ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

…Про 300 гектарів відповідальності з номенклатурою у майже 100 позицій

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 8 хв. 27 Лютого 2021, 13:55

Наше знайомство-розповідь – із однією з військових частини на Хмельниччині, головне завдання якої – зберігання, надійне утримання і забезпечення військових частин та підрозділів Збройних Сил інженерними боєприпасами та майном.

Військовим складом на території у 300 гектарів і з номенклатурою в майже 100 позицій від протипіхотних і до протитанкових мін командує підполковник Віктор Діхтяренко.

Особливість очолюваного ним господарства в тім, що цю частину розформовано у 2012 році, і після п’ятирічної перерви, щойно ухвалило відповідне рішення вище військове керівництво, у неї знову вдихнули життя.

– Насправді починати щось нове – непросто, але – цікаво, – каже Віктор Вікторович. – Наша територія оточена лісом. До ближчого населеного пункту звідси 6 кілометрів. Упродовж п’яти років адміністративна і технічна території, периметр, сховища охороняла спеціальна воєнізована варта. Ми, коли зайшли сюди на формування, побачили вільний від урбаністичного впливу молодий ліс. Навіть у щілинах між дорожніх бетонних плит, у тріщинах асфальту у всьому військовому містечку, на дахах адміністративних і господарських приміщень проросли кущі, повиростали дерева. Ось подивіться, що було і що є нині, – показує фотографії «до» і «після», що лежать на столі його робочого кабінету.

Для порівняння, завантаженість складів до розформовування була у 2,5 раза більша. Це винятково внаслідок утримання боєприпасів на відкритих майданчиках зберігання

Вхід на територію колись
Вхід на територію сьогодні

Зроблено немало, та плани ще амбітніші

Призначення цієї військової частини до 2012-го і тепер особливо не змінились, зменшились лише об’єми. Для порівняння, завантаженість складів до розформовування була у 2,5 раза більша. Та це виключно внаслідок утримання боєприпасів на відкритих майданчиках зберігання. Тепер такого немає. Частина формувалась чітко виходячи з вимог того, що просто неба тут боєприпаси не зберігатимуть. Це цілком правильне і логічне рішення з огляду на те, що Україна – країна, що воює. Усе зберігається в надійних, захищених, напівзаглиблених залізобетонних обсипних сховищах.

– Вікторе Вікторовичу, що вже зроблено в напрямку підтримання високого рівня живучості й над чим ще варто працювати?

– Зроблено чимало, а плани у нас ще амбітніші. Живучість, вибухопожежобезпека й надійність – головні наші завдання. Всі місця зберігання закриті й обслужені. Ми відновили усі шляхи до сховищ, пожежні водойми та щити, встановили систему блискавкозахисту, організували надійний перепускний режим на адміністративну і технічну території. Виконали чимало ремонтних робіт з відновлення автомобільної та спецтехніки, привели до належного стану будівлі й приміщення роти охорони, пожежної роти, заглибленого командного пункту, відділу зберігання. На черзі капремонт пожежного депо. Кошторисні призначення вже є – 27 мільйонів гривень – чекаємо коштів.

На поточний рік Центральним управлінням безпеки військової служби ЗСУ заплановано будівництво нового пожежного водогону, який забезпечить водою адміністративну і технічну території, обладнання наявних сховищ новою пожежною та охоронною сигналізацією. Вже розпочато підготовчі роботи з реконструкції й переобладнання огорожі усього периметру технічної території новою системою охорони та оборони.

Буде – трирівнева система з усіма видами і способами охорони, оборони з фотовідео фіксацією, системами раннього виявлення можливих порушень

Наразі зовнішній і внутрішній охоронні периметри технічної території – інженерні загородження, залізобетонні стовпи, колючий дріт, ягоза. А буде – трирівнева система з усіма видами і способами охорони, оборони з фото-відео фіксацією, системами раннього виявлення можливих порушень.

Щодо переліку робіт, де виконавцем є Квартирно-експлуатаційний відділ міста Хмельницький, у нас заплановано реалізація важливих завдань. Зокрема – ремонт і відновлення сучасної казарми на 200 осіб, гуртожитку на 30 кімнат, нової їдальні, медпункту, клубу військової частини, спортмайданчика. Штаб управління теж потребує ремонту – та його ми ремонтуватимемо в останню чергу.

Вже у травні 2021-го у штат частини введуть роту забезпечення живучості, що значно покращить можливості з належної організації і забезпечення надійного зберігання інженерних боєприпасів.

У нас торік був Командувач сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський. Він високо оцінив боєздатність і живучість військової частини і повністю підтримав необхідність збільшення штатної чисельності для нарощування спроможностей та створення на нашій базі Об’єднаного центру Командування сухопутних військ ЗС України.

– Як часто військовослужбовці тренуються правильно діяти під час виникнення позаштатних ситуацій?

– Через те, що ми внесені до переліку потенційно небезпечних об’єктів, у повсякденній діяльності керуємось планом антитерористичного забезпечення, планом ліквідації аварій і надзвичайних ситуацій. Залежно від кількості особового складу, що залучаємо, щотижнево, щомісячно, щоквартально і щорічно проводимо різні види перевірок, навчань і тренувань як самостійно, так і спільно з представниками Нацполіції, ДСНС, НГУ, СБУ.

У взводі забезпечення живучості є загін ліквідації надзвичайних наслідків. Він у режимі 24/7 готовий виконувати завдання за призначенням.

…Тепер квадрокоптери тут не літають

– Чи були випадки спроб порушення периметру, які сили і засоби маєте для їхнього виявлення та реагування?

– Після підривів сховищ з боєприпасами на арсеналі у Калинівці, що у сусідній з нами Вінниччині, ми перебували у стані підвищеної готовності. Організували і проводили посилену охорону периметру. Якраз у 2018 році наші чергові сили виявили кілька прольотів квадрокоптерів біля і над технічною територією складів. Ми їх виявляли, блокували, включали режим подавлення й знищували. Наша група розвідки і пошуку нічого тоді не знайшла. Вже згодом з’ясували, що обльоти в господарських цілях влаштували фермери сусідніх з нами сільгосппідприємств. Тепер над нами вони не літають.

– Вікторе Вікторовичу, ще скажіть про територіальне розміщення військової частини від найближчих населених пунктів, наскільки безпечна ця відстань?

– Як інженер, фахівець можу запевнити: боєзапас, який перебуває у нас на зберіганні, за будь-яких надзвичайних чи техногенних ситуацій не становить загрози населенню. До найближчого поселення – 6 кілометрів, а враховуючи тактико-технічні характеристики можливого розльоту осколків – цього цілком достатньо. У разі підриву окремого сховища, сусідні з ним об’єкти не детонуватимуть. Вони усі окремі, розташовані одне від одного на безпечній відстані.

– Як організована комендантська служба на вашому об’єкті?

– Комендантська служба з відповідним контрольно-пропускним режимом – окрема складова нашої безпеки і надійності. Крім власних сил і засобів, нам у цьому сприяють представники ВСП та СБУ. Вони здійснюють щоденний посилений контроль за пропускним режимом і утримання в належному стані усіх об’єктів. Проводять раптові перевірки чергових сил, влаштовують контрольні закладки навчальних вибухонебезпечних предметів в авто, що перетинають КПП частини тощо.

– Чи є брак з комплектацією посад, необхідних для підтримання надійного рівня живучості?

– Наразі виходимо на той рівень вимог Міноборони, Головнокомандувача і начальника Генерального штабу, аби мінімізувати кількість працівників ЗСУ. Ми ще маємо ВОХОР. Їх у травні звільнятимуть. Ці завдання і функції повністю переберуть на себе військовослужбовці майбутньої роти забезпечення живучості.

Великих проблем з комплектацією посад військовослужбовців немає. До нас ідуть люди. Багато є таких, хто служив тут до 2012-го, потім перевівся в інші військові частини, звільнилися – тепер повернулися. Маємо успішний досвід рекрутингу зі строковиками, які підписують контракт і залишаються у нас служити. А як розв’яжемо проблему з підвозом на службу й з неї наших військових з навколишніх сіл,  взагалі у нас не буде відбою від охочих.

Не приховую: для забезпечення живучості складу, певна кількість військовослужбовців, окрім безпосередніх обов’язків за посадами, мають і додаткові. Хтось через добу чи через дві заступає на бойове чергування. Ці вимушені навантаження викликані передусім необхідністю дотримання високого рівня живучості.

Та не все робиться в один день. Після встановлення сучасної охоронної системи периметру зменшиться потреба в залученні людського ресурсу для виконання спеціальних завдань. Як відремонтуємо гуртожиток, зможемо розмістити і поселити військовослужбовців як неодружених, так і сімейних. Із цього року перейшли на харчування за Каталогом. Маємо нове, сучасне варочне, холодильне й інше кухонне обладнання, але приймаємо їжу у старій їдальні, яка не відповідає сучасним вимогам. На черзі затверджений і погоджений проєкт ремонту приміщення, де буде нова їдальня. Нам є над чим працювати і до чого прагнути. Найголовніше – є колектив, який це розуміє, підтримує й щоденно працює на перспективу.

85% особового складу військової частини мають бойовий досвід участі в районі АТО/ООС. 2019 і 2020 роки ми на ротаційній основі комплектували бойові військові частини Сухопутних військ, які виконують завдання в районі операції Об’єднаних сил.

– Дякую за розмову!

Парк колись
Парк сьогодні

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Молодший інспектор прикордонної служби у Білгород-Дністровський

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Стрілець-гранатометник (морська піхота)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Заступник командира стрілецької роти 155 об ТрО

від 25000 до 55000 грн

Степанівка, Сумська область

Мережевий інженер

від 55000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область