ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

«Каталог» – точка неповернення до анекдотичного «Дріб-16» чи кислого овочевого рагу…

19 Лютого 2021, 17:34

Ракетна бригада імені святої Варвари, що дислокується на Хмельниччині, вже давно харчується за Каталогом, а саме з літа 2017-го. Офіцери й контрактники про загальновійськову норму №1 пам’ятають і згадують про неї виключно негативно.

«А що там було доброго, – а нічого! Хліб з маслом, каша якась чи овочеве рагу, чай або компот із сухофруктів!..» – згадує роки з 1997 до 2017-го сержант Василь Мукомела, який на собі перевірив і знає всі «принади» харчування у війську, бо служить вже давно. – Тепер їмо так, як вдома не завжди є можливість!

Ракетна бригада «Свята Варвара» однією з перших у Збройних Силах перейшла на експериментальне харчування за Каталогом. І тамтешній начальник продовольчої служби пам’ятає і знає про всі нюанси, підводні течії, проблеми старої системи і відверто боїться (бо не варто) вертатися до старої норми №1.

– Наша бригада однією з перших у війську почала харчуватися за Каталогом продуктів. Сталося це у 2017 році, – пригадує начпрод бригади капітан Дмитро Новосьолов. – Ми стартували літом 2017-го. Багато ЗМІ тоді чекали проблем через перехід чи навпаки – голосних досягнень. Перехід у харчуванні вітчизняного війська, наближений до стандартів НАТО, викликав тоді величезний інтерес на регіональному та всеукраїнському рівні. За нами слідкували! – каже офіцер.

Страву перед вжитком перевіряють троє…

Перед тим, як страва потрапить на стіл до наших військовослужбовців, її перевіряють троє – я (черговий лікар), черговий офіцер частини і відповідальний офіцер управління бригади, – каже санінструктор медпункту бригади сержант Іван Фортов. – Раз на тиждень і комбриг особисто знімає пробу з приготованого обіду. Дивимось, чи є серветки, перець, сіль, чи чистий стіл. Так само перевіряємо овочевий, м’ясний, рибний цехи, чи немає там бруду й пилюки. З черговим частини перевіряємо якість їжі. Я – на смак, запах, органолептично, лабораторно. Запис у книзі контролю приготування їжі роблю. Доброякісно чи ні, та фіксую всі зауваження до їдальні в журналі обліку.

– А чи змінилися вимоги з початком пандемії? – запитую в лікаря.

Так, звісно. Перевіряю в їдальні проміжок між столами, який має становити півтора метра. За столом має сидіти один військовик. Входячи до їдальні, усі мають бути в масках, де роздають їжу – так само. Лиш коли до столу дійшов, можеш маску зняти. Є певні обмеження у кількості людей, які можуть водночас перебувати в їдальні, тому відпрацювали чіткий графік прийому їжі підрозділами.

-Хто харчується в їдальні впродовж доби? – запитую в начальника продовольчої служби.

Він каже, що у військовій частині понад 450 військових щодня харчуються обідом. Снідають і вечеряють десь пів сотні, це переважно контрактники та офіцери з-поміж добового наряду.

– Крім військовослужбовців бригади також годуємо одну з військових частин Сил спеціальних операцій. Їхній раціон нічим не відрізняється від нашого. Усі їдять смачно, корисно, поживно. Меню складається з обов’язкових і додаткових страв. Обов’язкові – перша страва, друга на вибір, м’ясна й салат на вибір. Додаткові – фрукти, овочі, йогурти, будь-яка м’ясна нарізка тощо, асортимент великий.

Офіцери, які проживають далеко за межами частини і не встигають за обідню перерву пообідати вдома, їдять в нашій їдальні. Для цього вони за добу (щонайменше) пишуть відповідний рапорт і ми включаємо їх до загальної кількості охочих. Вартість обіду – 32 гривні для офіцерів. Весь добовий наряд, включаючи офіцерів, і всі контрактники харчуються безплатно.

На добу раціон військовослужбовця становить 84,50 грн з урахуванням податку на додану вартість. Цих коштів недостатньо, відверто кажучи. Та порядком застосування Каталогу дозволено певну гнучкість у підході до планування харчування.

– А чи є вимоги до калорійності їжі, яку подають військовослужбовцям?

– Калорійність – від 3,5 до 6 тисяч кілокалорій. Ми чітко дотримуємось цих вимог та сезонних потреб людського організму у споживанні того чи іншого продукту. Начальник медслужби рекомендує у плануванні місячного меню включати певні продукти відповідно до асортименту Каталогу. Це дає можливість збалансувати раціон відповідно до сезону. Зимою – це апельсини, мандарини, ківі, яблука, влітку – полуниця, черешня, вишня, кавун, диня.

Завжди напоготові двотижневий запас

– Чи є якісь переваги в харчуванні за старою системою, коли військовослужбовці харчувались за загальновійськовою нормою №1?

– Якщо відверто, то будь-яких «плюсів» у колишній системі немає, якщо її порівнювати з нинішньою.

Маємо надсучасне холодильне обладнання зберігання продуктів, варильні системи для приготування їжі, сучасні мийки, інше устаткування.

При харчуванні за каталоговою системою я замовляю той асортимент і кількість продуктів, які вважаю за потрібне зберігати на складі й використовувати в організації безперебійного харчування. Не зважаючи на сезон і враховуючи перехідний запас на воєнний стан.

Ми у штаті тримаємо військових кухарів, які щодня вдосконалюють навички як у пункті постійної дислокації, так і в районі ООС. За системою аутсорсингу штатних кухарів не утримували. Відповідно – був певний ризик у браку підготовлених кухарів на випадок харчування в польових умовах чи в районі виконання бойових завдань А це дуже важлива складова бойової готовності військової частини.

– Як здійснюєте контроль якості наданих продуктів?

– Ми робимо замовлення певного переліку продуктів, їхньої кількості і якості. Попередня заявка подається за місяць, остаточна і уточнена – за сім діб. Фірма привозить продукти на склад. Водій насамперед на нашу вимогу пред’являє санітарний паспорт на авто, санітарну книжку. Далі перевіряють відповідні накладні, довідки, сертифікати і акти, які супроводжують ці продукти. Сертифікат якості, протокол дослідження з вказанням відповідності ДСТУ і придатність до вживання.

Якщо продукт не відповідає заявленим вимогам, його повертаємо постачальнику. Складаємо «Акт про порушення договірних зобов’язань». На каталоговій системі харчування ми з серпня 2017 року. Відтак, з серпня по грудень 2017-го склали 36 таких актів. У 2018–2019 рр. – 16 актів. Торік ми склали 39 таких реагувань. У фірми є 24 години для проведення заміни продукції (товару). Щороку фірми змінюються. Договір укладає Департамент держзакупівель через «Прозоро».

– А як в ООС організовується харчування, чи під час навчань або тренувань, коли підрозділи висуваються із ППД у заданий район?

– Планування так само відбувається через продслужбу бригади. Розкладка продуктів, місце і час постачання планую я і визначаю фірмі дату, час та місце. Так само за 7 робочих днів. Телефоном контактую з менеджером у певному регіоні України, вказую йому що, де і коли.

Звісно, бувають проблеми, переважно пов’язані зі строками, адже наказ з вищого штабу на переміщення визначених підрозділів часто надходить за добу чи дві. Та саме для таких випадків і створюємо відповідний двотижневий запас продуктів, про що я згадував. Запас має тривалий термін зберігання – заморожене м’ясо, риба, консервація, овочі та фрукти. А тоді вже і фірма: «Тут як тут»!

Наші кухарі ніколи не підведуть

– Ваші кухарі, хто вони?

– Наші кухарі – хлопці й дівчата, які ще до призову на військову службу за контрактом пройшли підготовку та навчання і мають відповідні дипломи про завершення профільних навчальних закладів. Браку в кухарях немає, всі посади укомплектовані. Усі вони в червні-липні 2017 року пройшли навчання на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Якщо прибувають нові, вони так само проходять через навчальний Центр у Старичах. Це всі командири відділень господарчого взводу. Крім того, раз на пів року вони проходять там фахову підготовку. Все серйозно і надійно.

– У районі проведення ООС хто працює?

– В ООС відряджаємо найкращих і найдосвідченіших 2-3 кухарів. Як правило, відправляємо з ними одного чи двох молодих, аби підготувати надійну зміну і бути впевненими у завтрашньому дні.

На випадок форс-мажору періодично проводимо практичні навчання й тренування кухарів тут, у ППД. Трапляється, місто відключає нас від електропостачання чи водовідведення. Тому, аби не втрачати вмінь і навичок, розгортаємо польові кухні й готуємо сніданки, обіди і вечері в польових умовах. Від цього лише виграємо, а наші військовослужбовці мають впевненість, що кухарі ніколи не підведуть.

Водночас тимчасовий виконувач обов’язків заступника командира з тилу – начальника тилу бригади майор Ярема Філяк наголосив: за каталоговою системою харчування в районі виконання бойових завдань сума добового харчування на особу з 84 гривень може зрости до 104 гривень, залежно від відстані від переднього краю нашої оборони.

– На моє глибоке переконання, каталогова система – це один із практичних кроків інтеграції вітчизняного війська до системи логістичного забезпечення натовського зразка. Пригадайте, скільки анекдотів, побрехеньок і «бувальщин» крутилося навколо харчування солдатів радянської армії, у спадку якої ми були до початку російсько-української війни. Кожна мама, переживаючи за сина, який пішов до війська, насамперед цікавилася – як годують. До парадоксів доходило, коли наші військові під час спільних багатонаціональних навчань бачили багатий стіл американського військового і поглядали на свій бідний стіл, – пригадує офіцер і запевняє: «Каталог» – це точка неповернення. Досить анекдотів про перловку «Дріб-16», кислу капусту, яку пхали на сніданок як гарнір, в обід у капусняк і увечері додавали до картоплі з горошком, вишукано називаючи страву «овочеве рагу».

Настав час і нам пишатися досягненнями. Вважаю, що ми гідні кращого. І саме нинішній підхід у харчуванні військовослужбовців за каталогом продуктів є нічим іншим, як доказом набуття спроможностей нашого війська рухатися чітким курсом розвитку.

Фото автора

30
2

Кореспондент АрміяInform
Стежте за нами в Instagram
Мітки: