ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війна і діти: конвенційно-моральний аспект

Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 19 Січня 2021, 12:49

Під час військових конфліктів однією з найуразливіших та беззахисних категорій цивільного населення є діти та підлітки.

Комбатантами стають дітлахи

Після Другої світової з’ясувалося, що кількість вбитих під час бойових дій, закатованих у нацистських концтаборах, померлих від голоду і хвороб, поранених і тих, що отримали інвалідність, цивільних виявилась майже вдвічі більшою, ніж втрати у військових частинах, безпосередньо задіяних у бойових діях. За різними даними, кількість втрат військових наближується до 25 млн осіб, а цивільних – майже 47 млн, серед яких чимало дітей.

Тоді світова спільнота неабияк жахнулася. Незабаром, у 1949 році, підписано чимало документів щодо захисту цивільного населення від воєнних загроз. Але сумний досвід повоєнних збройних конфліктів у Азії, Африці та Південній Америці виявив ще одну особливість – залучення до них дітей.

Під час боїв в Судані, Перу та інших країнах міжнародна спільнота зафіксувала залучення дітей до бойових дій як комбатантів. Це стало безпосереднім поштовхом до ухвалення окремого протоколу ООН.

Саме тому діти включені в окрему категорію суб’єктів міжнародного гуманітарного права. Майже 10 років тривала розробка відповідних документів, і у 2000 році прийнято окремий факультативний протокол до конвенції ООН про права дитини щодо участі неповнолітніх у збройних конфліктах. Україною він ратифікований у 2004 році.

Згідно з даними ООН, понад як у 30 державах близько 250 тис. дітей у віці до 18 років піддаються жорстокій експлуатації. Деяким з них всього сім-вісім років, причому серед них є як хлопчики, так і дівчатка. За останнє десятиліття в результаті збройних конфліктів і громадянських воєн загинули 2 млн дітей, ще 6 млн зазнали серйозних поранень або стали інвалідами. Багато інших, кого війна зробила сиротами або розлучила з батьками, пережили тяжкі емоційні потрясіння в боротьбі за виживання.

6 найбільших «воєнних порушень», пов’язаних з дітьми

Наразі виокремлено 6 найбільших порушень, пов’язаних з темою залучення дітей до війни. Ці порушення вважаються військовими злочинами і винні у них підлягають покаранню незалежно від того, до яких військових або парамілітарних формувань належать.

Вбивство дітей: цей злочин не може бути виправданий ніякою «військовою необхідністю» або «випадковістю». 

Захоплення дітей в заручники та використання як «живий щит». Тут не можна не пригадати, як президент держави-агресора після окупації Криму відверто заявив, що військові стоятимуть позаду цивільних. Мабуть, це одна з найбільш цинічних фраз: «И пускай попробует кто-то из числа военнослужащих стрелять в своих людей, за которыми мы будем стоять сзади, не впереди, а сзади. Пускай они попробуют стрелять в женщин и детей! И я посмотрю на тех, кто отдаст такой приказ на Украине».

Сексуальна експлуатація дітей – це взагалі за межами людяності.

Залучення до участі у військових діях (зокрема шляхом вербування, заохочення, залякування, використання залежного становища дитини), використання дітей не лише як солдатів, а й як допоміжний персонал. Нині добре відомі кадри з різних країн Африки чи Азії, де юнаки та дівчата зі зброєю в руках хизуються на тлі вбитих ними людей. Але, окрім того, що ці діти вчиняють злочини, залучення їх до збройних формувань є безперечним злочином.

Захоплення навчальних закладів і використання їх як військових об’єктів, розташування в них об’єктів військової інфраструктури. Зауважимо, що розташування військових формувань ЗСУ у школах, дитячих садках суворо заборонено. Хоча російська пропаганда наполягає на протилежному.

Залучення дітей до облаштування військових об’єктів – найгірша форма дитячої праці. До того ж діти, залучені до роботи на військових об’єктах, можуть бути вбиті або поранені вогнем іншої сторони конфлікту.

Наразі експерти зазначають – існують 3 види загрози для дітей, що опинилися безпосередньо в зоні воєнного конфлікту.

  1. Суто військові – ризик безпосереднього залучення дітей до воєнних дій. Тобто, коли діти беруть участь у вогневих контактах і боях.
  2.  Ураження боєприпасами – коли існує ризик потрапляння під обстріли, снайперський вогонь, руйнування будинків і промислових конструкцій, травмування або загибель унаслідок підриву вибухонебезпечних пристроїв та потрапляння на мінні поля.
  3. Залучення до воєнних дій –  як комбатантів, медичного чи  персоналу обслуги.

Скільки дітей піддалося небезпеці внаслідок російської агресії 

Усього за даними, наведеними UNISEF, в Україні близько 1,5 млн дітей потрапили в зону впливу збройного конфлікту. Це переміщені особи, ті, хто залишилися в сірій і прифронтовій зоні, а також мешканці окупованих територій. 

Із району конфлікту силами військовиків, волонтерів, поліції, співробітниками військово-цивільних адміністрацій вивезено близько пів мільйона дітей.

Як свідчать психологи, майже всі діти зазнали психологічних травм різної важкості. Нині, згідно з даними Мінсоцполітики, отримали статус дітей, постраждалих від військового конфлікту (згідно з постановою КМУ №268 від 5 квітня 2017 року і ст. 1 і ст.30.1 закону України про охорону дитинства від 26.04.2001) 33 175 дітей, з них 87 – після поранень, контузій і одна дитина – після сексуального насильства.

Що робити?

На жаль, наразі, попри наявність постанови КМУ і закону, жодних пільг для постраждалих не передбачено.

Як каже Олексій Лазаренко, віцепрезидент всеукраїнської фундації захисту прав дітей:

– Підвести під дію Закону України «Про соціальний захист дітей війни» цих дітей не можна, оскільки, по-перше, цей закон установлює правовий статус дітей війни і визначає основи їхнього соціального захисту та гарантує їхню соціальну захищеність шляхом надання пільг і державної соціальної підтримки і стосується осіб, які є громадянами України та яким на час закінчення (2 вересня 1945-го) Другої світової було менше ніж 18 років.

А по-друге – з точки зору суто юридичної, у нас не війна, а конфлікт. Тому тут слід розробити державну політику, яка дозволить визначити і забезпечити механізми реалізації компенсацій, реабілітацію й захист дітям.

Це можуть бути: санаторно-курортне лікування, безкоштовні ліки, соціальні виплати, за необхідності – після підриву на ВОП і втрати кінцівки – безкоштовне протезування. Це взагалі дуже складне і важливе питання, тому, що дитина росте й протез перестає підходити.

Тому наразі діти, які постраждали від російської агресії разом із батьками, залишаються наодинці з багатьма своїми проблемами.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Водій

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Начальник наземного запитувача до в/ч А2800

від 23000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Стрілець-електрик (морська піхота)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП