ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Кіл-хаус»: військові правоохоронці застосовують силу

Навчання та тренування
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Лютого 2021, 20:22

Близько двадцяти курсантів проходять курс фахової підготовки рядового складу в Навчальному центрі Військової служби правопорядку у Львові.

Навчання триває два місяці, воно ідентичне до вишколу, який проходять військові поліцейські армій країн НАТО. Курс складається з одинадцяти модулів. Військові правоохоронці вивчають мінну безпеку, дії патрульного на місці злочину, законодавство, тактичну медицину, утримання військовослужбовців, дотримання Правил дорожнього руху та багато іншого.

Нині курсанти завершують навчання за модулем «Застосування сили».

— Його вивчають три тижні, перші три дні — теоретичні заняття, далі — лише практика, — розповідає сержант-інструктор циклової комісії військово-спеціальних дисциплін прапорщик Олександр Малонос. — Розпочинаємо з найпростішого: розповідаємо курсантам, який вони повинні мати вигляд, яким чином розміщуватися відносно до порушника, як з ним комунікувати, як зрозуміти його поведінку, аналізуючи мовлення та жести. Йдемо за зростанням. Вчимо діяти у ситуаціях, коли порушник чинить слабкий опір, далі — коли є агресивним і може загрожувати життю та здоров’ю військового правоохоронця. Наприкінці навчаємо діяти у ситуаціях, коли треба застосовувати вогнепальну зброю.

Завершальні заняття модуля «Застосування сили» проходять у нещодавно відкритому ситуаційному центрі. Він має приміщення для тимчасово затриманих осіб, кімнати проведення допиту та обшуку, приміщення чергової зміни, навчальний клас і приміщення типу «кіл-хаус» для відпрацювання вправ з бойової роботи в будівлях.

— Наш «кіл-хаус» обладнаний аналогічно до подібних навчальних об’єктів в арміях США, Канади та інших країн НАТО, — каже Олександр Малонос. — Це мережа коридорів і кімнат, у яких є мішені з радіокерованими підйомниками і можливістю зміни позиції. Тут є спеціальний генератор, який створює нешкідливий для організму дим. Ми можемо регулювати рівень задимленості приміщень, рівень освітлення. Спеціальний стробоскоп генерує спалахи різної частоти та інтенсивності. Тут ми навчаємо курсантів базових навичок, які потрібні під час обшуку приміщення: як діяти у складі групи з чотирьох військовослужбовців, як заходити у приміщення, як реагувати на загрози, як взаємодіяти. Сьогоднішня тема — вхід у приміщення. Наголошую, ми не навчаємо курсантів штурмових дій і зачистки будівель. Наше завдання — навчити їх заходити у приміщення, якщо там є загроза. Наприклад, якщо є ймовірність, що у будинку переховується військовослужбовець, який самовільно залишив військову частину зі зброєю. Це елементарні базові знання, які можуть врятувати життя військових правоохоронців та допомогти їм виконати поставлене завдання.

У розпорядженні курсантів два види зброї: страйкбольна — стріляє пластиковими кульками та пейнтбольна — кулями з фарбою. Влучання таких куль досить болісне для людини.

— Використовуючи таку навчальну страйкбольну або пейнтбольну зброю, курсанти відчувають на собі біль від кожного влучного пострілу, — розповідає інструктор навчального взводу старший солдат Олексій Мартиненко. Він сьогодні виконує роль злочинця, який переховується у будівлі та чинить збройний опір.

— Це відчуття болі від влучання, реалістичності загрози змушує їх діяти дуже обережно, виважено, практично стирає різницю між навчальним і реальним боєм, дає розуміння, що будь-яка помилка під час виконання завдання може стати фатальною, — каже Олексій.

Серед двадцяти курсантів — старший солдат Євгенія Сопільниченко. Вона єдина жінка у групі. Обшук приміщення, як і всі інші вправи й завдання, вона виконує нарівні із чоловіками.

— Це навчання дуже корисне для мене та всіх курсантів, — ділиться враженнями Євгенія. — Це нові дуже корисні знання й досвід. Плюс до того — тут навчають працювати в команді, створювати колективи. Звісно, що злагодженій команді легше виконати завдання.

Модуль завершується фінальним іспитом. Під час нього курсантів оцінюють за комплексними критеріями. Вони діють за сценарієм, який передбачає відпрацювання всього, чого їх навчали впродовж трьох тижнів. Це комунікація з порушником, оцінювання загрози, вибір спеціального засобу, ухвалення рішення на застосування наручників, кийків, зброї. Викладачі також оцінюють вміння курсантів не застосовувати надмірну силу, навички подолання стресу й контролю своїх емоцій. Адже кожне затримання порушника супроводжується стресом.

Після завершення двомісячного курсу курсанти повернуться до своїх підрозділів Військової служби правопорядку. Вони матимуть ті ж навички, що і їхні колеги — військові поліцейські з армій країн Північноатлантичного альянсу.

Навчальний центр ВСП був створений у 2017 році за стандартами НАТО. Відтоді підготовку в ньому пройшли більше півтори тисячі військовослужбовців Військової служби правопорядку ЗС України.

Фото і відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення далекого стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби, кухар

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Інспектор прикордонної служби, фельдшер

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Інструктор навчального взводу

від 22000 до 42000 грн

Васильків, Київська область

Вогнеметник у ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Самбір, Львівська область

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Заряджаючий, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область