ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Майже 50 бійців прорвалися з оточення верхи на пошкодженому танку» — майор Олег Яковенко

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Лютого 2021, 20:19

Про запеклі бої поблизу Рідкодуба на початку 2015 року ми вже писали.

Про інші події того дня розповідає колишній командир роти 17-ї танкової бригади майор Олег Яковенко.

— Бої були запеклі. Ми майже втратили рахунок дням і ночам. Я тоді був старшим лейтенантом і командував навіть не ротою, а її залишками. Бій ішов уже безпосередньо за Рідкодубом. Був пошкоджений танк «Ластівка». Мій друг старший лейтенант Олексій Вакульчук загинув, а лейтенант Олександр Константинов, який був у тому бою навідником, зазнав важких поранень. Ми встигли його та ще кількох поранених евакуювати, але це був останній прорив. Пробитися до нас колона з боєкомплектом уже не змогла. Наша група опинилася в оточенні.

У Рідкодубі залишалися бійці 17-ї танкової, 128-ї гірсько-піхотної та 25-го батальйону «Київська Русь».

Єдиний танк, здатний рухатись — пошкоджена «Ластівка». Механік-водій сержант В’ячеслав Парахін під час бою трощив танком будинки, де ховалися бойовики й росіяни, тому радіатори були забиті уламками цегли, глиною, землею, але машина перебувала на ходу.

Як пригадує Олег Яковенко, «з моїм мехводом Олександром Шаповалом ми залишилися удвох — навідника поранено, а танк підбили. Коли підійшов до «Ластівки», навіть очам не повірив: він був буквально обліплений людьми. Не було видно броні — купа людей, бруду, зброя, бинти, кров… До нас гукають: «Командире, сідай». Розумію, що всі можливості до спротиву вичерпано, боєкомплект лише до стрілецької зброї, та і його обмаль. Треба рятувати людей. І ми вирушили на прорив.

…Навкруги чулися вибухи — по Рідкодубу били з двох напрямків. Наші артилеристи ставили загороджувальний вогонь, відсікаючи росіян, що вже зайняли Нікішине, а росіяни — щоб до Рідкодуба не прорвалося підкріплення.

Парахін обережно рушив танк з місця. Бійці трималися хто за що, утримуючи один одного. Останніх «пасажирів» підібрали вже біля вокзалу — поспіхом забинтованих, з бурими плямами крові на пов’язках…

З правого боку на горі вже були росіяни — вони почали вести вогонь спочатку зі стрілецької зброї, потім підтягнули гранатомети.

Усі, хто тоді вижив, були одної думки: якби не майстерність В’ячеслава Парахіна, не вийшли б!

Перша граната з РПГ лягла поруч із танком, від другої теж вдалося відхилитися. Танк ішов, рискаючи праворуч, ліворуч, то уповільнюючись, то набираючи хід. Справа по ходу вже були росіяни. Усі, хто міг, вели вогонь, збиваючи приціли ворогу. Гранати падали неточно, але поруч. На кулі, що свистіли навкруги, вже не звертали уваги.

Нарешті, рятівний пагорб і якась канава. Тут танк остаточно заглух.

На запитання «чи можливий рух?», Парахін лише похитав головою…

— Усе. Потяг далі не йде. Звільніть вагони… — хрипко скомандував Олег Яковенко.

Побитий, з уламками будинків на броні, заляпаний кров’ю, з простреленою баштою, залишками турелі кулемета й пониклою гарматою танк скособочено завмер. Хтось торкнувся розпеченого від невпинної стрілянини ствола одного з автоматів і скрикнув від болю. Хтось плюнув… Кисло пахло порохом, солодкувато — дизельним вихлопом, вогко — землею й мокрою цеглою.

Ті декілька кілометрів під вогнем — мабуть, одна з найстрашніших доріг, якою пройшли ці люди у своєму житті…

Впритул до правої гусениці зібралися всі, хто виходив з Рідкодуба разом з танкістами. Було холодно… Над головами посвистували кулі, але високо й майже безпечно. Деякі влучали в башту, одна дзенькнула по відкритому люку й упала всередину танка. Ще одна вдарила у коробку ДЗ і зрикошетила від неї.

І тут у небі моторошно завило. Перша міна гепнула з великим перельотом. За нею прилетіло ще три — і вибухи лягли, як по лінієчці.

Олег Яковенко пригадує:

— Я тоді зрозумів, що з боку Нікішиного працюють мінометники й що довго в цій канаві не висидіти — поб’ють. Вихід залишався єдиний — відходити пішки. Поранених вели під руки, когось несли. Коли відійшли на певну відстань — вогонь по нас припинився. Мабуть, ми вийшли з поля зору коригувальника. Йшли довго. Виснажені були всі, але відпочивати не могли. Пити хотілося неймовірно — навіть пили воду з калюж. Нам пощастило — ми побачили пошкоджений і застряглий у багнюці танк. На щастя, в ньому працювала рація. Ми вийшли на зв’язок із 30-ю бригадою, і нас почули! Незабаром підскочили дві «мотолиги». Якось на них розмістилися і вже доїхали до Хреста, де був штаб. Пам’ятаю, як довго шукав місце, де працює стільниковий зв’язок — вежу вже було повалено. Насилу додзвонився до дружини, сказав, що живий, попросив зателефонувати дружині Шаповала і зв’язок обірвався.

Яковенко доповів начальнику штабу бригади Олександрові Салтицькому про вихід групи.

Уночі приїхали на «Уралі» заступник комбата майор Олексій Рогожников і заступник з технічної частини майор Ігор Голембйовський і забрали своїх у розташування батальйону.

Ті декілька кілометрів під вогнем — мабуть, одна з найстрашніших доріг, якою пройшли ці люди у своєму житті.

Нині майор Олег Яковенко продовжує службу у військкоматі, але це вже інша історія.

Фото автора та з архіву Олега Яковенка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший механік, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Пиляр

від 20500 до 22000 грн

Дубно

Військова частина А0451

Старший стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Водій (військовослужбовець)

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 обр СВ ЗСУ

Оператор-дешифрувальник (БпЛА), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО