ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про екватор приписної кампанії… Або хто завтра служитиме у війську та поповнить курсантські лави

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Лютого 2021, 18:40

Цьогорічна приписна кампанія юнаків 2004 року народження, що триває в Україні, набрала обертів і дійшла свого екватора. Так, упродовж січня-березня у Хмельницькому до призовних дільниць буде приписано близько 1800 юнаків, яким у 2021-му виповнюється 17 років.

Дівчат на військовий облік поки не беруть

Військком Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник Валерій Цицюрський підкреслив, що взяття юнаків на військовий облік відбувається відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Дівчат на облік поки не беруть.

— Вони прибувають до нашого ТЦК та СП для проходження військово-лікарської комісії і визначення ступеня придатності до військової служби. Ми встановлюємо їхній рівень фізичної підготовки, вивчаємо морально-ділові, особисті якості. Наразі виклику на приписну кампанію у Хмельницькому підлягає близько 1800 допризовників, яким цього року виповниться сімнадцять років. Це переважно хлопці, які зареєстровані та проживають у місті Хмельницький, та ті, хто приїхав сюди на навчання з інших регіонів України. На кожного з них заповнять особову справу, видадуть приписне посвідчення — важливий документ, необхідний юнакам для реєстрації чи зміни місця проживання, подачі документів у виш та працевлаштування, — наголосив військовий комісар.

Повний медогляд — принципово

Голова військово-лікарської комісії Хмельницького ТЦК і СП лікар-хірург Станіслав Подлюк наголосив, що юнаки проходять повний медичний огляд дев’яти спеціалістів: стоматолога, отоларинголога, офтальмолога, травматолога, хірурга, невропатолога, психіатра, дерматолога та терапевта. Це принципово.

— Цикл проходження військової лікарської комісії для допризовників такий же, як і для призовників на строкову військову службу, контрактників чи вступників до військових навчальних закладів, — каже Станіслав Подлюк. — Відмінність лише в тому, що для 16 та 17-річних — це первинна постановка на облік. У разі виникнення якихось вад зі здоров’ям, ми направляємо їх на дообстеження в дитячі лікарні, де ті стоять на обліку. Є хвороби, які можна лікувати чи корегувати до настання призовного віку, а є підтверджені діагнози, з якими до війська зась. Таких юнаків визнають непридатними до військової служби. Типовими не лише для нашого регіону є чимало травматологічних, ортопедичних проблем: плоскостопість, сколіози, серцево-судинні захворювання, поганий зір. Такі захворювання напряму пов’язані з малорухливим способом життя, тривалим сидінням за комп’ютером, смартфонами, носінням кросівок замість правильного взуття.

Приписка рекрутингу не завада

Під час приписної кампанії до ТЦК і СП приїздять представники вищих військових навчальних закладів, проводять роз’яснювально-агітаційну роботу з рекрутингом кандидатів до своїх вишів.

Секретар приймальної комісії Житомирського військового інституту майор Костянтин Костін має чималий досвід у профорієнтаційній роботі з молоддю. Він жваво й цікаво займає слухацьку аудиторію. За допомогою аудіовізуальних прийомів, поширення поліграфічної продукції, кишенькових оголошень, розповідає юнакам про курсантські будні та свята на шляху до здобуття офіцерського звання у стінах житомирського вишу.

— Минулий рік на деякі спеціальності у нас був конкурс 4-5 осіб на місце. Це, зокрема, «Інформаційна боротьба і управління безпілотним літальним апаратом». Раніше у нас дівчата навчалися за квотами, а останні два роки вони вступають нарівні з хлопцями, без обмежень. Торік понад чверть кандидатів на вступ були саме дівчата. Найпопулярніший серед них фах у нас — «Технічний захист інформації», — ділиться офіцер.

Серед юнаків, які того дня пройшли приписку до призовної дільниці і уважно слухали офіцера з Житомира, був і 16-річний третьокурсник Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Миколай Роздорожний. Йому у травні виповниться 17.

Хлопець показує особову справу й висновок ВЛК: «Здоровий. Придатний до військової служби». Він з вибором уже визначився твердо, хоче стати курсантом факультету розвідки Військової академії (м. Одеса). Юнак із сім’ї військового. За дивним збігом обставин я знайомий з його батьком. Про старшого прапорщика Сергія Роздорожного ми писали у червні торік.

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Суми

Старобільський РТЦК та СП

контракт Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Кухар

від 20000 до 22000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Ярмолинці, Хмельницька область

Водій-механік аеродромно-технічної роти

від 20000 до 50000 грн

Львів, Львівська область

Військова служба за контрактом з початковою з/п від 51500 до 200000

від 51500 до 200000 грн

Хмельницький, Хмельницька область