ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: корвети нового покоління, перспективний БПЛА та модернізована система протиракетної оборони

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 6 Лютого 2021, 8:15

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про модернізацію танків, ремонт кораблів і сучасний морський патрульний літак.

На німецького «леопарда» надягнуть ізраїльську «вітрівку»

Німецькі танки Leopard 2 отримають ізраїльський комплекс активного захисту (КАЗ) Trophy («меіль руах» — вітрівка). Як повідомляє Міноборони ФРН, бюджетний комітет Бундестагу схвалив виділення коштів на закупівлю ізраїльських систем активного захисту.

Кількість систем, що буде придбана, терміни поставки та вартість угоди не розголошуються. У контракт, окрім безпосередньо комплексів, запчастин до них, боєприпасів тощо, включено навчання екіпажів і обслуговуючого персоналу.

У німецькому військовому відомстві уточнили, що для установки КАЗ на танки потрібна невелика модернізація, яка полягає у встановленні додаткового джерела живлення. Відзначається, що комплекс встановлюватиметься на танки Leopard 2A6 Сухопутних військ Німеччини. За наявними даними, нині в Бундесвері налічується 155 танків Leopard 2A6, 50 машин модифікації «2A6M» і 20 Leopard 2A7. 176 бойових машин розподілені між чотирма танковими батальйонами. Решта техніки виконує функції навчальної у відповідних з’єднаннях.

Про те, що Німеччина розглядає комплекс активного захисту Trophy для установки на свої танки, стало відомо ще на початку 2019 року. Тоді ж німецька компанія Krauss-Maffei Wegmenn оголосила про спільні з Rafael Advanced Defense Systems випробування системи Trophy на танку Leopard 2.

Передбачається, що до 2023 року Бундесвер отримає перший підрозділ танків Leopard 2 зі встановленою системою активного захисту для використання їх у Спільній цільовій групі НАТО.

ВМС Польщі отримали капітально відремонтований штабний корабель

На польській верфі PGZ Stocznia Wojenna у Гдині відбулася передача ВМС Польщі штабного корабля протимінної оборони «Контрадмірал Ксаверій Черницький», що пройшов капітальний ремонт. Як зазначає Navy Recognition, це один з найбільш активно використовуваних кораблів польського флоту.

Контракт на капремонт корабля уклали в березні 2019 року. Спочатку тривалість ремонту оцінювалася в 16 місяців, але потім її на пів року збільшили. Це було пов’язано з необхідністю значно розширити обсяг робіт, включаючи заміну всієї бортовий кабельної розводки загальною протяжністю близько 100 км. Крім того, на завершальному етапі процес сповільнився з причини обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19.

На кораблі виконані не лише типові сервісні роботи, а й унесено значну кількість змін, що полегшують виконання повсякденних завдань і підвищують комфорт екіпажу. Зокрема запроваджено нові цифрові системи, замінено носовий підрулюючий пристрій, встановлена сучасна система кондиціонування та вентиляції. Крім того, корабель отримав нову систему контролю роботи двигуна, яка підвищує ефективність і знижує ризик відмовлення під час роботи. Також замінені практично всі трубопроводи, проведений невеликий ремонт корпусу.

Повна водотоннажність цього корабля — 2382 тонни, довжина — 73,8 метра, ширина — 13,8 метра. Максимальна швидкість — 14 вузлів. Екіпаж — 46 осіб. Корабель озброєний 23-мм спареною артустановкою та двома пусковими установками зенітних ракет «Стріла-2М».

ВПС Великої Британії поповнилися п’ятим «Посейдоном»

На авіабазу «Лоссімут» у Шотландії після перельоту зі США прибув п’ятий (з дев’яти замовлених) морський патрульний літак нового покоління P-8A «Посейдон». Переліт зайняв близько восьми годин. Про це повідомило командування ВПС Великої Британії.

Загальна вартість розроблення й постачання літаків ВПС Великої Британії, включаючи навчання особового складу, створення інфраструктури та обслуговування на базі «Лоссімут», оцінюється в 3,7 млрд фунтів стерлінгів.

Передбачається, що останні «Посейдони» здійснять переліт на згадану авіабазу у 2021 році: один літак прибуде до кінця червня, два — до кінця жовтня, а останній — до кінця року.

Командування ВПС Британії 1 квітня 2020 року оголосило про досягнення британським парком літаків «Посейдон» початкової готовності до бойового застосування. Повної готовності до бойового застосування літаки повинні досягти у 2024 році.

Нові літаки мають стати елементом захисту двох нових авіаносців класу «Квін Елізабет». Вони дають змогу визначати місцеперебування й супроводжувати підводні човни противника, виявляти надводні кораблі й розширять можливості з ведення розвідки та проведення пошуково-рятувальних операцій на морі. P-8A британських ВПС відповідатимуть тим самим стандартам, що й літаки, які перебувають на озброєнні ВМС США. Передбачається, що літаки будуть озброєні торпедами Mk.54 і протикорабельними ракетами «Гарпун» і зможуть нести до 129 гідроакустичних буїв.

Індія презентувала власний перспективний БПЛА Warrior

На міжнародній виставці Aero India – 2021, яка проходила в Бангалорі, індійське державне авіапромислове об’єднання Hindustan Aeronautics Limited (HAL) уперше представило повнорозмірний макет безпілотного літального апарата Warrior. Цей БПЛА розроблений у рамках перспективної програми Combat Air Teaming System (CATS), що реалізовується вже близько п’яти років.

Як повідомляється, перший етап ДКР за програмою CATS розрахований до 2024 року, після чого планується перехід до технічного проєкту, а початок льотних випробувань повномасштабного дослідного зразка запланований приблизно на 2025-2026 роки.

БПЛА Warrior призначений для взаємодії насамперед з індійськими винищувачами HAL Tejas, а потім уже з перспективними індійськими бойовими літаками. При цьому заявлено, що один Tejas буде здатний керувати діями кількох БПЛА Warrior.

БПЛА Warrior повинен бути відносно невеликим апаратом з максимальною злітною вагою 1300 кг. За даними індійських ресурсів, його планують оснастити двома індійськими малогабаритними турбореактивними двигунами HAL РТАЕ-7 тягою по 400 кг. Заявлено, що максимальна дальність польоту становитиме до 800 км, а тривалість — до 80 хвилин.

Апарат виконаний із широким застосуванням технології малопомітності й має нести озброєння загальною масою до 250 кг у двох внутрішніх відсіках і під крилами, включаючи керовані ракети класу «повітря-повітря» і «повітря-земля». На представленому на виставці макеті Warrior у двох внутрішніх бічних відсіках озброєння перебувають по одному макету індійської перспективної малогабаритної крилатої ракети DRDO Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) масою 125 кг, а під крилом викладені, зображуючи зовнішню підвіску, дві перспективні індійські ракети малої дальності класу «повітря-повітря» DRDO Next Generation — Close Combat Missile (NG-CCM) з інфрачервоною системою наведення. Також заявлено, що БПЛА має бути оснащений бортовою РЛС.

Для ВМС Швеції побудують корвети нового покоління

Компанія з оборони й безпеки Saab отримала замовлення від Шведського управління матеріально-технічного постачання (FMV) на надводні кораблі й корвети наступного покоління. Відповідно до пресрелізу компанії, загальна вартість контрактів становить 22,5 млн доларів (190 млн шведських крон).

— Ці контракти є важливим кроком уперед у підвищенні бойової спроможності Швеції на надводних кораблях, оскільки він включає модернізацію наявних корветів, а також створення корветів наступного покоління. Корвети Visby були першопрохідцями протягом 20 років і після проміжних оновлень вони будуть добре оснащені для виконання поставлених завдань у майбутньому. Досвід і знання, накопичені протягом тривалої експлуатації корветів класу Visby, будуть використані під час розроблення Visby Generation 2, — зазначив Ларс Тоссман, глава бізнес-напрямку компанії Kockums.

До речі, Visby Generation 2 є подальшим розвитком версії корветів класу Visby. Їх планують оснастити останньою версією протикорабельних ракет RBS-15 та новими легкими торпедами SLWT від Saab.

Загалом оновлення кораблів має на меті зробити всі п’ять корветів цього класу оперативно актуальними після 2040 року.

В Ізраїлі випробували модернізований «Залізний купол»

Міністерство оборони Ізраїлю оголосило про успішне завершення серії льотних випробувань модернізованої версії системи протиракетної оборони (ПРО) Iron Dome («Залізний купол»). Відповідно до оприлюдненого пресрелізу, під час цих випробувань були змодельовані складні загрози, з якими система ПРО може зіткнутися під час конфлікту — на суші або на морі. Також повідомляється, що модернізована версія Iron Dome, як очікується, буде передана ВПС Ізраїлю для оперативного використання. Передбачається, що Iron Dome також буде інтегрований і встановлений на ізраїльські корвети типу «Саар-6».

Загалом система «Залізний купол» призначена для перехоплення та знищення ракет малої дальності й артилерійських снарядів, випущених з відстані від 4 до 70 кілометрів (43 милі).

До речі, кожна батарея «Залізного купола» складається з радіолокаційної станції і трьох пускових установок з 20 ракетами-перехоплювачами «Тамір». Причому РЛС здатна розраховувати траєкторію руху ракети. Якщо ракета впаде в ненаселений район, система не дає команди на перехоплення.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас в Telegram
Президент: Головне зараз — швидкість постачання зброї для наших воїнів

Президент: Головне зараз — швидкість постачання зброї для наших воїнів

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що головне зараз — швидкість реалізації домовленостей із партнерами про постачання зброї для наших воїнів, подолання всіх російських схем обходу санкцій та пошуку політичних рішень для того, щоб захистити життя від російського терору.

Окупанти витратили майже 10 мільйонів доларів на обстріл складу зі зламаною автотехнікою

Окупанти витратили майже 10 мільйонів доларів на обстріл складу зі зламаною автотехнікою

російська федерація нанесла удар по місцю зберігання виведеної з ладу автомобільної техніки у місті Одеса.

Закон про мобілізацію: які зміни ухвалив парламент

Закон про мобілізацію: які зміни ухвалив парламент

Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний Президентом України, вступить в дію вже з 18 травня.

В Одесі затримали зрадника, який наводив ракети на прокуратуру, щоб помститися за судимість

В Одесі затримали зрадника, який наводив ракети на прокуратуру, щоб помститися за судимість

Служба безпеки затримала ще одного агента фсб, який готував нову серію ракетно-дронових ударів по Одесі.

DOT запрошує компанії до ринкових консультацій щодо постачання харчування для ЗСУ на друге півріччя

DOT запрошує компанії до ринкових консультацій щодо постачання харчування для ЗСУ на друге півріччя

Державний оператор тилу (DOT) розпочав ринкові консультації з потенційними постачальниками для забезпечення Збройних Сил України харчуванням на друге півріччя 2024 року.

Вранці ворог здійснив ракетний удар по Одесі, є постраждала

Вранці ворог здійснив ракетний удар по Одесі, є постраждала

Сьогодні, 24 квітня, о 7-й ранку російські загарбники завдали чергового ракетного удару по Одесі. Внаслідок атаки постраждала жінка.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор наведення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир зенітного артилерійського відділення

від 23000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Тракторист, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Навідник-оператор, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Одеса

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець в сили оборони

від 21000 до 50000 грн

Калинівка, Вінницька область