборони має відбутися зміна системи грошового забезпечення, тобто його прив’язка відбуватиметься не до посади, а до військових звань, це дозволить проводити ротацію досвідчених кадрів. Раз на п’ять років у механізованій чи іншій бригаді має визначатися найкращий фахівець, якого залучатимуть до викладання як інструктора навчального закладу на курсах L-1,L-2. Тобто, викладач-інструктор на курсах професійної військової освіти не повинен буде мати стаж викладання.

Як розповів Володимир Мірненко, за результатами трансформації системи вищої військової освіти буде:

– створено єдину уніфіковану систему підготовки персоналу для сил оборони з урахуванням досвіду Альянсу;

– сформовано ефективну систему професійної військової освіти, яка інтегрована в державну систему освіти;

– досягнуто сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО шляхом впровадження в систему професійної військової освіти процесів планування та ухвалення військових рішень;

– забезпечено централізовану підготовку сил оборони оперативного та стратегічного рівня; реалізовано принцип «Освіта впродовж військової кар’єри»;

– забезпечено якість вищої та професійної вищої військової освіти відповідно до стандартів НАТО;

– створено умови для акредитації військової освіти у вищих навчальних закладах відповідно до потреб та специфіки сил оборони;

– створено передумови взаємовизнання сертифікатів у країнах-членах та союзниках НАТО.

У підсумку Стасіс Палдунас, який був у складі членів інституційного аудиту військових вишів і надавав рекомендації з упровадження у військову освіту натівських доктрин, заначив: наразі в Україні сектор освіти реформується відповідно до європейських та світових стандартів, і ми повинні й надалі йти за цим курсом.

− Україна обрала правильний шлях і зробила правильні кроки щодо зміни системи навчання, за якими ваші партнери вже з цікавістю стежать. За розвитком усіх структур. Розвивається не тільки вища освіта, а й професійна. І нині вам зупинитися не можна, − наголосив він.

На завершення Ірина Верещук додала, що ця зустріч дозволила звернути увагу на недоліки реформи спеціальної освіти в секторі безпеки та оборони.Тож парламентарі докладуть усіх зусиль, аби їх якнайшвидше вирішити й ще на крок наблизити Україну до членства в НАТО.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

Затримаго завідувачку відділення Львівської багатопрофільної лікарні, яка за 7 тисяч доларів обіцяла встановити групи інвалідності для військовозобов’язаного.

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

На тимчасово окупованих територіях України військові армії рф примушують місцеве населення працювати на їхнє військо.

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса

137 ОБМП

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Житомир

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Командиp танка (з pакетно-гарматним озброєнням)

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Водій – електрик – молодший спеціаліст, Водій

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Стаpший навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область