ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

​Військові протестували «Отаман» та БТР-60М від НВО «Практика» під час кількаденних екстремальних випробувань

Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Лютого 2021, 20:57

«Отаман» та БТР-60М впродовж кількох діб проходили заводські ходові випробування.

На полігоні 169-го Навчального центру Сухопутних військ «Десна» пройшли заводські ходові випробування дослідних зразків універсальних колісних платформ «Отаман» та БТР-60М, які розроблені НВО «Практика». Про це повідомляється в інформації Defense Express.

Ці випробування спеціально проводились у складних погодних умовах. Вони охоплювати денні та нічні марші по танкодрому, які тривали кілька діб, а також подолання спеціальних перешкод: гірок, ровів, окопів, ескарпів. За цей час кожна машина подолала кілька сотень кілометрів в складних умовах зимових ґрунтів, ожеледиці та насту.

Однією з особливостей заводських випробувань було максимальне залучення військових, які оцінювали можливості “Отаману” та БТР-60М, а також формували перелік змін та нововведень у конструкції, з огляду на реальний бойовий досвід.

З результатом цих випробувань прямо на полігоні ознайомилось Командування Сухопутних військ, очільник яких – генерал-полковник Олександр Сирський, особисто протестував на танкодромі кожну машину.

“Сухопутним військам потрібна сучасна універсальна колісна броньована машина, яка призначена для розміщення різного типу озброєння та має високу прохідність, бронезахист та ергономічність. БТР-4, який зараз знаходиться на озброєнні та гідно показав себе у боях, все ж таки має певний максимум своєї модернізації. Тому ми вітаємо зусилля української “оборонки” у створенні нових зразків військової техніки.

Враження від обох машин вкрай позитивні. “Отаман” – це абсолютно нова платформа, яка легка в управлінні та без зусиль долає всі перешкоди. Вона може бути виконана як у варіанті 6×6, так і 8×8, що відкриває доволі широкі перспективи” – прокоментував Defense Express Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський.

Своєю чергою БТР-60М, як зазначив Олександр Сирський, дає можливість у короткі терміни отримати відносно недорогу броньовану машину із різним озброєнням. БТР-60М може посилити підрозділи охорони, а надалі – бригади територіальної оборони.

“Для НВО “Практика” було дуже важливо отримати результати тестувань у надскладних умовах та “вижати” з дослідних зразків “Отамана” та БТР-60М абсолютний максимум, а не задовольнитися успішним виконанням стандартної програми випробувань. Саме для цього ми запросили військових з бойовим досвідом. Це не тільки дало можливість випробувати техніку саме так, як вона і буде експлуатуватися у бою, але і обмінятися баченням того, як ми можемо зробити ці машини ще кращими саме для бійців”, – підкреслив Віктор Кривий, заступник генерального директора НВО “Практика”.

“Отаман” створений на новому шасі із потужною підвіскою, яка дозволяє реалізувати навантаження на одну вісь на рівні 9 тонн. Враховуючи нерівномірний розподіл навантаження на вісі, у версії 6х6 це дозволяє отримати стандартну повну бойову масу у 23 тонни, а у версії 8х8 – 32 тонни.

Такий резерв ваги дозволяє встановити бронювання, яке у базовій версії відповідає протикульовому захисту STANAG lvl 2 з усіх сторін, а у лобовій проекції захищає від куль 12,7 мм. А при встановленні додаткових керамічних елементів рівень захисту зростає до STANAG lvl 4, тобто від куль 14,5 мм на відстані 200 метрів у лоб.

Враховуючи повноцінний протимінний захист з V-подібним днищем, це робить “Отаман” найзахищенішою колісною платформою в Україні та аналогічним провідним західним зразкам.

Щобільше, такі можливості шасі дозволяють розмістити на платформі “Отамана” артилерійські бойові модулі та засоби протиповітряної оборони.

Додамо, що у “Отамані” використано двигун Deutz потужністю 558 к.с., який дозволяє рухатись зі швидкістю до 110 км/год.

Водночас БТР-60М – це рішення модернізації БТР-60, яке полягає у збереженні існуючої підвіски, заміною архаїчної “спарки” двох двигунів по 90 к.с. кожен на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

Зокрема двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м.), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

Наприклад, на платформі БТР-60М можливо не тільки створити машини для підрозділів “другої лінії”, а оснастити нею штабні та тилові підрозділи. Наприклад, на її базі можливо виконати санітарно-евакуаційну машину, машини зв’язку та управління, тощо.

Крім того, у БТР-60М зріс і рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від 6-кг фугасів.

Таким чином НВО “Практика”, на додачу до серійного виготовлення бронеавтомобілів “Козак-2М1” для війська та розробки легшого “Козак-5”, активно розвиває нові напрями.

З огляду на можливості “Отамана”, він має всі шанси стати основною платформою у Збройних Силах України, а БТР-60М може значно посилити підрозділи “другої лінії”.

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Пиляр, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Аеророзвідник / оператор fpv дрона

від 30000 до 120000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Майстер з ремонту та обслуговування безпілотних літальних апаратів

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Зовнішній пілот (оператор) безпілотних літальних апаратів

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Заступник командира роти, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область